canlıdoğuran familyasına mensup, 24 ile 28 derece arasında yaşayabilen, her ay 30 dan fazla yavru doğuran. erkekleri renkli, kuyrukları büyük dişiler ise iri ve renksizdir.
küçücük tefecik içi dolu turşucuk misali minik ama prenses edasına sahip kıpır kıpır bir balık türü.
göz alıcı renkleri vardır ama aşırı hareketliliğiyle gözü yorabilir de.. büyük bir akvaryum içinde yüzlercesi inanılmaz bir görsel şölen sunarlar. acemi akvaristler için başlangıç noktası olmamalıdır. narin balıklardır çünkü. çok hızlı çoğalırlar ama doğurdukları 30 yavrudan ancak 2-3 tanesi yenilmekten kurtulur.
japon baliklariyla beslenmemesi gereken balik turu. Surtusmelerinin sonucunda olum olmasi muhtemeldir. Molly ve kilicbaligi turleriyle iyi gecinirler. Yavru baliklarinizin daha cabuk gelismesi icin sera vipan marka pul yem kullanmaniz tavsiyemdir. lepisteslerinizin renklerinin daha canli olmasini istiyorsaniz pembe renkli isik secmeniz yararli olacaktir.
yumurtlamayıp canlı doğuran balıktır. sağlam bir balıktır ve çok kolay çoğalırlar. hemen hemen her akvaristin bildiği ve bu hobinin başlangıcında beslediği balıktır.
akvaryuma yeni başlayanlar için idealdir şirindir ufaktır. Bakımı kolaydır eğer gidip bi kaç farklı akcaryumcudan farklı lepistes alıp aynı akvaryuma koymazsanız pek hastalık sorununuzda olmaz(en azından bi süre). 3 dişi 1 erkek şeklinde alınmalıdır ki dişi sayısı az olursa erkek dişileri çok fazla kovaladığından dişiler zayıf düşüp ölebilir. Kendin doğur kendin ye tarzı çalışır eğer ben yavruda bakıcam diyorsanız akvaryuma ya bol bitki yada rafya koymalısınız.
ısıtıcı almazsanız ve mevsimlerden kış ise boşuna alıp para haracadığınız balık türü piyasa değeri 1 -3 tl arasında değişir.Ortalama her 30 günde bir 10-60 arası yavru yaparlar velifera, neon, kılıçkuyruk, plati, moli gibi türlerle mutlu mesut yasaya bilirler.
sanırım en çok beslenen balık türüdür.kötü şartlara dayanıklıdırlar.bolca ürerler ve bir dişi balık 1 çiftleşme sonrası erkeğe ihtiyaç duymadan 6-7 defa yavrulayabilir.ayda 1 kez düzenli olarak yavrularlar.eğer yavrulayan balığınız eminönü gibi bir yerden alınan ve ilaçla büyütülmüş bir balıksa muhtemelen ilk doğumdan sonra ölür.fakat yavrular büyüyüp yavru verdiklerinde sapasağlamdırlar.defalarca doğurmalarına rağmen sağlıklıdırlar.o kadar sevişgendirler ki sürekli iş başında görebilirsiniz onları.aile planlaması yapmazlar.öyle ki ilk başlarda 3 balığınız vardır.bu sayı birkaç aya yüzleri bulabilir ve zamanla akvaryum yetmez hale gelir.arasıra akvaryuma farklı renklerde lepistes alınmalıdır.bu sayede renk renk,çeşit çeşit sevgi yumağı bir akvaryumunuz olur.dişi sayısı,erkek sayısının en az 2-3 katı olmalıdır.yoksa dişiler erkeklerin azgınlığına dayanamayıp ölebilirler .
çok ufak nazik ancak açlığa ve sürekli değişen su sıcaklığına dayanıklı balıktır.bir seferde çokca yavru verir yavrulardan azami yararlanmak istersek akvaryuma bir bitki koymak gerekir mutlaka dişi erkek sayısından en az 2 kat fazla olmalıdır.
hemen her akvaryumda karşımıza çıkabilecek sıradan balıklardır. erkekleri büyük ve rengarenk kuyruklu olup -tabii ki bu büyüklük gövdesine oranladır- dişileriyse renksiz adeta saydamdırlar. bu balıklaın üremesi de çok kolaydır nasıl olur bilinmez dişi lepistesin karnı kararıp siyahlaşmaya başlar ve sonra o öyle birden yavrulayıp da yavrular hem anneye hem de dieğr balıklara yem olmasın diye dişi bir tür doğumhaneye alınır ve yavrulama esnasında yavrular güvende dururlar. her doğumda 30-40 yavru olur ve bunlar daha sonra büyüyüp büyük balıklar arasında yem olmadan yaşayacak kıvama gelene kadar yine ayrı bir küçük akvaryumda büyütülür.
bu balıklar öyle ağır abi değillerdir aksine minik ve yerinde duramayan meraklı bir halleri vardır ki akvaryumda girmedik yer bırakmazlar bu hallerini izlemek çok keyiflidir.