dizi senaristleri kuzendir..
işler güçler/selçuk aydemir..
leyla ile mecnun/burak aksak..
kuzenleri kapıştırmanın anlamı yoktur..
ille kapıştıracaksanız..
işler güçlerdir..
karşılaştırılması en zor versuslardan biridir. ama bana kalırsa leyla ile mecnun bi tık önde. en büyük nedeni de leyla ile mecnun'un daha samimi olmasıdır. leyla ile mecnun daha halk içinden ve halkı anlattığı için samimiyet dozu daha fazladır. işler güçler ise daha çok oyunculuk sektörüyle alakalı olduğu için halkın anlayabileceği konular ve espriler daha azdır. bu samimiyet farkını en iyi anlatabilmek sanırım iki dizinin karakterlerinin karşılaştırılmasıyla mümkün olacaktır.
- ismail abi: adam kötülüğün k harfinden bihaber. bu adam saflığın daniskasıdır. o kadar ki saflık adamdan ilham alıyo olmalı.
- erdal bakkal: para en iyi arkadaşıdır. ama yaptığı kötülükler bile o kadar temiz ki.
- iskender abi: baba figürü. hepimizin babasından izler taşır.
- yavuz: adam hırsız ya, hırsız. ama o kadar saf ki...
- mecnun: belki de dizideki en kötü karakterdir. ama işin ilginç yanı; yaptığı tüm kötülükler saflığından dolayı.
- ahmet kural*: saftır ama kibirlidir. insanların ününe şöhretine göre ona davransın ister. aşkı için yapamayacağı yoktur ama işinde oldukça mağrur ve gururludur.
- murat cimcir*: fitne, fesat, fücur. dost canlısıdır ama kendini beğenmişlik ve bencillik vardır.
- sadi celil cengiz*: ezik. ezilmişliğin vermiş olduğu bi gurur vardır. ve bu gurur guruların içinde en tehlikeli olanlardandır. insana çeşitli kötülükler yaptırır ki sadi de dizi içinde bu tür kötülükler yapmıştır.
- aşkın: dizinin en kötü karakteridir. arkadan oyun oynamalar vs.
- zehra: dizinin en itici tipidir. yalan söyleyemez, gerçekçidir. ki burada yalan söylemenin gerekliliğinden de bahsedilmiş ana tema olarak. ve bu karakter seks meraklısıdır.
görüldüğü üzere iki dizi karakterlerini karşılaştırdığımızda da hangisinin daha samimi ve bizden olduğunu göstermektedir. ayrıca işler güçler'de küfürler olduğu gibiyken, içkiler olduğu gibi içilirken; leyla ile mecnun'da küfürler gizlidir ve naiftir, içkiler de incirdir, eriktir, mısırdır. sadece izleyiciye hissettirilir. leyla ile mecnun'da yavuzun roman ve şiir okumaları bile leyla ile mecnun'u değil işler güçler'den diğer tüm dizilerden öne çıkarıyor.
bu yazıda işler güçler'i gömdüm gibi oldu ama aslında gömmedim. işler güçler de oldukça başarılı bi yapımdır. sadece leyla ile mecnun samimiyet bakımından, karakterler ve orijinalite bakımından bi tık daha öndedir.
2 tatlı komedi dizisidir, kanımca daha profesyonel olan işler güçlerdir, senaryo öyle uyduruk falan da değil türkiye gerçeklerini ( çalıntı dizileri , çalıntı filmleri , çakma programları her fırsatta eleştirir ve kendine has ve özgün bir espiri anlayışı vardır.
leyla ile mecnun dizinde ki performans düşüklüğünin aksine işler güçler beni güldürme anlamında zirveye oynamakta..
ama leyla ile mecnun ilk göz ağrısı öyle kolayca da bir kenara atılmaz..
ikiside kendi dalında çok iyi işler yapmıştır. fakat ergenler işler güçler'den haz etmezler. onun yerine günde 7 saat boyunca pis yedili nin eski bölümlerini izleyip dururlar.
işler güçler çıktığı gibi tutultuduğu leyla mecnun ise ilk başlarda izlenmediğini bildiğim için işler güçler derim. birde işler güçler ahmet kural , murat cemcir , sadi celil cengiz'in hayatından anlatıyor burda doğallık oluyor onların yaşadıklarını bizde izliyoruz gibi oluyor o yüzden işler güçler dedim.