ledün

    2.
  1. keşif yoluyla mananın iç yüzünü görme hali.
    4 ...
  2. 3.
  3. allah'ın kendi katından vermiş olduğu ilim. çalışarak elde edilemez, allah onu istediğine verir.
    4 ...
  4. 1.
  5. ledün: yaratıcı ile ilgili olan, tanrısal.
    2 ...
  6. 4.
  7. hz. hızır'ın sahip olduğu, bilgi mertebelerinin en yükseği.

    evrenin sırlarına sahip olduğu ve doğasütü güçlere hükmedebildiği için hep anlatılagelen hz. musa ile olan yolculuğunda, yolculuğa başlamadan önce musa'ya "ne görürsen gör bana hiçbir soru sormayacaksın" der. musa gördüklerine dayanamayıp (masum birinin gemisini batırmak, yeni doğmuş bir çocuğu öldürmek gibi fiiler işler hızır) neden bunları yaptığını sorar, hızır ise gördüklerinin onu yanıltacağını bildiği için hiçbir soru sormamasını istediğini söyler.
    2 ...
  8. 7.
  9. riyazetin ledünni ilme vesile olduğu söylenir ancak allah dilerse riyazet olmadan da bu ilmi ve türlü kerameti kuluna verebilir.
    1 ...
  10. 8.
  11. LEDÜN: ind kelimesi gibi, zaman ve mekân zarfıdır.Hel-i istifhâmiye mânasına geldiği de vaki'dir. Kamus Müellifine göre ledün ile leda, aynı şeydir. Başkaları ise tefrik etmişlerdir. Demişlerdir ki: Ledün kelimesi zaman ve mekânın evvel ve ibtidasından muteberdir. Onun için ekseri harf-i cer olan "min" kelimesine mukarin olur. "Ledâ" kelimesinde ise, ibtidâ mânası lâzım değildir. Ve "inde" kelimesinin "min" yerinde tasarrufu daha umumidir. "Ledün" kelimesi mâba'dını izâfetle cerr eder. (L.R.)"
    1 ...
  12. 5.
  13. bim'in sattığı zaman makinasının markası. şimdilik sadece dün'e gidebiliyor.
    1 ...
  14. 6.
  15. Olmayan şeydir.

    Bir ilim olarak anılsa da aslında müteşabihatın bir kısmıdır.
    islamım sahih kaynaklarında muteber bir şekilde bu ilmin mevcut olduğuna dair herhangi bir delil yoktur.

    Aslında kısaca bu ledün denilen şey tasavvuf kişiliklerinin bildiklerini ve öğrendiklerini iddia ettikleri ruh bilimidir.
    Lakin bir kelam ilmi kesinlikle değildir.
    Fasarya...
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük