1707 - 1783 yılları arasında yaşamış isviçreli büyük matemakikçi. bulduğu euler sayısıyla matematiğe çok şey katmıştır. ayrıca doğal logaritmayı bulmuştur. belkide matematiğe en çok katkısı olan matematikçilerden birisidir.
babası rahip olmasını istemiş o ise matemiği seçmiştir.kafasından bir sürü kompleks hesap yapabilen,pek çok tez hazırlayıp formül bulan bilim adamıdır.çalışmaları sonucu önce tek gözü sonra diğeri de görmemeye başlamıştır.*
pek fazla konuşmayan, ki bunun en büyük kanıtı prusya kraliçesi ile yapmış olduğu görüşmedir.. bir astroide adını vermiş, isviçreli matematikçidir.bulmuş olduğu şeyler , ösys sınavının temelini oluşturmuştur
isaac newton'dan sonra bir öğrencinin en çok karşılaştığı isimdir. efendim bu adam her şeye el atmıştır neredeyse; atmasa bile mutlaka bir yerde bu adamın bulduğu formuller kullanılır. matematikte özellike logaritma konusunda tanınır. fakat türev olsun, integral olsun, diferansiyel denklemler olsun hep bu herif karşımıza çıkar.bir de kendi adıyla anılan euler teoremi vardır ki matematikteki 5 önemli sabiti bir araya getirir. o da yetmez, mukavemette çıkar; dinamikte çıkar; daha da çıkacaktır. merakla bekliyoruz.
"canlı analiz" olarak anılan matematik dehası. 17 yaşında öğretmenlik diplaması almış,ilk bilmsel eserini 19 yaşında vermiştir.On üç çocuğu vardır ve bir kısmı sırtında bir kısmı kucağında olan çocuklarıyla oynarken bile çalışmalarına devam etmiştir.Yarım saatte bir matematik raporu yazdığı rivayet edilmektedir.900'e yakın yazılı eser vermiştir. Sürekli bir şeyler ürettiği için yayıncıya gönderdiği raporlar bir yığın oluşturuyor, yayınlanmaya yığının ne üstündeki kağıttan başlandığı için çalışmaları genellikle sondan başa doğru yayınlanmıştır.y=f(x) fonksiyon gösterimini,e sayısını ve doğal logaritmayı bulmuştur. Topolojinin temelini atan meşhur "yedi köprü problemini" çözmüştür.
cemal koç anlatıyordu bir dersinde... matematiğe ayırdığı zamanı artırabilmek için yemek, temizlik gibi en temel ihtiyaçlardan kısma noktasına gelmiş bu matematik dehası adam, leonhard euler. iki yazıcı işe almış evinde. düşündüklerini yazdırıyormuş bu iki elemana. gidiyormuş birinin yanına; graph theory ile ilgili sonsuz boyutta bir takım hamleler... gidiyormuş diğerinin yanına; diferansiyel denklemler(alayı)... dönemin matematik bilminin neredeyse tümüne hakim olmuş bu adam, şimdi, 100-150 yıl sonra bile, yaptığımız birçok şeyin direkt temelini kurmuş hale gelmiş o zamandan. önünde eğilsem hocam...
gauss kadar parlak olmasa da en verimli matematikçidir. fermat'ın son teoreminin çözümü olmadığını iddia etmiştir, bu ispatlanamasa da bilgisayarlar tarafından doğrulanmıştır.
babasını kırmamak için ilahiyat okumuş, matematik yeteneği Jean Bernoulli tarafından keşkedilmiştir. Bernoulli genç euler'e haftada bir ders vermeye başlamış, Daha sonra da Daniel ve Nicolas Bernoulli'nin de dikkatini çekmiş ve Bernoulli'lerin babasını ikna etmesiyle papaz olmaktan kurtulmuştur. Euler hayatının geri kalan yıllarında da Bernolli'lerle ilişkisini sürdürmüştür ve bu ailenin hep desteğini görmüştür. Kendisi de ilerde genç matematikçi lagrange'i desteklemiş ve onu çalışmaya yönlendirmiştir.
tüm zamanların en büyük matematikçisi ünvanını fazlasıyla hak eden çok büyük bir insandır. isviçre'nin dünya tarihine en büyük katkısıdır aynı zamanda. paul erdös'ten sonra matematik alanında en fazla makale yayınlamış kişidir. ki burada yayınlarının niceliğinden ziyade niteliğine bakılmalıdır. kendisi sonsuz serilerden sayılar teorisine, diferansiyel denklemlerden çizgeler kuramına(graph theory) birçok farklı alanda araştırma yapmış ve bu alanların her birine önemli yenilikler getirmiştir. öyle ki, kendisinin adının verildiği pek çok sayı, denklem ve matematiksel yapı bulunmaktadır.
bütün bu başarılarını daha da inanılmaz yapan şey, euler'in 28 yaşında sağ gözünü, 58 yaşında ise tüm görme yeteneğini kaybetmesi ve buna rağmen azmini kaybetmeden çalışmalarına devam etmesidir. kendisinin tamamen kör olduktan sonra bile haftada bir makale yazdığı bilinmektedir. bunu yapabilmesinde sahip olduğu muhteşem hafızanın da büyük payı vardır. hemen her şeyi, örneğin yıllar önce okuduğu bir kitabı bile tam olarak aklında tutabildiği rivayet edilir.
döneminin bir diğer büyük matematikçisi pierre laplace kendisi için şöyle demiştir: "Euler'i okuyun, o hepimizin de ustası."