libya'nın coğrafyasına hakim olmuş devletler eski mısır, ingiltere,fransa, osmanlı devletleridir.
sömürge amacıyla kullanan ingiltere ve fransayı bir yana bırakalım.
şimdi için; türkiye ve mısır'ın o coğrafyada 28 yıl boyunca diktatörlük yapan ve şimdi kendi halkını öldüren psikopat kaddafi ve rejimine karşı ilk ses çıkarması gereken devletlerdir. çünkü yıllar yılı o bölge ile olan coğrafi,kültürel,dini etkileşimimiz bunu fazlasıyla gerektiriyor.
gerek sivil gerek hükümetçe bir tepki konulmalıdır uluslarası kamuoyunda buna bağlı olarak.
aşağıdaki mail türk elçiliği tarafından gönderilmiştir.
iyi günler,
1. Her ne kadar internet erişimi bugünlerde sağlıklı olmasada, gelişmelerden Büyükelçiliğimizi bilgilendirmeniz gerek bizi arayan aile yakınlarınıza sağlıklı bilgi verebilmek ve gerekse yaşananlardan haberdar olmak için çok faydalı olacaktır.
2. Bingazi’den tahliyeler Bingazi Başkonsolosluğumuz yönetiminde devam etmektedir. Tarifeli uçuşlara ilave olarak bugün Bingazi’den 3 ilave uçağın kalkması planlanmaktadır.
3. Trablus ve çevresinde durum sakin olup, herhangi bir tahliye öngörülmemektedir.
internet sözlük dışında tamamen iptal ha bi de skype cekiyor. trablusta olmamıza ragmen tedirgin bekleyiş sürmekte. konsolosluk öncelik olarak bingazi ve beyda daki türk vatandaslarımızı türkiyeye yollamaya calısacaklarmıs.
isyandan türk şirketlerinin nasibini aldığı ülke... sadece bu gece iki kez şantiyemiz basıldı. uydudan internette olmasa hayatla bağlantı yok, yemek için ekmek bile yok. her yer yangın topunu andırıyor. bu aralar gelmek isteyenlere tavsiye: gelmeyin.
özgürlük dalgasından etkilenen, kaddafi karşıtlarının sesinin yükselmeye başladığı kuzey afrika ülkesi.
bingazi ve beyda kentlerinde dün yapılan protestolarda 3 kişi hayatını kaybetti, yaralı sayısı da onlarca.
ülke kanalları protestoların yerine iktidar yanlısı gösterileri yayımlıyor o da ayrı bir ironidir tabii.
bakalım bu protestolar daha büyüklerinin yolunu açacak mı? *
o ünlü yemyeşil bayrağını sonradan almıştır. libya ilk kurulduğunda bayrağı arap milliyetçiliğinin renkleri olan kırmızı-siyah ve beyaz renklerden oluşuyordu. ama bir berberi geldi arap simgelerini kaldırıp islami simgelere yer verdi. bu da bir örnektir ki; kendi kanından olmayan kişiler tarafından yönetilen milletler yok olmaya mahkumdur.
orjinal ismi : "al jamahiriya al arabiya al libiya ash sha`biya al ishtirakiya " olan devlet. isminin telafuz edilmesinden sonra "amin" diyenler görülmüştür.
Libya'nın bilinen ilk târihi, ülkede mevcut mağara, harâbe ve eski eserler üzerinde yapılan araştırmalara göre, M.Ö. 400 yıllarında yaşamış olan Berberîler'le başlar. Eski Yunanlılar Libya'nın en eski yerlileri olarak bilinen Berberîlere, Lebular ve ülkeye de Lebu diyorlardı.
zamanla bu kelime Libya'ya dönüşmüştür. *
başkentinin en lüks otellerinden birinde 56k bağlantı sunan teknoloji yoksunu ülke, lan altı üstü sözlüğe bi kaç girdi sokuşturucaz nedir bu zulüm anlamadım ki.
prefabrike havaalanı kavramını böylece görmüş olduk, şuan en meşhur caddesi bağdan caddesinin 1950 de ki hali gibi lakin 500 m2 bir dükkan için 3milyon dolar isteniyor.
şehir ufak ve şirin, bazı yerlerde kendinizi izmir de hissediyorsunuz fakat teknoloji tam bir felaket, yükselen yeni binaların arasında bir bedevihane.
son olarak pasaport denetiminden geçmeniz orada oturan çikolata abinin dikinin keyfine kalmış, sen gel sen kal modunda.
latin alfabesiyle yazilmis pasaportlari kabul etmeyen ulke, gitmeden once yeminli tercume burosuna pasaportunuzun tercumesini yaptirip sonra da ilce emniyet mudurlugune onaylatmaniz gerekiyor.
trablusgarp, sineraik ve fizan adlı üç bölgeden oluşan ve roma egemenliğinden sonra osmanlı döneminde bugünkü sınırlarına ulaşmış ülke. başkentin bulunduğu trablusgarp bölgesinin bir dönem fas'tan *, tunus'tan ****, ispanya'dan, malta'dan ve italya'dan,, sineraik'in mısır'dan ****, fizan'ın sa bir dönem çad'dan * yönetilmişliği vardır.