lenin in türk devrimine burjuva devrimi demesi

    4.
  1. doğru önermedir. şöyle ki; devrim halk tarafından başlatılmamıştır. emperyalizme ve saltanata karşı yukarıdan halkın örgütlenmesiyle gerçekleşmiştir. devrimden sonra ekonomi halkın kontrolüne alınmamış, bir zengin elit yaratılma sevdasına giriişlmiştir. doğudaki feodalite çökertilmemiş, büyük toprak sahipliği ve ağalık sistemi bugüne kadar hayatını sürdürmüştür. bir çok yönden fransız devrimine benzemektedir. fransız devrimi de zaten burjuva devrimine verilebilecek en güzel örnektir.
    10 ...
  2. 2.
  3. 7.
  4. üstten inmeci, jakoben bir devrim olmakla beraber bir burjuva devrimi değildir türk devrimi. burjuvazinin devrim yapabilmesi için öncelikle bir burjuva sınıfının varlığı gereklidir.

    burjuvazi ve "bürokratik-askeri elit" farklı şeyler olduğuna; devrimi gerçekleştirenler de bürokratik-askeri kanat olduğuna göre burjuva devrimi demek yanlış olur. devrimin daha sonraki yıllarda bir burjuva sınıfı yaratmaya çalışması da bunun göstergesidir ki; o yıllarda sermaye birikimi sağlamış gelişkin bir burjuvazi söz konusu değildir. devrim öncesi yıllarda oluşan cılız gayrimüslim burjuvazi de çoktan tasfiye edilmiştir. o zaman henüz oluşmamış veya (yeterince gelişmemiş diyebileceğimiz) bir sınıfın devrim yaptığını söylemek yanlış olur.
    4 ...
  5. 3.
  6. türk devriminde ittihat ve terakkinin subay ve bürokrat kesiminin öncü olması sebebiyle kısmen doğru önerme. (bkz: bonapartizm) (bkz: jakobenizm)
    4 ...
  7. 25.
  8. doğru önermedir. burjuva devrimi demesinin sebebi devrimi burjuvazinin yapması değil. zaten olmayan bir sınıf o devrimi yapamaz da. buradaki kasıt ekonomik ve siyasi politikaların burjuvazi sınıfına yönelik oluşturulmasıdır. eğer illa bir isim takacak olursak demokratik devrim denebilir.
    1 ...
  9. 14.
  10. türk devrimini yadırgamak kel bir komüniste kalmamıştır.
    başbuğ atatürk'ün devrimi lenin kelinin devrimi gibi kanla yazılmamıştır. kendi halkına kan ağlatmamıştır.
    ayrıca burjuva ise burjuva ne olacak yani.
    3 ...
  11. 17.
  12. yalan söylememiştir,güzel tespitte bulunmuştur.
    0 ...
  13. 22.
  14. yaptığı devrimin ardından nesillerini paranın orospusu ve köpeği yapmış milletini görseydi tezinin antitezini görmüş deve kuşu gibi kafasını gömecek harç makinesi arardı.
    1 ...
  15. 26.
  16. Dogru önemidir. monarşi yıkıldıktan sonra bir elit yaratılmaya calışılmıştır.
    0 ...
  17. 12.
  18. görünüşte öyle gibi gözükebilir lakin yakından uzaktan alakası yoktur. mustafa kemal devrimi başlattığında kim onun elit tabakadan olduğunu söyleyebilir ki? devrimin savaş kısmında %100 halkın etkisi vardır. gel gelelim inkılaplar elbette burjuvatik bir eylemdir. okuma yazma bilmeyen bir nesil, harf devrimi yapacak bilgiye vahiy yoluyla ulaşamayacağına göre okumuş ve bilgili kesimin yol göstermesi ile gerçekleştirilebilir. ayrıca burjuva diye tabir ettiğimiz insanlarda halktandır. sonuçta çiftçi bu düzenin bir parçasıysa, siyasetçisi de, sanatçısı da bunun bir parçasıdır.

    lenin'in kendine göre haklı sebepleri olabilir, fakat düşünce özgürlüğü diye bir kavram var dünyada. sağcı birine göre komünizm saçmalıktan ibaret olsa da, bu ideoloji için ölümü göze alan yüzlerce kahraman vardır.

    eğer bir sonuca bağlamak gerekirse kemalizm baştan ayağa bir halk devrimidir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük