liberalizm "laissez faire laissez passer" * düsturunu benimsemiş, özgürlükçü ideolojidir. sorun şu ki, liberlizmin özgürlükçü yanı sadece kapital ve sermayenin dolaşımı açısından geçerlidir. bu nedenle, üretimi gerçekleştirenlerin * ya da tüketicilerin özgürlüğünden bahsedeilmez. kaldı ki, günümüz dünyası da buna en güzel örnektir. neo-liberal politikalarla şekillenmiş vahşi kapitalist yeni dünya düzeni, sadece paranın serbest dolaşımını mümkün kılmış, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri çok uluslu şirketlere bağlı birer taşeron haline getirmiştir.
uzun lafın kısası, liberalizmin özgürlükçü * yanından dolayı sol ideoliji içerisinde benimsenmesi mümkün değildir. çünkü; solun özgürlük anlayışı ile, liberal özgürlük anlayışı birbirinden tamamen apayrı anlayışlardır.
Türkiye'de sağ olduğunu alenen bilinen liberalizm ülkeden ülkelerden ülkeye farklılık gösterir.
Bu farkı yaratan sebep nedir?
_Tabi ülke içindeki ihtiyaçlardır.Liberal kesim bir ülkede haksızlığa uğrayan kesim tarafından benimsenir.
Türkiye'deki ilginç yasaklar içinde düşünce özgürlüğü,insan hakları ihlali,başörtüsü yasağı,kamusal alan veya diğer saçma yasakların hangi grubu etkilediğini düşünrsek,o grubun özgürlük isteme ihtiyacı doğal karşılanır ve liberalizm araç ve amaç olabilir.
Ekonomik bakımdan da sosyalist rejim karşıtı olduğunu düşünürsek yine sağ kesimin benimsediği bir düşüncedir.
liberalizmin Sol ile alakası olamayacağından basit bir sorudur. Belki amerika gibi "sol"u olmayan mekanlarda buna "sol" deniyordur. Densindir, gülerimdir.