rengarenk türleri olan, ufacık tefecik ama yüreği aslan gibi akvaryum balıkları. eh akvaryumda yetiştiklerine göre bunların yaşadığı bazı tatlı su kaynakları da vardır diye düşündüren balık türü.
Her ay bir sürü yavru yapan balık türü. 1 erkeğe 3 dişi düşecek durumda beslerseniz bir çok yavrunuz olur. iyi bakıldığı durumda 2-5 yıl arası yaşarlar. beslemeniz için en az yirmi litre akvaryumunuz olması lazım. (bkz: pahalı işler)
bir tanesinin hamile olduğunu düşünüyordum. yavruluk aldım, dün ona koydum. her yeri cam olan su geçen yavruların alta kaçabileceği boşluklu aynı akvaryumda bir kutucuk. eğer ki doğum yaparsa diğer balıklar rahatsız etmesin diye. iyiliği içindi ; olması gereken buydu. neticede bu türün yavrularını diğerleri hatta kendi türü ve hatta annenin kendisi bile yiyebilir.
sonra gece boyu akvaryuma baktıkça şunu fark ettim ; kendi türdaşları gelip ona bakıp bakıp duruyor. sanki camdan bir hapishaneye kapatılmış gibi. bu da onlara bakıp duruyor ve dar yerde yanlarına falan gidemiyor. sonra döndü bana baktı. beni buradan lütfen çıkar der gibi. içimden bir yer çatırdadı.
bu akşam işten gelince yine aynı tabloyu gördüm ve dayanamadan bayan lepistesi yavruluktan çıkardım. bir canlıya olan fazla merhametim nedeniyle potansiyel gelecek diğer canlıları kaderlerine terk ettim sanırım. eğer ki ben işteyken yavrularsa yavruların kaçış hızına bağlı bir tuhaf bir yaşam mücadelesi olacak. neden baktın öyle aptal suratlı balık.
japon baliklariyla beslenmemesi gereken balik turu. Surtusmelerinin sonucunda olum olmasi muhtemeldir. Molly ve kilicbaligi turleriyle iyi gecinirler. Yavru baliklarinizin daha cabuk gelismesi icin sera vipan marka pul yem kullanmaniz tavsiyemdir. lepisteslerinizin renklerinin daha canli olmasini istiyorsaniz pembe renkli isik secmeniz yararli olacaktir.
Aslında oldukça komplike, ilgi isteyen bir balık türü. Ülkemizde dahil olmak üzere bir sürü derneği vardır ve yarışmalar düzenlenir. Genleri belli olmayan akvaryumcu lepisteslerinin dışında seceresi tutulan bir çok renkte, formda ve çeşitlilikte olmak üzere onlarca varyetesi vardır. Üreticiler bir varyete belirleyerek o varyete üzerinde çeşitli üretim yöntemleriyle varyeteleri geliştirmeye çalışırlar hatta kendi varyetelerini üretirler. Tabii bu yılları kapsayan oldukça meşakatli bir süreç. Tek varyete için nereden baksanız 14-15 akvaryum gerekir. Bende kendi adıma tek bir varyete ile uğraşmaktayım.
Onun dışında akvaryum hobisine yeni başlayanlar için oldukça güzel bir balık. Ama ithal olanlar cidden hassas olabiliyor.