liberal muhafazakârlık, hem liberal hem muhafazakâr olma durumu değildir, bilakis, muhafazakârlığın bir varyasyonudur. bugün tüm avrupa'da ve türkiye'de mevcut merkez sağ partileri genellikle liberal muhafazakârdırlar. liberal muhafazakârlar, toplumun ahlakî, dinî ve etnik kökenleri konusunda diğer tüm muhafazakârlar gibi korumacı bir tutum içerisindeyken, ekonomide klasik liberal prensipleri savunduklarından, 'liberal muhafazakâr' olarak adlandırılmışlardır. muhafazakâr liberalizmle karıştırmamak gerekir; muhafazakâr liberalizm, klasik liberalizmin daha az radikal ve sağa siyasî pozisyona yatkın hali iken (yani bir liberalizm çeşidi iken), liberal muhafazakârlık serbest piyasa ekonomisini, özelleştirmeyi, piyasaya devletin müdahale etmemesini savunan muhafazakârlarlık formudur.
liberal muhafazakârlara göre devlet ekonomiden elini ayağını çekmeli ve özelleştirmelere hız vermelidir. sosyal adalet uygulamaları abartılmamalı, asgari ve minimum düzeyde bırakılmalıdır. ekonomi politikalarına tamamen piyasa yön vermelidir. eğitim ve sağlık alanı dışında tüm ekonomi özelleştirilmelidir.
ifade özgürlüğü, insan hakları, bireyselciliğe yapılan vurgu liberalizmle benzeşmekle beraber insanların eşit olmadığı düşüncesi, dinî ve ahlakî değerlere verilen önem ile liberalizmden ayrışır. ayrıca insanların doğuştan iyi olduğu düşüncesi, bireyciliğe önem vermesi ile muhafazakârlıktan uzaklaşırken, din ve ahlak gibi kurumlara verdiği ehemmiyet ile de liberalizme yanaşır.
dünyadaki merkez sağ partilerin hemen hepsi liberal muhafazakârdır. türkiye'deki adalet ve kalkınma partisi, siyasetteki liberal değerlerden uzaklaşsa da, siyaset bilimcileri tarafından liberal muhafazakâr partiler arasında gösteriliyor.
özgürlüğün, sadece belli muhafazakar değerlerinin özgürlüğü olarak anlaşıldığı ideolojimsi. o yüzden, türban özgür kalmış, türban dışında her şeye yasak gelmiştir.
nasıl biri olduğumu 'yazarın sevdiği eserleri' kısmındaki uzun entry lerimden anlayabilirsiniz.
özet geçmek gerekirse;
ateist türk kürt şii sünni komünist bırakın herkes istediğini yapsın. topluma zarar vermesin hatta özgürlüklerini sınırlarına kadar kullansınlar. inanan inanmayana ve inanmayan inanana saygı duysun. ama vatan kutsaldır. din kutsaldır. kimse benim dinime laf etmesin. kimse ideolojisini yaşarken benim vatanıma saldırıda bulunmasın.
muhafazakarlık nedir ? bir konuda biraz tutucu olmaktır. genelde bu geleneklere bağlı kalmak hatta son yüzyılda dine bağlı kalmak demektir. türk toplumu geleneklerine bağlı kalmayı sever. giyim kuşam düşünce inanış vs bunlar hep böyledir. liberalizm de özgürlüğün diğer adıdır. yaşayan herkes yaşadığı sürece her fikrini yaşatsın ama karşıdaki zarar vermediği sürece.
yani; bırakın ben dinimi yaşayayım hatta camiden çıkmayayım bırakın orucumu tutayım ama inanmayan da çıkıp bana saygı duysun. ramazan da ben iftarımı o akşam yemeğini aynı masada yiyelim birlikte. bırakın isteyen istediğine inansın demi arkadaşlar. benim sözlükten samimi olduğum özellikle 3-5 kişi var ki bunların içinde ateist de var deist de komünist de. yeri gelir tartışırsın bu tamam ama saygı çerçevesinde. yoksa inanmayanları asalım, ya da dindar kesimi yobaz diyip öteleyelim pis kokuyolar diyip dışlayalım.. yok böyle bir dünya.
kısacası bu ince çizgide aslında herşey saygı. başka birşey değil.