Yapısında Lityum ve Polimer kimyasallarını barındıran pillere kısaca LiPO pil denir.
Elektrikli modelciliğin gelişmesinde bence çok katkısı olmuş bir pil türüdür. Günümüzde modelcilik dışında navigasyon cihazları, mp3 çalarlar gibi elektronik cihazlarda da artık kullanılmaya başlanmıştır.
Lipo piller hücrelerden oluşur. Herbir hücrenin nominal voltajı 3,7 volttur. Seri bağlı hücreler S harfi ile gösterilir. Bu durumda S harfinden önceki rakam hücre sayısını gösterir. Yani 2S denildiğinde 3,7x2=7,4 Volt anlaşılır. Keza 3S için ise 3,7x3=11,1 Volt anlaşılır. Buna ilave olarak lipo piller için 3S2P şeklinde de tanımlamalar yapılmıştır. 3S2P nin anlamı 3 adet seri bağlı pilden 2 adeti paralel bağlanmıştır. Bu durumda voltaj değişmez ancak pilin miliamper değeri ikiye katlanır.
Pilin bir hücresinin boş haldeki voltajı 3V, tam şarjlı halde voltajı 4,2V olmalıdır. Kullandığınız pilin herhangibir hücresinin 3V altına düşmesi durumunda pilin ömrünü tamamlama riski vardır. Aşırı şarjın yani 4,20V dan fazla şarj etmenin de güvenlik açısından riskleri vardır.
Lipo piller NiCd ve NiMH pillere göre çok daha fazla akım üretebilirler (fazla deşarj kapasitesi).
Kıyaslama yapıldığında diğer pillere oranla daha hafiftirler bu da modelcilikte kullanımı açısından bir avantajdır.
NiCd ve NiMH pillere göre kullanım süreleri daha uzundur.
istenilen şekilde ve ölçüde üretilebilirler.
Kullanılmaları ve şarj edilmeleri özel dikkat gerektirir.
Özel şarj cihazı gerektirirler.
Piliniz birgün size küsebilir ve bir hücresi durduk yere arızalanabilir. (Bu durum nadir de olsa yaşanmaktadır)
yanlış kullanım halinde güçlü bir patlamaya sebebiyet verecek, akabinde olası bir yangını tetikleyecek pil çeşidi.
lipo piller metal hidrit pillere göre daha uzun süre, daha performanslı güç sağlarlar. reactor adını verdiğimiz çeşitli, özel şarj aletleri vardır. rc dünyasında, elektrikli kategorisinin vazgeçilmezlerindendir.