Gelecekte bok gibi param olursa kiralayıp, (günlük 70.000 dolara kiralanıyormuş) bir süreliğine sembolik olarak sikke kestirip adıma hutbe okutmak istediğim minicik ülke. Prensesi varmış bu ülkenin. ah param olsa, bikeliğimi ilan ederim.
Şimdi düşündüm de, çok gereksiz. O parayla macaristan turan kurultayı tadında düğün yapılır. Hatta dünyanın en büyük türk halay halkasını kurarım. düşünsenize bir uçta gagauz türkü halay başı, diğer uçta yakut türkü mendil sallıyor. Arka fonda bingöl dört dağ içinde (delilo), diyarbakır güzel bağlar, kar yağar kar üstüne, tarama yar tarama, ardahan'ın yollarında falan.
yine de bok gibi parası olanlar ego tatmini için düşünebilirler.
gayrisafi milli hasılası türkiye'nin 1/60'ı kadardır, lakin nüfusu da türkiye'nin 1/2500'üne tekabül eder. bu da Lihtenştayn'ın ne kadar zengin bir ülke olduğunu gösterir.
türkiye'nin nüfusunu arttırma heveslileri biraz bu rakamlara bakarlarsa güçlü ekonominin nüfus ile olmayacağı aşikardır.
zaman zaman kiralığa çıkarılan, avrupa dünya kupalarında banko grup sonuncusu olan, haritada yerini bulamadığım, ülke diye çağrılan ve hiçbir zaman adını doğru okuyamadığım toprak parçası.
bilimsel gelismislik acisindan ileri demokrasinin goz bebegi canim ulkemin bayagi onunde* olan ulke. adamlar isvicre ile yarisiyorlar bilimsel gelismeler konusunda.
(bkz: liechtenstein lı biliminsanları)
bilimsel gelismislik acisindan ileri demokrasinin goz bebegi canim ulkemin bayagi onunde* olan ulke. adamlar isvicre ile yarisiyorlar bilimsel gelismeler konusunda.
ismini türkçede parlak kaya anlamına gelen bir alman sülalesinden alır. bunlar aslında günümüzde avusturya sınırları arasında kalan yerlerde yaşarlarmış yani lişteştayn eskiden avusturyanın bir bölümünde yer alan bir derebeylikmiş. sonra 19. yüzyılda bunlar tokatlana tokatlana bugünkü doğal kaynakların, verimli arazilerin kısacası işe yarar hiçbir yerin olmadığı bugünkü topraklarına şutlanmışlar.
bu adamlar hala monarşiyle yönetilir. prens ailesi de başkent vaduz'un bir tepesindeki şatoda oturur. üstelik ispanya, ingiltere vs gibi batılı ülkelerin prensleri gibi yalova kaymakamı değil gayet etkisi geniş insanlardır. dünyanın ilk cumhuriyeti olan san marino ile ana farkları budur.