piyasada satılan en pahalı kaynak makinasıdır. ama kaynak makinelerinin kralıdır kendisi. oerlikon bu kaliteyle kafa kafaya olsada lincoln lincolndür. çin menşeili olanlar amerikanın tadını vermsede lincolnun çini bile benim diyen kaynak makinesine kök söktürür. küçük esnafın uzak durması gereken sadece vitrinine ekmek bandırıp yiyeceği bir fiyatı vardır.
tarihe ve özellikle amerikan tarihine ilgi duyanların izlemesi gerektiğini düşünüyorum. Filmde ayrıca lincoln'un nasıl bir aile babası olduğunada yer verilmiş.
steven speilberg yönetiyo, liam neeson oynuyo, müzikler john williams'tan. tey tey tey!
genelde ya ciddi bir 'based on a true story' ya da fantastik otantik artistik bilim kurgusal fantazmalar çeken ve bu eserlerine kısaca şaheser dediğimiz speilberg'in munich sonrası yine bir ciddi çalışması, henüz oyuncu kadrosu bile tam olarak belli olmasa da acayip merak uyandırıyo, gelse de izlesek hatta.
öğretici ve başarılı bir çalışma. "köleliğin kaldırılması" gibi bir kararın bile nasıl politik ayak oyunları arasında meclisten geçebildiğinin hikaye edilmesi filmin sürükleyici damarı olmuş. spielberg'ün bu filmde de tek tük araya koyduğu klasik satır arası ve sübliminal mesaj kısımlarını süzersek, abd tarihinin bir dönüm noktası (iç savaşın son ayları ve köleliğin mecliste kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliği) konusunda öğretici olmuş ve de daniel day lewis döktürmüş şeklinde not düşebiliriz. çok sayıda oscar ödülü alması kaçınılmaz görünüyor tahminini de rahatlıkla yapabiliriz.
--spoiler-- tommy lee jones'un oynadığı idealist mebusun meclisteki atarlanma sahneleri ve mecliste oylama için oy avcılığı konusundaki pis işleri yürüten abi ve ekibinin icraat sahneleri de filmin bonuslarından.
--spoiler--
kalkıp atilla dorsay gibi eleştiri yapamam belki ama şu şekilde bu filmi maddeleyebilirim: *
1- filmin yarısından fazlası seçim propagandası gibi sürüyor. bu yüzden film bir steven spielberg filminden beklenmeyecek kadar sıkıcı.
2- spielberg lincoln'e "keşke hz. davut'un ve hz. musa'nın şehrine kudüs'e gidip gezebilsem" dedirterek yahudilere yine bir filminde saygılarını sunuyor.
3- türk halılarının oscar adayı bir filmde diyalog içinde geçmesi bizim için iyi olmuş.
4- koskoca iç savaşta bir konfederasyon bayrağı gözükmedi derken lincoln'ün savaş alanını gezdiği bir sahnede "lütfen" bayrağı gördük.
5- lincoln'e suikast sahnesi yoktu. bir tiyatro oyununda vurulduğu haberi geliyor sonra bir bakıyoruz yatakta yatıyor ve öldü deniliyor. böyle oldu bittiye getirilip geçilmesi spielberg'e yakışmamış.
özetle beklentilerimin altında kaldı. ama gerek abraham lincoln'ün abd tarihinin en sevilen başkanı olması, gerek steven spielberg'ün yahudiliği ve isminin ağırlığı gene oscar heykelciklerini bu filme getirecektir.
abraham lincoln'un hayatının bir kısmını anlatan muhteşem bir steven spielberg filmi. (zaten biyografik filmler kişinin hayatının belli bir dönemini anlatır. türkiye'de ki gibi ahmakça, doğumundan ölümüne bir adam anlatılmaz)
abraham lincoln'un ikinci kez başkan seçilmesini, 13. anayasa değişikliğini ve iç savaş'ı konu ediniyor film kendisine. genel olarak 13. anayasa değişikliği ve kölelik üstüne dursa da, yer yer abraham lincoln'un özel hayatına da dokunuyor, ki özellikle favori sahnelerim de onlardı.
film yer yer değil, bütünüyle yavaş ilerliyor. bir filmin bana sıkıntı vermesini, yavaş ilerlemesini severim. sirf bundan dolayı o çok bilinen yönetmenlerin filmlerini sevemiyorum. marvel ve dc'ye olan uzakligimin ise sebebi bu, filmler çok hizli. lâkin bir kac arkadaşım da filmi izlerken sıkılmış, herkese göre bir film değil anlayacağınız.
amerika tarihini pek bilmiyor olmama rağmen film beni etkiledi. özellikle lincoln'un kararları ardında dik duruşu, hitabet yeteneği ve daha fazlası.
uzun uzun konuştuktan sonra, 'vaizin de dediği gibi: daha kısa vaazlar verebilirim ama bir başlayınca, susmaya üşeniyorum' repliği ile de kahkahalara boğmuştur. (bkz: swh)
Steven Spielberg'in son filmi. Ülkemizde vizyon yeni giren film.
Filmden bir alıntı yapmak istiyorum:
"Her şey eşitlikle başlar. Bu kaynaktır, öyle değil mi? Bu dengedir, bu hakkaniyettir. Adalettir."
alıntıdır.
filmin diğer replikleri ve diyalogları burada: http://www.replikler.net/.../lincoln-replikleri-2012/