Özdemir Asafın en meşhur şiiridir.
Şiirin hikayesi bir gariptir, dönemin Cumhuriyet Gazetesi yazarı ilhan Şelçuk'un ilk eşi Mevhibe Beyata yazılmış olmasındır. ilhan şelçuktan önce aşık olmuştur özdemir asaf.
o zaman güzelliği ve çekiliciğiyle öne çıkan mevhibe ablamız anlaşılan çok can yakmıştır..
sevilen kişiye "gitme!" diyememenin dizelere dökülmüş hali.
giderken bile ceketimi al, üşüme diyecek kadar sevmek.
sezen aksu'nun 'git' şarkısını da akla getirir.
la musichita, ai ai ai gibi parçaları olan bağyan.
ai ai ai parçasındaki
ai ai ai ai ai kerrrrrro mama derken o " r " lere uyuz olur insan.
ama parçaları sevimli. *
"üşüyorsan ceketini al, günün en soğuk saatleri bunlar.götün donar lavinia" diye olmasını diledim hep ama olmadı. böylesi daha güzel değil mi lan lavinia? en azından gerçekci.
özdemir asaf'ın aşık olup hatta adına şiirler yazdığı kişidir. özdemir asaf lavinia 'nın gerçek ismini hiç paylaşmamıştır. hatta lavinia adlı şiirinde;
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme, Lavinia.
şeklinde kendi için ne kadar önemli olduğunu söylemiştir. gerçi neden adını saklama ihtiyacı duydu? yoksa lavinia yakın çevresinden birisine aşıktı? özdemir asaf bu yüzden mi saklama gereği duydu bilinmez. lavinia'nın gerçek adı ise Mevhibe Beyat'tır. bir çok kişi lavinia'ya aşıktır.
ilhan selçuk'un bir yazısından;
Lavinia’ya âşıktı Özdemir...
Kral Latinus'un kızıydı Lavinia; Vergilus’a göre Roma yakınındaki on üç
sunaklı tapınağıyla ünlü Latvinium kenti Lavinia’nın onuruna kurulmuştu. Öz
demir sevdiği kız için uzun yıllar dillerde dolaşan ‘Lavinia’ şiirini yazdı.
Yalnız Özdemir mi, koca ressam Edip Hakkı da Lavinia’ya âşıktı. 1950’li
yılların istanbulu, avareliği ve sevdaları tohumlayan yosun kokulu bir şehirdi.
Özdemir o kentin Boğaz’dan esen rüzgârını da yazdı:
Bilmiyorum ne vardı saçlarında..
Rüzgâr mı delice eserdi,
Gözlerim mi öyle görürdü yoksa
Saçlarının her hali hoşuma giderdi.
Oysa o yıllarda Lavinia yere bakan birine tutulmuştu; fırtınalı bir ilişkinin
tensel terinde köpüklenen dalgasını yaşarken, gönüllerde dolaşmanın çeki
minden de vazgeçemiyordu; ilerde bunun hesabını acıyla vereceğinden ha
bersizdi
şeklinde anlatıyor özdemir asaf'ın lavinia'sını.
aslında ortak bir sırdır lavinia.
Lavinia’dan bahseden yazılarda cümleler yarım bırakılmış gibidir, gizli bir şeyler kalmıştır çoğunda; ya aşığının ismi yoktur ya da kendisinin. Mücap Ofluoğlu ondan bahsederken, “Sevgilileriyle, şiirlere yansıyan çekiciliğiyle ünlü bir şairimizin ‘Lavini- a’sı olmuştu” 2 der ama şairin, yani Özdemir Asaf’ın adını vermez. ilhan Selçuk da bir yazısında Lavinia’nın iki âşığının ismini verirken, üçiincüyü “yere bakan biri” olarak tarif eder ve adını bizden gizler.2 En yakın arkadaşlarından Meldâ Kaptana da farklı değildir doğrusu. O da “Lavinia”yı anlatırken bir ismi saklayacaktır:
efendim aylardan kasım mersinde bir eğitimdeyiz. 100 kişilik bir kızlı erkekli grup bir salonvari yerdeyiz. kareoke yapılıyo. benim ses doğal afet olduğundan kareokeye yeltenmiyorum millete boşuna eziyet olmasın diye. bende şiir okumaya niyetlendim. ama şiir okumak yetmez idi hikayesinide anlatmalıydım. çıktım sahneye ve başladım anlatmaya;
lavinnia kelimesinin anlamı ölüm çiçeği. belkide imkansız aşkın sebebine verilebilecek en güzel isim. Özdemir Asaf, Lavinia'yı henüz üniversite yıllarında platonik olarak aşık olduğu kıza yazmıştır. Özdemir bu değerli dizeleri bir şiir yarışmasına göndermeye karar verir. Katıldığı yarışmada Özdemir şiiri büyük beğeni toplar ve yarışmayı kazanır. Bir söylentiye göre Özdemir Asaf şiiri okurken aşık olduğu kız da salondadır ve şiirin okunma esnasında salondan ayrılır. Özdemir bu duruma hayli içlenir ve asla duygularını aşikar etmez. Peki ya kimdir Lavinia? Elbette aşık olduğu kızın adı Lavinia değildir dizelerden de anlaşılacağı üzere. Uğruna şiir yazılan bu kadın Mevhibe Beyat'tan başkası değildir. Mevhibe hanım ise ilhan Selçuk'a aşıktır. Yalnız ilhan Selçuk ’'gönülden gönüle” dolaştığı için belki de doğru bir aday olmayacaktır Mevhibe Hanım için. Bunun üzerine bu kez Öztürk Serengil ile evlenir. Bu evlilik de kısa sürer. Daha sonra fotoğrafçı Muhlis Hasa ile evlenen Mevhibe Beyat 11 Eylül 2007'de vefat eder. Sonuç olarak belki de hiçbir zaman kendisine yazıldığını öğrenemedi Mevhibe Beyat. Belki de Özdemir Asaf böyle istemişti. Kim bilir ismi açıkça belirtilse bu kadar etkileyici ve gizemli olur muydu Lavinia?
Lavinia
“Sana gitme demeyeceğim.
Üşüyorsun ceketimi al.
Günün en güzel saatleri bunlar.
Yanımda kal.
Sana gitme demeyeceğim.
Gene de sen bilirsin.
Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim,
incinirsin.
Sana gitme demeyeceğim,
Ama gitme, Lavinia.
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme, Lavinia. ”
1957, Özdemir Asaf