şiirlerini sevdiğim adam özdemir asaf'a ait, özellikle de;
"sana gitme demeyeceğim
ama gitme lavinia"
dizeleriyle beni benden eden harikulade şiirdir. feridun düzağaç'ın seslendirdiği şarkı versiyonu dinlenilesidir.
lavinia ölüm çiçeği demektir. olumsuz bir anlam taşımasa kesinlikle bir kıza yakışacak en güzel isimdir diye düşünüyorum.
Sheakspear'in titus andronicus isimli eserinde Roma imparatorluğunun baş komutanı olan titus'un güzeller güzeli kızıdır. Tamora'nın iki oğlu tarafından tecavüze uğrar ve babası tarafından öldürülür.
Aynı zamanda esenler meydanda lavinia isimli bir cafe vardır. Terası eskiden çok güzeldi ama sonra daha fazla masa koymak için düzeni değiştirdiler, biraz kötü oldu sonra.
Nazım hikmet'in vera'sı neyse Özdemir asaf'ın lavinia'sı da o dur.
"sana gitme demeyeceğim, ama gitme lavinia." En bitiren dizesidir. Ve ekler "adını gizleyeceğim, sende bilme lavinia."
efendim aylardan kasım mersinde bir eğitimdeyiz. 100 kişilik bir kızlı erkekli grup bir salonvari yerdeyiz. kareoke yapılıyo. benim ses doğal afet olduğundan kareokeye yeltenmiyorum millete boşuna eziyet olmasın diye. bende şiir okumaya niyetlendim. ama şiir okumak yetmez idi hikayesinide anlatmalıydım. çıktım sahneye ve başladım anlatmaya;
lavinnia kelimesinin anlamı ölüm çiçeği. belkide imkansız aşkın sebebine verilebilecek en güzel isim. Özdemir Asaf, Lavinia'yı henüz üniversite yıllarında platonik olarak aşık olduğu kıza yazmıştır. Özdemir bu değerli dizeleri bir şiir yarışmasına göndermeye karar verir. Katıldığı yarışmada Özdemir şiiri büyük beğeni toplar ve yarışmayı kazanır. Bir söylentiye göre Özdemir Asaf şiiri okurken aşık olduğu kız da salondadır ve şiirin okunma esnasında salondan ayrılır. Özdemir bu duruma hayli içlenir ve asla duygularını aşikar etmez. Peki ya kimdir Lavinia? Elbette aşık olduğu kızın adı Lavinia değildir dizelerden de anlaşılacağı üzere. Uğruna şiir yazılan bu kadın Mevhibe Beyat'tan başkası değildir. Mevhibe hanım ise ilhan Selçuk'a aşıktır. Yalnız ilhan Selçuk ’'gönülden gönüle” dolaştığı için belki de doğru bir aday olmayacaktır Mevhibe Hanım için. Bunun üzerine bu kez Öztürk Serengil ile evlenir. Bu evlilik de kısa sürer. Daha sonra fotoğrafçı Muhlis Hasa ile evlenen Mevhibe Beyat 11 Eylül 2007'de vefat eder. Sonuç olarak belki de hiçbir zaman kendisine yazıldığını öğrenemedi Mevhibe Beyat. Belki de Özdemir Asaf böyle istemişti. Kim bilir ismi açıkça belirtilse bu kadar etkileyici ve gizemli olur muydu Lavinia?
Lavinia
“Sana gitme demeyeceğim.
Üşüyorsun ceketimi al.
Günün en güzel saatleri bunlar.
Yanımda kal.
Sana gitme demeyeceğim.
Gene de sen bilirsin.
Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim,
incinirsin.
Sana gitme demeyeceğim,
Ama gitme, Lavinia.
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme, Lavinia. ”
1957, Özdemir Asaf