özgürlüğe en duyarlı demokrasi türüdür. Liberal demokrasinin özgürlük anlayışı tıpkı Marksist demokraside olduğu gibi kendisine ulaşılması gereken nihai bir amaçtır. ancak, Marksist demokraside özgürlüğe, özgürlükçü olmayan yollardan da ulaşılabilir. buna karşın, liberal demokraside durum çok farklı olup, özgürlüğün üstün yeri her zaman ön plandadır. yani, özgürlüğe ulaşma noktasında da yine özgürlükçü yollardan hareket edilmeli ancak bu süreçte özgürlükler zedelenmemelidir. işte liberal (klasik) demokrasinin özgürlükler konusundaki bu aşırı duyarlı tutumu, onu diğer demokrasi türlerinden ayırmaktadır. *
türkiye cumhuriyeti topraklarının sınırına bile uğramamış demokrasi anlayışı olup,
takiyyeci çıplak krallar tarafından sömürülen,
eski solcu zevat tarafından tarafından 2. cumhuriyet markası tercih edilen, ithal mamadır * bizde.
akl-ı selim ideolojidir. sayıca destekleyenlerin az olmasına rağmen, dünya'ya hakim, ideal olarak görünendir. ne marksizm gibi özel mülkiyet düşmanı despotik bir ideolojidir; ne afganistan'ı dünya'nın en geri ülkesi bırakan bağnaz aşırı dincilik gibidir; ne askeri bir disipline sahip fason, bonapartist kemalizmdir. özgürlüktür, eşitliktir, aşırıcılığa karşıdır. talibanlar gibi kılıçla kol kesen gericilik gibi değildir; devletçi, vesayetçi kemalizm gibi değildir; işçi cenneti adı altında kölelik düzeni getiren komünizm gibi hiç değildir.
naom chomsky'nin medya denetimi kitabında da değindiği gibi;
"liberal demokrasi ile marksizm-leninizm, genel ideolojik varsayımlar açısından birbirine çok yakındır. sanırım bu, insanların yıllar içinde herhangi bir değişim duygusuna kapılmadan, bir durumdan diğerine böylesine kolay sapmasının nedenlerinden biridir."
(bkz: buyrun burdan yakın)
(bkz: seni seviyoruz chomsky)
bireysel ozgurlugun, hukuki savunmanin ve anayasal devletin teori ve pratigi olan liberalizm ile halkin halk icin halk tarafindan yonetimi olan demokrasi terimlerinin bir araya getirilmesiyle olusturulan liberal demokrasi, 2. dunya savasi sonrasinda bati toplumlarinda var olan siyasal kurumlari, bu kurumlarin var oluslarini guvence altina alan hukuk kurallarini ve bu kurum ve kurallar icinde islemekte olan siyasal sureci anlatmak uzere kullanilan bir kavramdir.
paran varsa özgür olduğun sistemdir. hatta paran varsa basbakan,cumhurbaşkanı olduğun sistemdir ki kimse o para nerden geldi diye sormaz. önemli olan sınırsız özgürlük muhabbetine dalınır ama paran kadar özgürsündür. sınıf ayrımı vardır. bir hizmet etmekle yükümlü sınıf, bir de para sahibi bunu yemekle iştigal sınıf vardır. hizmet eden sınıfta isen bir üst sınıfa çıkman oldukça zordur. en kısa yolu illegal yollardan geçer. * okumak sınıf atlamanın bir diğer yoludur fakat okuyarak sınıf atlamala çoğaldıkça bunu da anlamsız hale getirirler. okul farkı, daha yüksek ünvanlar, yabancı diller öne sürülür. sınıf atlamaya çalışan adam büyük bir okulda yüksek lisans-doktora yapmış olmalı ve en azından 2 yabancı dil bilmelidir artık. bir sonraki safha ise okumanın da değer kaybetmesidir ki türkiye şimdi o durumda.