penguen'den önce leman dergisi vardı, o zamanlar uniye hazırlandığım bir dönemde her hafta alırdım.Gülerdim, keyif almaya çalışırdım.Ama ben bu dergileri eve götüremezdim.Neden? Çünkü leman'ın karikatürlerindeki mizahi anlayışın büyük bir bölümü o dönemlerde din üzerinden ve cinsel ürünlerden çıkarmasından ibaret olduğu için bu dergiyi eve taşıyamıyordum.Yoldayken canım sıkılmasın diye okurdum.Belirli yerlerini sadece bazen yazı makalelerine takılırdım, ama hiç bir zaman ben bu dergileri eve götüremezdim.
Sonra zaman geçti, leman'ın ekibinin büyük bir kısmı penguen dergisini oluşturdular.Hep kızdığım ya neden sadece din ve cinsel temalar üzerine "mizah" yapmaya çalışmaktan öte gidemiyorları düşündüğüm zamanlarda penguen dergisinin çıkması sanırım birileri bundan rahatsız oldu dergiden ayrıldı ve kendi başlarına daha doğru daha düzgün bir dergi çıkarmayı istediler diye hayal ettim.
Leman'ı bırakmış, yeni oluşum olan penguen dergisine geçiş yapmıştım.ilk başlarda herşey güzeldi.lemandaki gibi iğrenc iğrenc dal taşşaklı mizahi anlayısından sıyrılmıs bir hava gördüm.Bu hava fazla sürmedi tabi, bir kaç ay içerisinde nedendir bilmiyorum tiraj probleminden midir nedir yavas yavas eski leman havasına dönen bir içerikle karşıma çıkmaya başladı penguen.
Kim ne derse desin ben kendi düşüncelerimle değerlendiriyorum.inanmak ya da inanmamak insanların kendi kişisel tercihleridir.Ben inanan ve inandığım şeylere değer veren bir insanım, ama inanç değerlerimle dalga geçilerek malzeme yapılarak, ve bunun adınada maalesef "mizah" denilerek masum bir hava katmalarından sıkıldım.O nedenle uzun süredir ne leman nede penguen okumuyorum.insanların değerleriyle dalga geçmeyen, tabiri yerindeyse taşşak malzemesi yapmayan, bel altından mizah yapmayı benimsememiş ve yeteneklerini konuşturan insanlar ne zaman bir dergi oluşumu yaparlarsa bir abone daha kazanmış olacaklar.
mizahdaki siyasilik saldırı değil eleştiridir bu tür dergileri okumamakta gerceklere göz kapamak ve gülememe ile sonuçlanır. evet leman'ın cok fazla zik taşşak muhabbeti yaptıgı doğrudur ancak mehmet cağcağ'ın da dediği gibi biz marjinal bir mizah yapıyoruz leman'ın çizgisi de budur. penguen dergisini kuran cizer ve yazarların ise ayrılma nedeni bu marjinallikten rahatsız olmaları değil sadece mizahçı * olmalarıdır. yine de leman'a göre biraz daha terbiyelidir penguen ancak bunun nedeni tüm kurtlarını lombak ve kemik dergilerinde dökmeleridir. bir zamanlar yalvaç ural*mad dergisinin kopyasını ülkemize getirmiş ancak satamadıgı ve iktidar yalakası karikatürler çizdiği içinde kapatmak zorunda kalmıştır.onunda sloganı buydu bel altından sıkıldıysanız bizi okuyun felan gibi ancak görüldü ki okuyan çıkmadı. penguen leman okuyamayanlara önerim ilkokuldaki ünite dergilerinin arka kapagındaki karikatürlerdir komik değil ama napalım en azından açık seçik değil....
bu ülkede amcası 4 yaşında yegenine tecavüz ediyor, öldürüyor, sakliyor. bu ülkede lerzan mutlu diye bi kadın bazılarımızın hayal bile edemeyeceği kadar para kazanıyor. bu ülkede ibrahim tatlıses tv de milyonlarca reytinge ulaşıyor, ordan da birilerini tehdit edebiliyor. bu ülkede başbakan onlarca kameranın arasında büyükelçisini azarlıyabiliyor, bu ülkede msnlerde kontör karşılığı soyunuluyor, kontör karşılığında fuhuş yapılıyor. bu ülkede hergün onlarca kapkaç olayı oluyor ve medya bunu öcü kapkaçcılar olarak gösteriyor. falan filan uzayıp gider bu.
ama işte benim yazdığım gibi olsa çok sıkıcı olur. işte mizah benim bu yukarıda yazdıklarımı kendi dili ile anlatır, tarzı odur. bu hallka kızarak bişeyler öğreten insan çok azdır, halk gülerek öğrenir, bağırarak kabul ettiremediğini, güldürerek anlayışla karşılar...
leman tavrı, duruşu olan bunu korumak için yıllardır direnen bağımsız bir dergidir. çizgisi vardır, bellidir. leman'ı leman yapan biraz da çağçağ'ın o .öt ve .arrak kafalı anadolu köylerinden büyük şehirlere göç etmiş, herşeyin hilesine kaçmış, ucuz köylü hesapları ve buyuk kurnazlıklarını sergileyen ibne, puşt karikatürleridir. mizah muhalifliktir, saldırıdır, pistir, gıcıktır, küçük düşürücüdür, güldürüp geçiricidir ve hatta gülerken geçirendir. böyle olunca işte dinsel yada cinsel içerikli de falan deyip küçültmeye çalışmak hoş değildir, anadoludaki ortaokul bünyesinin vereceği tepkidir. mizah dikkat çekmelidir, bu ülkede 20 yaşındaki genc babaannesi yaşındaki kadınla para karşılığında fuhuş yapıyorsa bunları anlatırken o kadının bedenini o gencin sivilcelerini, her zaman erekte duruşunu çizmezsen çok şeyler eksik kalır. bu entryde de yazılmak istenilen çok şey eksik kalır ve ileri bir tarihte düzeltileceği vaadiyle ekle ikonuna basılır.
Lan mı canın sağolsun cümlesi ile ilgili evirip çevirip bin tane espiri yapan ve artık yeter demenize neden olan dergilerden birini almamanız ile sonuclanan durumdur. Siyasi eleştiri güzel birşeydir ancak dozunda yapılmalıdır. Aynı espiri bin kere yapılırsa artık espiri olmaktan çıkar insanın aklına başka şeyler getirir. penguende Sadece erdil yaşaroğlunun karikatürleri seviyeldir. Onlarda zaten http://www.komikaze.net ten takip edilebilir.
gırgır geleneğiyle başlayan leman ve penguen sürecinde eski pırıltısını ve özgünlüğünü kaybeden;fakat kim ne derse desin türk mizah yazınında son derece önemli yerlerde duran
bu dergilerin kendilerini gözde geçirmeleri gerçeği yadsınanamaz.
Siasetin yaşamın her alanına yansıma gerçeğini unutan arkadaşlarımızın eleştirileri yersizdir.siyasi mizah genel konulara bakınca dozundadır.gelgelim, mizah kalitesi her gün biraz daha düşmekte, benzer konular kötü çizgilerle işlenmektedir.
yeni yıldız çizerler- bir iki ad dışında- yaratamayan bu çok sevdiğim dergilerde yavan bel altı esprilerin egemenliği ayan beyan ortadadır. (Bu cinsel içeriğe karşı olmakla ilgili bir hal değil,nitelikli espri özleminden doğan bir eleştiridir.)
Bu satırların yazarıher hafta dört gözle dergilerini beklerken, ne yazık ki artık salt bir alışkanlık olarak ve zaman zaman da almayı unutarak gazetecisinden istemektedir bunları. aldığında da hüsranla dergilerinin son sayfasına gelmektedir.
mizahdan hoşlanmayan kişinin yapacağı eylemdir. bu dergileri çok fazla siyasi ya da fikir(!) ile dolu olduğunu söyleyip kemik okuyabilir bu kişi. gariptir,ilginçtir. halbuki fikirsiz mizah olur mu? olmaz, olursa da onun ismi mizah olmaz.
bir seçim meselesidir. kişinin hoşlandığı mizah tarzıyla da alakalıdır. ancak bir göz attıktan sonra karar verip okumamak en iyisidir . en azından neler kaçıracağınızı bilirsiniz
kişinin kendi tercihi olmakla birlikte, tek tipçiliğin de bir göstergesidir. dini eğilimi olduğu için zaman gazatesi okumamakla aynı kefeye konulabilecek bir eylemdir. kişilerin inançları ya da değerleriyle dalga geçilmesi hoş değildir ama bu okumamak, görmemek için bir sebep olmamalıdır.
şahsım adına, "hayatta bu kadar çok can sıkıcı şey varken, bunlardan biraz olsun sıyrılabilmek için bir parça mizaha başvurmak bünyeye iyi gelir, kimseye de bir zararı olmaz"* varsayımından yola çıkarak, bunu yapmama adına özel bir gayret içinde bulunmanın bir eksiklik olduğunu düşünmekle beraber, bu tavrın sadece leman ve penguen'in espritüel duruşuna bir tepki olarak doğma ihtimalinin de gözönünde bulundurulması gerektiği kanısındayım.
ayrıca, türkiye'de mizah sadece leman ve penguen'den ibaret değildir, bunları okumayan adam mizahla ilgilenmiyor diye de bir şey düşünmek yanlıştır.
iki şekilde yapılan okumama durumu. birincisi leman penguen okumuyorum çünkü karikatür veya bu tarz şeyleri sevmiyorumdur.ikincisiyse leman penguen okumuyorum çünkü beğenmiyorum, beni rahatsız ediyordur.ikincisi tehlikelidir. tehlike aldığımız oksijenin aynı olmasıdır. leman, penguen ufku açar, rahatsız eder, sorgulatır.
çok kişinin okumamasının olası sonuçlarının başında (bkz: akpnin tek parti olarak iktidara gelmesi)gelir.
Bilge adamda hem sokakta süren hayatı yaşayabilme yeteneği,
ve gücü vardir hem de o hayatın dışına çıkabilme cesareti.
Yani bilge insan, hayatın içindedir.
Leman'i, Penguen'i okuduğu zaman esprileri anlar, mel mel bakmaz.
Yani ben bilgeyim, bu adamlar ne biçim espri yapıyor, cok ayıp,çok günah
demez.
ahmet inam.
kişiden kişiye değişen olgu. sınıfıma mizah dergisi getirip, herkese "ahaha al baksana yiğit'e ne yazmış, eheh" şeklinde aşılamaya çalıştığım dönemlerde arkadaşlarım genelde haftada bir buçuk, bi de fermuara veriyosun, lombakla beraber, oha lan ben onla 24 saat cafeye giderim, ben onla 15 film alırım, ben onla yerim içerim, ben onla hede hödö yaparım, tepkileri verdiler. yani böyle insan birden bire "abi bi de penguen" demez, dolayısıyla onlar için bir kayıp değildir. ama okuyup da her hafta bekleyen insan için almadığı daha önceki dergiler, küstüğü dönemlerde kaçırdığı sayılar büyük bir kayıptır.
mizah dergisini faydasız, laubali, saçma, marjinal buluyor olabilirsiniz. mizah gülmece demektir, dergi size gülümseme vaad eder, bunun yöntemiyle ilgili bi durum söz konusu değil, eğer mizah dergisi alıyosanız gülmek için alırsınız. günümüzde oluşturulan medya tekeli doğrultusunda mizah dergileri, kimsenin aldırdığı yok bari biz yazalım, düşüncesiyle de hareket ettiklerinden amacını aşan dergilerdir. bu kimi için faydadır, kimi için saçmalık. ama mizahın saçma bulunacak bir yanı yoktur, bir mizah dergisi takip etmiyor, hiç değilse arada bir okumuyor olmak bünyada daralma yaratır, sinirler gerilir. mizah dergisi okumamak bence büyük bir eksikliktir.
zamanın değerini bilmektir. bu değer azalan marjinal fayda prensibine bağlı olarak ilerleyen yaşlarda değil de özentilikten sakınılarak çok daha önceden bilinir ve bu dergilere ayrılacak zaman daha faydalı uğraşılara ayırılırsa ne âlâdır.
sebep olacağı en büyük kayıp abuk sabuk öss hazırlık ortamlarında, üniversite kantinlerinde veya bu evreleri de geçmiş olmalarına karşın hâlâ biraraya geldiklerinde garip geyikler döndürmekten öte muhabbete girmeyen yetişkin meclislerinde, her geçen gün daha da basmakalıplaşan bir espri anlayışının parçası olmamak olacak olumsuz davranıştır.
mizah unsuru içeren, üstelik olaylara eleştirel bir açıdan bakan süreli/süresiz yayınları okumak elbette faydalıdır; ancak, memlekette bu yayınları dillere pelesenk kendi eğreti lugatını, piyasa tiplemelerini ve sınırsız geyik anlayışını oturtmaya başlamış birkaç zıpır dergiden ibaret sanmak, haklılığına inanılması oldukça güç bir tarzdır.
yerinde bir tercih yapmaktır, doğru davranıştır. sadece leman ve penguen olarak sınıflandırılmamalı ilaveten bir kaç dergi daha eklenmelidir. şu an 25 yaşın üstündeki hiç kimsenin bu dergileri okurken yüzlerinde hafif bir tebessüm oluştuğunu düşünmüyorum. ukalalık etmek isterim evet "mizah" dergisi alıyorsun gülmek için ama o karikatürlerde zaten senin bildiğin şeyler var. ve yıllardır aynı tarz aynı çizgiyle insanları aptal yerine koyarak güldürmeye çalışıyorlar. bir kaç çizer dışında gerçekten de gülmeyi güldürmeyi seven çizer kalmamıştır.
tıpkı levent kırca esprileri gibidir. tamam zaten biliyoruz ne dolaplar döndüğünü ne senaryolar döndüğünü eğer bilmeyen varsa da onlara gerçekleri göstermek istiyosan güldür biraz da milletin kafası dağılsın stres atsın rahatlasın biraz.
hoş ben kendi mizahımı kendim yapıyorum başkasına gerek kalmıyo. bi de dergiye bilmem neye para verirsek evin yolunu bulamayız.. he ya.
sözün özü: okunmasa çok da önemli bir kayıp değildir. okunursa da fena olmaz işte gülmek için tetikte bekler durursunuz. hayatında espri görmemiş insanlar da altına sıçarak güler izlersiniz ona gülersiniz.. daha komiktir... soda var. içelim.
mizah anlayışını ilköğretim seviyesine düşürdükleri için almıyordur. ayrıca çizecek şey bulamayan kişilerin kendi hayatını yazması da tuzu biberidir. bu kişiler "sıçıp dergiye koysak sırf bizim için satılır bu dergi" mantığıyla hareket eden dallamalardır. götleri neden kalkmıştır bilinmez lakin acilen indirilmesi elzemdir. örn. (bkz: kızlar ve ben köşesi), (bkz: oky), (bkz: andaç gürsoy), (bkz: mehmet coşkun), (bkz: gökhan dabak), (bkz: say say bitmez)
uzun yola çıkılacağı zaman envai çeşidinin alınmasında mahsur olmayan, harici zamanlarda vaktini bunları okuyarak geçirmenin hiç bir mantığının olmadığı dergilerdir.
gayet normal bir durumdur efendim. mizah herhangi bir neşriyatın ya da zümrenin tekelinde değildir; olamaz da. kaldı ki sadece lemanın olduğu zamanlardan bu yana gelişen bu ayrılmalar dönemini iyi takip eden her kişi söz konusu dergilerin ister istemez böylesi bir tekelleşmenin cerahatiyle kirlendiklerini müşahede edebilir. kaldı ki bir de mizahın bir yumruk olduğu bahsi var tabii ki. bu zatı-na-şahaneler nedense bu yumruğu hep bir türlü muktedir olamayan iktidara vurmaktan hiç ar etmezken memleketteki asıl iktidar sahiplerinin yaptıkları maymunlukları ve soytarılıkları görmezden gelmede pek bir mahirler. e böylesi bir sebeple mizahın kayıtsız ve kaygısız muhalefeti konusunda epey ciddi problemi olan ve yalnızca hakim bir ideolojinin beslemeleri olarak boy gösteren bu yazar çizer takımının -tabii hepsi değil- söz konusu dergilerini okumamak öyle üzerine düşünülecek bir mesele değildir efendim.