kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasının gündeme gelmesinin ardından atılması gereken bir adımdır.
Zira bu ülkede kürtlerin olduğu kadar lazların, çerkezlerin veyahut da başka etnik kökenlere sahip insanların yaşadığını unutmamak gerekli ve bu hususta yapılacak olan yeniliklerde bu etnik kökenlere sahip insanları da gözardı etmemek gereklidir.
Ne de olsa ''zorunlu'' değil ''seçmeli ders'' anlayışıyla yola çıkıyorsak eğer ülkemizin doğu karadeniz bölümünde ve adapazarı, sakarya, bolu civarında yer alan lazların lazcaya verdiği önemi göz önünde bulundurursak talep konusunda sıkıntı da çekilmeyecektir.
Tek sorun kürt meselesi'nden fayda sağlamak amacına yönelik yürütülen politikalardan ötürü lazların kaale alınmamasıdır bana göre.
Kürt kardeşlerimizin bir kısmının çeşitli hatalarla dağlara çıkması yıllardan beri gelen bir problem durumunda iken bunları ''kürtçe seçmeli ders'' ile yok etmek neredeyse imkansızdır. Ancak iyi bir adımdır.
ortada madem böyle bir adım var ise lazca'nın da okullarda seçmeli ders olarak okutulması için ortaya ille de ''laz sorunu''nun çıkması gerekmemektedir.
Eğer ki bu ülkenin vatandaşlarıysa lazlar, her türlü eşitlik sağlanmalı ve ayrıcalıklara meyil verilmemelidir.
Bir dil biliyorsan bir insansın, ama anadilini bilmiyorsan bir hiçsin.
kürtçe seçmeli ders olarak okutulacaksa neden olmasın denen durumdur. kürtçe öğrenmak haksa lazca da öğrenmek haktır. hatta azerice, çerkezce, rumca, romence vs.
Yaşayan Diller ve Lehçeler dersini seçen öğrenciler, yeterli talep olması halinde, Kürtçe, Zazaca, Abhazca, Çerkezce, Lazca, Boşnakça gibi dersler alabilecek. Bu konuda en önemli sorun öğretmen temini olacak. Dinçer, Mardin ve Bingöldeki üniversitelerle görüştüklerini, Kürt kökenli Türkçe, Edebiyat öğretmenlerinin Kürtçe alanında yüksek lisans yapmaları halinde Kürtçe öğretmeni olarak görevlendirilebileceklerini söyledi.
tabi okutulabilir ama bu yöntem yanlış bir kere. yeterli çoğunluk olursa diye bir madde var orada. e bu çerkez dediğiniz adamlar bir avuç insan, nasıl oluşturacak o çoğunluğu? kürtler için konulmuş bir yasa, laz ve çerkezleri de iliştirmişler bir kenara kürtlere taviz vermedik demek için.
lazlar böyle bir istekte bulunmadılar, bulunmazlar. böyle isteklerde bulunanlar aidiyet hissetmeyen, bu toprağın insanı olduğunu her fırsatta söyleyip, bu toprağın insanı gibi davranmayanlardır.
-siz bir evde 40 kişi yaşıyor musunuz?
-siz kaçak elektrik kullanıyor musunuz?
-sizin bölücü terör örgütünüz var mı?
-siz tavşanlar gibi seri şekilde ürüyebiliyor musunuz?
-siz milletin karısına, kızına, çocuğuna tecavüz ediyor musunuz?
-siz otoparkçılık, uyuşturucu ticareti, sınır kaçakçılığı yapıyor musunuz?
şayet yukarıdaki sorulara cevapları "hayır" ise, siddin sene lazca seçmeli ders falan olmaz bu memlekette...
Olması gereken bir uygulamadır. Hele ki son gelişmelerden sonra. Bu durumu yalnızca Kürtçeye indirgemek yanlıştır. Türkiye'de yaşayan her etnik kökenli insanın dilini öğrenmesi hakkıdır. Öğrenmelidir.
anayasamızın ilk beş maddesine göre hali hazırda açıkça red edilendir.
bunu dillendirmek dolaylı olarak bölücülere onay vermektir. açıkçası sidik yarıştırmanın ne yeri ne zamanıdır. bunu tv de dillendiren birine sırrı sakık denenin nasıl destek verdiğini anımsadım bir an.
uyanık halde yaşadığı saatlerde topu topu 400 kelime konuşulan ülkede türkçe neyimize yetmiyor? üstelik rize'li olarak bunu vurguluyorum.