Lego 1956 da norvecte ortaya cikti. Ilk legolar tahtadandi ve zihinsel gelisimde sikinti yasayan narin cocuklar uzerinde cozum uretebilme yetilerini renk sekil ve sayi duzleminde belirtebilmeleri icin kesfedildi.
Sonra o kadar hizli yayildi ki her evde 7den 77ye herkesin elinde oldu.
Simdilerde creator, super heroes, technic ve architecture modelleri ile raflari dolduruyor. Ama asla klasigin yerini tutmuyor. 100 grami 60 cent klasigin su an icin bulundugum bolge de. Kilolarca alip kendim bir seyler yaratmak daha hosuma gidiyor. Zira digerlerinde yaklasik 2000 parca var ve baska bir sekil yapilandiramiyorsun. Hayal gucun sinirli kaliyor.
Kilo kilo alin kendinize cocugunuza, cozum yetilerinize.
bir oyuncaktan daha fazlasıdır. öyle çeşit ve kapsamlı lego modelleri vardır ki, tek bir parçasını dahi takacak yer bulamaz, şapşallaşırsınız. büyüdükçe, yaşınıza uygun legolar bulursunuz. ayrıca, "lego mu oynuyorsun lan?!" diyenlere de selam ederim.
çocuklugum tamamen legolarla geçti. almanyadaki akrabalarımızdan tek istediğim şey legolardır. türkiyede de birsürü modelini bulabiliyordum ama içinden çıkan kataloglardaki manyak modelleri de almanyadan getirtiyodum.bi ara gazeteler de kolpa lego veriyordu. dandik parlak plasikten ve hiçbirzaman birbilerine tam oturmayan legolar. çok iyi hatırlıyorum orjinallerinin üzerindeki yuvarlakların içinde lego yazıyordu. kolpalarında ise hiçbirşey yazmıyordu.
yaş aralıklarına göre birsürü değişik tipleri vardı. en küçük çocuklar için duplo , daha büyük çocuklar için system daha büyükler için ise technic vardı.technic'ler en eglencelisiydi. içinde hidrolik sistemler olan arabalar yapabiliyorduk. hatta araba ilerledikçe motordaki pistonlar da inip çıkıyordu.
son olarak lego kesinlikle deli gibi mekanik zekayı geliştiriyor. çocuklugunu lego oynayarak geçiren çocuklarla düt düt diye ileri geri araba süren çocuklar arasındaki farkı da çok kolay anlarsınız.