TROÇKi Bolşevizmi çarpıtıyor, çünkü Rus burjuva devriminde proletaryanın rolü konusunda hiç bir zaman kesin bir görüşe varamamıştır.
(Rusyada Parti-içi Anlayışın Tarihsel Önemi, Tasfiyecilik Üzerine, 1977, s. 159)
Martovla TROÇKi, Alman yoldaşların önüne, marksist bir kılıf geçirdikleri liberal görüşleri koyuyorlar.
(Rusyada Parti-içi Anlayışın Tarihsel Önemi, Tasfiyecilik Üzerine, 1977, s. 152)
Öte yandaysa TROÇKi, sadece kendi kişisel yalpalayışlarını temsil ediyor, başka bir şeyi değil. 1903te menşevikti, menşevikliği 1904te bıraktı, 1905te yeniden menşeviklerin arasına döndü ve sadece ultra-devrimci sözler parlatmakla yetindi, 1906da menşeviklerden bir kez daha ayrıldı, 1906nın sonlarında kadetlerle seçim anlaşması yapılmasını savundu (yani bir kez daha menşeviklerle birlik oldu), 1907 ilkyazında, Londra Kongresinde, siyasal eğilimlerden çok bireysel görüş tonlarında Rosa Luxemburgdan ayrıldığını söyledi. TROÇKi bir gün hiziplerden birinin ideolojik stokundan, ertesi gün ötekinin stokundan çalar ve bu nedenle de kendisinin hizipler üstü olduğunu ilan eder. Teorik olarak, TROÇKi, tasfiyeciler ve otzovistlerle hiç bir noktada görüş birliğinde değildir, ama uygulamanın kendisinde goloscular ve vperyodcularla tam bir görüş birliğindedir... TROÇKinin Rus sosyal-demokrasisinde genel parti eğilimini mi, yoksa genel parti karşıtı eğilimi mi temsil ettiğine okurlar karar versin.
(Rusyada Parti-içi Anlayışın Tarihsel Önemi, Tasfiyecilik Üzerine, 1977, s. 172-73)
TROÇKi ve partiden çıkarılmış olan tasfiyeciler, Naşa Zarya ile Dyelo Jizninin yasa-dışı partiye açıkça sövüp sayarken söylediklerini biraz daha yumuşakça ifade ediyorlar. Onların görüşünce en faal olanlar dar yasa-dışı partinin dışındadırlar ve kişinin kendisini ilişkilendirmesi gereken onlardır. Biz kopup ayrılan tasfiyeciler- faal unsuruz; parti kendisini, yığınlarla bizim aracılığımızla ilişkilendirmelidir.
(Yasa-dışı Parti ve Yasal Eylem, Tasfiyecilik Üzerine, s. 287)
Bu gerçek gösteriyor ki, biz TROÇKiye hizipçiliğin en kötü kalıntılarının temsilcisi derken haklıyız. Gerçi kendisi hizip-dışı olduğunu iddia ediyor ama, Rusyadaki işçi sınıfı hareketiyle pek az yakınlığı olanların bile bildiği gibi TROÇKi, TROÇKi hizbinin temsilcisidir.
(Birlik Birlik Diye Birliğe Vurulan Darbe, Tasfiyecilik Üzerine, s. 362)
Rusyada marksist hareketin kıdemlileri TROÇKiyi çok iyi bilirler.Onlara TROÇKiyi anlatmaya hiç gerek yok. Ama genç işçi kuşakları onu bilmiyorlar... Eski iskra günlerinde (1901-1903), ekonomistlerden uzaklaşıp iskracılara yanaşan, sonra geriye göç eden yalpalayıcılara Tuşino dönekleri (güç günlerde bir karargahtan ötekine geçen savaşçılara verilen ad) denirdi... Tuşino döneklerinin gruplar-üstü olduklarını iddia ederken dayandıkları tek temel, görüşlerini, bir gün bir gruptan, ertesi gün, bir başka gruptan ödünç almalarıdır. TROÇKi, 1901-1903 arasında, ateşli bir iskracıydı. Riyazanov, 1903 kongresinde TROÇKinin rolünü Leninin sopası olarak tanımlamıştı. 1903ün sonunda TROÇKi ateşli bir menşevikti, yani iskracıları bırakmış, ekonomistlere kaçmıştı... 1904-1905 döneminde TROÇKi, menşevikleri bıraktı, kah (ekonomist) Martinovla işbirliği yaparak, kah onun saçma ölçüde sol sürekli devrim teorisini ortaya dökerek, ortada yalpalayan bir tutum takındı. 1906-1907 döneminde bolşeviklere yanaşan TROÇKi, 1907 ilkyazında Rosa Luxemburgla görüş birliğinde olduğunu iddia etti. Çözülme döneminde, hizip-dışı uzun yalpalardan sonra, yeniden sağa yanaştı ve Ağustos 1912de tasfiyecilerle bir bloka girdi. Her ne kadar özünde tasfiyecilerin bayağı görüşlerini dile getiriyorsa da şimdi onları bir kez daha bırakmıştır. Bu tür kişiler, geçmişin tarihsel kuruluşlarından, Rusyada yığınsal işçi sınıfı hareketinin henüz uykuda olduğu günlerden ve her grubun kendine bir grup, eğilim ya da hizip, kısacası bir güç süsü vermek için alanı boş bulduğu ve ötekilerle birleşme pazarlığı yaptığı zamanlardan geriye kalan bir enkazdır.
(Birlik Birlik Diye Birliğe Vurulan Darbe, Tasfiyecilik Üzerine s. 369-70)
dipnot: buradaki yazan kitapları akmardan alıp bu sözleri o kitaplardan okuyabilirsiniz. saygılar.
Lenin Troçki için 'O aramıza katılan son Bolşevik ama en iyi Bolşevik odur.' demiştir. Ölmeden önce de sinirli ve bencildir ama onun başa geçmesi hepimiz için en iyisidir demiştir. Bu Stalinist kaynaklara aldanmak ayrı ahmaklıktır. Tarih Troçki'yi haklı göstermiştir zaten