-karanlıktan aydınlığa çıkınca gözbebeğinin hacmi değişir ve lens tutunduğu zemin değiştiği için gözden kayabilir.
-gözünü öyle her kafana estiğinde kaşıyıp ovuşturamazsın.
-en ufak bir kıl, kirpik kaçsa çok yanar.
-gözün enfeksiyon kapar ve lensin altına saklanabilir. sen bunu taa lensi çıkardığın zaman gözün kıpkırmızı olup yanmaya başlayınca anlarsın.
-duş alırken , yüzerken dikkatli olmak zorundasın.
Temiz bakıldığı taktirde yaşanmayacak sorunlardır.
Bundan on yıl önce lensin gözden fırlaması mümkündü lakin artık değil.
Şu an piyasadaki lenslerin Oksijen geçirgenliği bir hayli yüksek ve oldukça inceler.
lenslerden biri gözünüzden aniden pırtabilir.
anlamadım ki gözümde mi sorun var lenste mi. sonra iki saat tek gözü lensli tek gözü lenssiz körden daha beter vaziyette ara dur.
Babamın lens kullanma alişkanlığından bahsedeyim de çuk otursun. Efendim benim babam 20 senedir lens kullanıyor. Artık adamın gözüne yer etmiş olmalı ki normal süresi 90 gün olan lensleri 180 gün kullaniyor ve işin ilginç yanı gözünden bir kere çıkardığını görmedim. Hep gözünde lensleri, altı ayda bir çıkardığını iddia ediyor. Arada bir kuruyor gözleri hop iki fırt lens suyu döküyor yoluna devam ediyor. Bir de lensini hayatda kaybetmez , bundan bir kaç sene önce denizde yüzüyoruz suya daldı çıktı lensimi düşürdü aradan bir 15-20 sn geçti lensini su yüzeyinde buldu. Adam lenslerine çok bağlı. Zorluk bunun neresinde ben anlamadım.
bu zorlukları yaşamak istemediğimden ve lens takmayı beceremeyeceğimden, gözlükten hiç vazgeçmemek benim için en iyisi olmuştur. bu durumdaki arkadaşlara tavsiye edilir. kaldı ki, gözlükle daha iyi göründüğümü düşündüğümü de hesaba katarsak, bu zorlukları muhtemelen hiç yaşamayacak olmam çok hoştur.
uyurken çok zorlaması bir sürü ritüelinin olması.sonrası için (bkz: lens kullananlara tavsiyeler)asla ve asla lensle uyumayın.hadi diyelim ki ateşli bi şevişme sonrası mayıştınız ve uyuyakaldınız o zamanda sabah uyanır uyanmaz o lensleri çöpe atın ve ilk 2 gün gözyaşı damlası kullanın.yoksa konjoktivit olur bi ay boyunca saat başı damla ve sabah akşam gözünüze %72 si bildiğin vazelin olan iğrenç oftalmik pomadları sıkmak zorunda kalabilirsiniz.
Şeffaf ise gözlük kullanmamak için katlanırsınız ancak kurutur bunlar gözleri. Yakın bir arkadaşım epeydir kıpkırmızı gözlerle dolaşıyor bunlar yüzünden, mikrop kapmaya sebep olabilme ihtimalleri oldukça yüksek sürekli çıkartıp takma yüzünden.
uzun yoldasınızdır ve uyuyakalırsınız. mola verildiğinde inip lavaboya gitmek için kalkar ve aniden yerinize oturursunuz. çünkü kurumuştur. bi müddet bekledikten sonra hareket etme özgürlüğüne kavuşursunuz.
özellikle takmaya yeni başlıyorsanız, zorluğun ötesinde olan işkencelerdir...
derler ki; "lensle yaşamaya başlamadan önce tek lensi sürekli gözünüze takın çıkarın." ne takması? ne çıkarması? takmak bir işkence, çıkarmak ayrı bir işkence...
ben de böyle başladım, bu akşam ikinci defa denediğim lensin sol tekini taktım gözüme. hem de kolayca... "vay" dedim. sağı takmaya çalıştım. olmadı; ittir, sıvazla... göz oldu oyun hamuru!
dışarı da çıkmam lazımdı?
ne yapacaktım. tabii ki sol gözümdekini çıkarıp, gözlüğümü takacaktım. oldu mu peki? hayır!
tek göz bozuk teki sağlam, tam bir köre döndüm. çıkaramadım sol gözdekini. dengesiz görüş bir ağrı yaratınca yılbaşı maskesini korsan tarzı yapıp sağ gözümü kapadım.
olmadı!
bu dengesiz görüş öldürecekti beni. uğraşıp sağ göze de taktım lensi...
şu an ikisi de gözlerimde. eğer ki bu gece çıkaramazsam yarın sabah sağlık ocağına gidip "çıkarın bu lensleri gözümden" diyerek dünyanın en salak insanı olarak tıp tarihine geçmeyi düşünüyorum.
aha, lense alışmaya çalıştığım günlerde tam benlik bi başlık.
-gözünüzü koccaman açmanız lazım, gözüm büyük müyük işe yaramıyo, göz büyükse daha da büyük açılacak.
-lensi göze doğru uygun adım yaklaştırırken göz sakın ola kaçmamalı, gözüm yerinde durmuyo murmuyo yok; göz, kapağının altına saklanıyosa bulup çıkartacaksın.
-tam lensi takacakken kirpiklerin kırpışması her şeyi mahveder, ya lens yamulur kıvrılır ya da
-lens kendini yerde bulur acımasızca. o kör gözle de nereye gittiği belirsiz haylaz lensi aramak bir hayli zordur.kolay gelsindir.
-lens kutusunun içindeki sıvı sık sık değiştirilmelidir, yoksa 3 gün sonra o suyun içinde ne idüğü belirsiz tüyler görmek pekala mümkündür.
-lens gözdeyken ağlamak pek sakıncalıdır. gözü kaşımak demek lensin büyük ihtimalle gözün görülmeyen bölgelerine kaçması demektir. aman ha, dikkatli olmak lazım kör falan olmayın sonra.
-gözün kuruyup açılamayacak hale gelmesini istemiyosanız da uyuyakalmayın. **