kısaltması olan lap ın lökosit alkalen fosfatazla karıştırılabileceği sözcük. genelde büyümüş lenf bezi akla enfeksiyonu getirir. ama bazen birikimle giden hastalıklar özellikle de lösemi lenfomalar sonucu olabilir. allde amlden daha fazla olur. lakin aml m4 m5 tipinde monositer üretime de geçileceği e bu monositler de dokuya yerleşme hastası hucreler oldukları ıcın lap gorulebilir yine.
kabaca lenf düğümlerinin bulunduğu bölgelerde ele gelen şişlikler. vücudun bakteriyel ya da viral kaynaklı bir enfeksiyona reaksiyonu sonucu olabileceği gibi bu şişlik kanser habercisi bir tümör de olabilir. mesela dudaktaki bir uçuk, ağızda çıkan bir aft boyun bölgesinde bademciklerde şişme yapabilir. beldeki, bacaktaki iltihaplı bir sivilce ise kasıkta lenfadenopati gösterebilir. vücudun çeşitli yerlerindeki lenfadenopatiler ciddi hastalıkların habercisi olabileceğinden çok iyi muayene olunması gerekmektedir. bu şişliklerle beraber halsizlik, solgunluk gibi belirtiler de tanıda çok önemlidir.
lenf düğümünün boyut ve karakterindeki anormalliktir. sebebi değişik faktörlere bağlı olup, basit bir enfeksiyon sonucu oluşabileceği gibi, çok tehlikeli malign * bir tümöre bağlı olarakta görülebilmektedir.