Işık yayan flamansız yarı iletken lambalara verilen ad. Light emitting diote kelimelerinin kısaltması. Tungten ve floresan lambalara oranla çok daha dayanıklı olmaları, daha az akımla çalışmaları ve daha az ısınmları nedeniyle çok kullanılır olmuşlardır. Cep telefonlarının ekranlarını aydınlatan içerdeki mekanizmaya bağlı led lambalardır.
icadı küçük çaplı bir devrim olarak nitelendirilmektedir. zira varlığının sayısız alanda faydası vardır. ampül veya florasanın geliştirilmiş hali değil başlı başına bir icattır.
otomobil sektöründe bile; dayanikli, tasaruflu ve ayrica diger lambalara oranla daha hizli reaksiyon zamani olmalari nedeniyle kendisine yer edinmis, gelecegin vazgecilmez lambalari olacaklardir.
görsel açıdan oldukça güzel, ekonomik, dayanıklı aydınlatma. günümüzde gittikçe yaygınlaşmakla beraber bu hızla giderse yakında her yerde göreceğiz gibi.
hmmm. Söyleyeceklerim acı olsa da gerçektir.
Vakti zamanın birinde bir belediye iki sene içerisinde amansız hummalı bir çalışma içine girerek bütün kaldırımları ve yolları ayrıca elektrik direklerini yenilemiş. Sonra bu yenilenen sistemler tam oldu randımanlı çalışıyor derken enerji bakanlığı bir açıklama yaparak, artık türkiyede ki sokak lambaları da ledli olacak dediği andan itibaren içime " vay a.q." diyeceğim şekilde cız etmesiyle son bulmuş.
Düşünün mahalinizde onlarca, mahallenizde binlerce, yollarınızda on binlerce elektrik direği, ülkede milyonlarca belkide... Milli servet değil mi ya la bu.
elektronik devrelerde ikaz veya gösterge amaçlı kullanılan, ışık yayan diyot. daha çok kırmızı, yeşil veya sarı renkte olanları kullanılır. led konusunda aradığınız herşeyi bulabileceğiniz bir pasaj niteliğinde olan firma. Ayrıca kırmızı led yaklaşık 1,8v-15ma, sarı led yaklaşık 2v-15ma, yeşil led yaklaşık 2,2v-15ma, mavi ve beyaz led yaklaşık 3.6v-20ma 'de çalışır.