Ohoo, hangi liberalizm? Hangi ülkenin liberalizmi? Hiçbir izmi kendi içinde ele alamazsın. Neyse az çok neyi kastettiğin belli. Sömürü, zulüm, emeğe yabancılaşma, kodlama, kodlanma, ücretli köle haline getirilme, kapitalizm dışı insani potansiyelinin sekiz beşte emilmesi, kadın isen ev içi emeğinin görülmemesi, insani ihtiyaçların yok sayılması, sahte ihtiyaçlar üretilmesi, serbest piyasa, rekabetin ve tekelcilerin ağzına sıçması senin için sorun değilse, tabii ki de nefistir.
Devlet eğitim sistemini hantallastirdigi için elbette paralı egitimi savunacagız.
Tek sebep hantallastirmasi degil.egitimin zorunlu tutulması.herkes okumak zorunda degil. ama siz egitimi zorunlu yaptiginizda ogrenci sayisi artiyor ve bu ogrenciler icin yeni okullar ve okullara yeni ogretmenler atanıyor. bu da meb in bütceden milyarlarca para almasina sebep oluyor.
Diger mesele ; egitimin bedava olma yanilgisi.egitim bedava degildir.meb in bütcesi gökten zembille mi iniyor ? Bir sürü ders kitabı,materyal sapkadan mı çıkıyor ? Vergilerle saglaniyor bu. insanlar devlet okuluna aylık taksit ödemiyor diye egitime bedava diyemeyiz. Ayrica sıra isgal eden, dersi sabote eden ogrencileri de biz vergilerimizle finanse ediyoruz. Ben mecbur muyum serseri takımını finanse etmeye.bunlar hep devletin zorunlu egitim vermesi yüzünden.
bir başka husus; devleti yöneten her hükümet kendi ideolojisini yansitan bir egitim icerigi hazirliyor. Baska ideolojiye ait bir hükümet geldiginde bu içerigi sil bastan degistiriyor..meb, hükümetlerin ideoloji doktrin araci haline gelmiş. Oysa egitim tamamen özellesse, isteyen cocugunu laik egitim veren kuruma yollar isteyen dini egitim veren kuruma.
bu gibi sorunlar sebebiyle devlet egitimi özel sektöre devretmeli.
ekonominin -özel teşebbüsün- yönetimi alenen olmasa da gizliden gizliye ele geçirmesidir.
ufak bir örnekle somutlayalım;
tusiad o kadar güçlüdür ki, karşına alamazsın, ya onun dediğine göre karar alacaksın ya kendi kararından tavizler vererek uzlaşacaksın. liberal ekonomi ülkenin sivil iktidarının elini bağlar.
liberalizm hukuk ile desteklenmediği sürece tek başına bir şey ifade etmez. Ayrıyeten bilinçli bir seçmen kitlesi de gereklidir eğer ki düzgün bir demokrasi kurulacaksa. Yoksa dön dolaş yine aynı yere geliriz.
Şu an ülkemizin ihtiyaç listesinde saf liberalizm yok, hukukla desteklenen, avrupa tipi bir sosyal demokrasi ihtiyacı var.
toplumsal özgürlük sağlanmadan insanlar özgür olamayacağı halde ısrarla bireysel özgürlük gevezeliği yapması ve bunu yaparken ezenin ezileni sömürüsünü meşru kılması. ha bu arada liberalizmin iyi yönü mü var ki?