le chatelier ilkesinin evrimi çürütmesi

entry2 galeri0
    1.
  1. henri le chatelier-braun ilkesinin evrimi çürüttüğü gerçeğidir. uzun uzadıya açıklama yapmak yerine, vikipediden alıntı yapıyorum.

    --spoiler--
    Le Chatelier ilkesine göre, kimyada dengedeki bir sisteme dışarıdan bir etkide bulunulduğunda, sistem bu etkiyi azaltıcı yönde yeni bir denge hali oluşturur.

    Henry Louis Le Chatelier ve Karl Ferdinand Braun bu ilkeyi birbirlerinden bağımsız olarak bulmuştur. Bu yüzden Le Chatelier-Braun ilkesi olarak da bilinir. Henry Louis Le Chatelier Kimyasal Tepkimelerde Denge Sabiti Formülü: Kd = 1/KP(RT)n ‡T = Mutlak sıcaklık (K)‡ R = ideal gaz sabiti‡ n = Gaz fazındaki ve çözelti hâlindeki ürünlerin kat sayıları toplamı - Gaz fazındaki ve çözelti hâlindeki girenlerin katsayıları toplamı derişim sıcaklık ve basınç değiştirmedikçe denge konumu korunur . Ancak bu koşullardan biri veya bir kaçı değiştirildiğinde tepkimenin denge konumu bozulur ve sistem bu etkiyi azaltacak yöne kayar.

    Amino asitler protein oluşturmak üzere kimyasal olarak birleşirken aralarında "peptid bağı" denilen özel bir bağ kurarlar. Bu bağ kurulurken bir su molekülü açığa çıkar. Bu durum, ilkel hayatın denizlerde ortaya çıktığını öne süren evrimci açıklamayı kesinlikle çürütmektedir. Çünkü, kimyada "Le Chatêlier Prensibi" olarak bilinen kurala göre, açığa su çıkaran bir reaksiyonun (kondansasyon reaksiyonu) su içeren bir ortamda sonuçlanması mümkün değildir. Sulu bir ortamda bu çeşit bir reaksiyonun gerçekleşebilmesi, kimyasal reaksiyonlar içinde "oluşma ihtimali en düşük olanı" olarak nitelendirilir.

    Dolayısıyla, evrimcilerin hayatın başladığı ve amino asitlerin oluştuğu yerler olarak belirttikleri okyanuslar, amino asitlerin birleşerek proteinleri oluşturması için kesinlikle uygun olmayan ortamlardır. Kimyacı Richard E. Dickinson bunun nedenini şöyle açıklar: Eğer protein ve nükleik asit polimerleri öncül monomerlerden oluşacaksa polimer zincirine her bir monomer bağlanışında bir molekül su atılması şarttır. Bu durumda suyun varlığının polimer oluşturmanın aksine, ortamdaki polimerleri parçalama yönünde etkili olması gerçeği karşısında, sulu bir ortamda polimerleşmenin nasıl yürüyebildiğini tahmin etmek güçtür.

    Öte yandan, evrimcilerin bu gerçek karşısında iddia değiştirip, ilkel hayatın karalarda oluştuğunu öne sürmeleri de imkansızdır. Çünkü ilkel atmosferde oluştukları varsayılan amino asitleri ultraviyole ışınlarından koruyacak yegane ortam denizler ve okyanuslardır. Amino asitler karada ultraviyole yüzünden parçalanırlar. Le Chatêlier prensibi ise denizlerdeki oluşum iddiasını çürütmektedir. Bu durum da evrim teorisi açısından bir başka çıkmazdır.
    --spoiler--
    2 ...
  2. 2.
  3. le chatelier ilkesinin farklı bir açıdan yorumlanması sonucu ortaya çıkan bir tezdir.

    le chatelier ilkesinin basitçe söylediğine göre sistem kendisine uygulan tepkinin zıt yönünde bir tepki oluşturur.
    evrime göre ise dünyadaki yaşam bundan milyonlarca yıl önce okyanuslarda çok küçük yapı birimleri tarafından oluşmaya başlamıştır. hücrelerin işlevsel hale gelmesi ve yaşanılabilirliğini sürdürebilmesi için enzim, enzim için protein, protein için ise kendi alt birimi olan aminoasitlerin birleşmesi gerekir.
    bilim adamı, evrim bilimci veya kimyacı olmadığım gibi kendi kanaatimce milyonlarca yıl önce hücrelerde meydana gelen protein sentezi şu anda gerçekleşmekte olan protein sentezi ile aynı değil. gerek dış faktörler bakımından gerekse hücrenin işleyişi bakımından farklılıklar olacaktır. olmadığını farz etsek dahi sulu bir ortamda su çıkaran reaksiyon ihtimali günümüzle aynı oranda değil.
    demek istediğim; belki de şu anda "oluşma ihtimali en düşük olan" kimyasal reaksiyonlar dünya meteor yağmuruna tutulurken hiç de düşük bir ihtimale sahip değildi.

    öte yandan bilim dediğiniz olgu durmadan kendini yineleyen ve geliştiren bir olgudur. bugün kabul edilen kurallara yarın ekleme yapılabilir veya tamamen kaldırılarak bunun yerine başka bir kural konulabilir. buna örnek olarak newton yasalarının ulaşamadığı düzeyde olan ışık hızı ile ilgili olan yasalar gösterilebilir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük