Lenz yasası; "indüksiyon emk'ın yönü, akımın ilmeğinin çevrelediği alandan geçen manyetik akı değişimine karşı koyacak şekilde manyetik akı oluşturan yönündedir." şeklinde açıklar.
üstteki şekilden açıklamak gerekirse;
çubuk sağa doğru hareket ettikçe, halkanın alanı arttığı için, devre tarafından çevrelenen alandan geçen manyetik akı zamanla artar. Lenz yasasına göre, dış alandan ileri gelen ve kağıt düzleminden içeriye doğru geçen manyetik akı arttığı için, indükleniş akım, bu artışa karşı koyacak şekilde kağıt düzleminden okuyucuya doğru olan bir akı oluşturmaktadır. Buna göre çubuk sağa doğru hareket ettiği zaman meydana gelen akımın yönü, saat ibrelerinin tersi yönünde olmalıdır.
Öz endüksiyon geriliminin kendisini meydana getiren ilk gerilimde ki değişmelere karşı koyar. Yani ilk gerilim artıyorsa azaltmaya, azalıyorsa arttırmaya yönelik hareket eder. Bu sayede ilk gerilimi sabit kılar. Lenz kanunu ismiyle anılır.
Michael Faradays ve Andre Amperes tarafindan ön calismalari gerceklestirilmistir. Günümüze göre Emil lenz o dönem daha genel olarak formüllemis ve tanimlamistir. Burada Lenz öncelikle manyetik akim degisikliginin indüktans cikis noktasi oldugunu ifade etmistir.
https://galeri.uludagsozluk.com/r/2042610/+
Lenz yasasinin prensibi sudur:
Manyetik alanin alan yogunlugu "B" bir alan ile degisir ise; bu yüzden bir elektriksel girdap alani "E" olusur ve bu elektriksel girdap alani mümkün oldugunca akim degisikligine ters bir akim olusturur. (bkz: eddy akımı)
Asagidaki videolarda bakir bir blok ve Neodimyum miknatis kullanilmistir.