Xiaomi ve huawei'yi latin alfabesiyle yazmamışsın çünkü.
Neyse bunu geçelim de daha türkçe okuyamayan insanlar ne olacak? Ya da bu iki kelime arasına bir bağlaç veya virgül koyabilecek kadar kendi dilini bilmemen?
Zaten kemalistlerin söylemeye çalışırken görmek diye bir şey de yok. Kemalistleri olacak.
bütün çomarlar toplanmış bakıyorum. yahu bu kadar üzülmeyin; yemen çöllerinde toplanır deve sidiğinizi içerken arap harflerinden yaptığınız kaligrafileri birbirinizin eee... gözüne sokarsınız.
yüzyıllardır kullanılan ve çok az insanın öğrenebildiği arap alfabesi ile hiçbir yere gidilemediğini imparatorluğun yıkılmasına rağmen görmeyenlerin çarpıttığı konudur.
Evet sadece alfabeyi değiştirmek yetmezdi.
Onun içindir ki alfabe devrimi diğer devrimlerle birlikte anlam kazanır. Devletin laik olmasıyla, tevhidi tedrisat kanunuyla, medeni kanunla, okuma yazma bilenleri anlaması ve öğrenilmesi kolay yeni alfabe aracılığıyla artırarak cehaletten kurtarıp aydınlanma devrimini gerçekleştirmek ve çağdaş ve güçlü bir ülke yaratmak amaçlanmıştır.
Öte yandan her ne kadar adı öyle olsa da Latin Alfabesinin kökeni Finike alfabesidir. Kökeni aynen arap alfabesi gibi ortadoğu'dur. Ortadoğucular bilseler belki sempatik gelir.
yav dil devrimi madem milli bir devrimdi neden göktürkçe veya uygurca getirilmedi?
"batının bilimine, tekniğine ayak uydurmak içiiiiinnnnnn" diyenlerin ağzına kürekle vururum. japonya'nın alfabesi latin alfabesi mi de bugün teknolojide zirvedeler?
Doğru söylem, Latin harfleriyle orta doğu bataklığına döndük.
Cehalet, yobazlık, şiddet, sorumsuzluk, eğitimsizlik, fakirlik, savaş, çatışma, talan haberleri ekranlarda. Şehirler sokaklar caddeler ne halde?
Medeniyet, harf-alfabe ile olmaz.
Örn: mısır, Asur, Babil, sümer, Latin, eski Yunan vs. insanlığa yön veren dilleri kullanan toplumlar düşünülürse...
ingiltere'ye 5g altyapısı hazırlamak isteyen çin, marka kalite olarak japonya günümüz örneği ele alınırsa ne denmek istenildiği sanırım anlaşılır.
Dil alfabe değil, düşüncenin gelişmesi değişmesi yenilenmesi gerek.
Tıpkı yağmurlu karlı soğuk sıcak havalarda üzerimize giydiklerimiz gibi, zamana göre yenilenmek.
yokluğumda görüyorum ki, etrafı ak çakallar sarmış.
abe cahiller, bu memlekette bilimsel ve yetkin kütüphane mi vardı da yakıldı. osmanlı'da resmi olarak türklerin matbaa açılışından bu yana 800 eser basıldı. ne kitabı vardı da yakılacak.
daha önce defaatle belirttim eski alfabe, türk dili adına yetersizdi. ortada ne kültürel mirası vardı ki, latin alfabesiyle yok olsun.
demiryolu yapacaksın alman, fransız veya italyan mühendis yapar; doktorluk desen 1827'de okul açmamıza rağmen yine gavurların elinde. mimarın mı var amk. 5 mimar sayamazsın cumhuriyet dönemi öncesi.
Hangi alfabeyi kullandığımızın bir önemi yok önemli olan çin gibi veya diğer bazı ülkeler gibi keşke bizde bin yıl önceki atalarımızın bize aktardıklarını okuyabilseydik.Siz toz kondurmuyorsunuz bazı tabulara araştırmıyorsunuz pek birşeyleri ya su aptal tarikatlerin özürlü müritleri gibisiniz.