latin alfabesini savunan kemalist

entry18 galeri0
    1.
  1. amına koyayım, bahsi geçen, tam latin alfabesine geçiş öncesi nesilde okuma oranı %6. sanki %bimilyon gibi anlatılan okur yazar oranı bu. bu neslin türkün türk olduğunu bilme tarihi ise 1908. zaten dünyada da milliyetçilik diye birşey ve milliyete bağlılık fikri 1900lerin başında ortaya çıkar. şimdi 15-20 sene içinde tutup türk tarihini türkü türk yapan değerleri yazan kitap olacak da onu da bu &6 okuyamamış olacak. kayba bak anasını satayım. o değil osmanlıda türk tarihi hakkında ne araştırılmış da türkü türk yapan değer kavramı olmuş onu da bilsek de ona göre baksak.

    hepsini geç, türkü türk yapan değer arapça da mı mana buluyor arabın hayranları, çöl bedevisi fanatikleri.

    yani demek istiyorum ki, tamam hadi latince kötü pis bok. ne yapalım? kendini ifadeden aciz arapçaya mı dönelim. en ünlü arapça eser kuran, tamamı 5 yaşındaki çocuğun bileceği kadar dilbilgisi devrik cümlelerle yazılmış. bu sığlıkta mı kendimizi ifade edelim? nedir yani öneri. hadi koyduk geçtik latin alfabesine. siktik attık. ne yapıyoruz, türkü türk yapan değerleri yağlı yağlı vıcık vıcık pis kokan araptan öğreneceğiz?

    ne ayaksınız siz nurtopu gibi nurlara boyalı arap robotları sizi.
    5 ...
  2. 2.
  3. en asil duyguların insanıdır. çünkü harf devriminden sonra okuma yazma oranı çok çok çok artmıştır.
    selam olsun çağdaş devrimlere.
    7 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. salak salak konuşan ne olduğu belirsiz adamın uydurduğu tamlama.
    tam oran %6 değil %4.5 okuma %1.5 yazmadır.
    arap alfabesi dünyadaki en boktan ve anlaşılmaz alfabelerden biridir.
    latin alfabesi ne kadar bizim değilse arap alfabesi de o kadar bizim değildir.
    lakin latin alfabesinin getirileri arap alfabesine göre çok daha fazladır.
    osmanlı'da hiç bir zaman okur yazar oranı %82 olmamıştır.
    türkiye'de ise çok uzun zamandan beri okur yazarlık %90'nın üstündedir.
    5 ...
  7. 5.
  8. latin alfabesinin faydalarına bakalım:

    -türkçeye uyarlandığında yazıldığı gibi okunuyor.
    -yazılışını arap alfabesiyle kıyaslarsak çok çok basit.
    -çağdaşlığı ve dünyanın nabzını tutmaktaki en kolay alfabe.
    -bu alfabe sayesinde diğer ülkelerin kullandığı ingilizce,almanca gibi yabancı dilleri öğrenmek dahada kolaylaşmıştır.

    bu listeyi uzattıkça uzatabiliriz. uzun lafın kısası çağdaşlığın ve bilimin gerisinde kalmayalım arkadaşlar...
    4 ...
  9. 6.
  10. haklı yönleri olan yazar manifestosudur. şu argüman öteden beri bana da çok garip gelmekteydi:

    - latin harflerinin kabulünden evvel %6 olan okur yazarlık oranı, latin harflerinin kabulünden sonra %80'lere, 90'lara çıkmıştır!

    bu bir eğitim sorunudur, latin harflerinin daha kolay olmasından kaynaklanan bir durum değildir..
    biz çocukken yaz tatillerinde camie kur'an öğrenmeye giderdik, bir ay içinde en aptalı bile kur'an okumayı sökerdi. yani mesele harflerin zorluğunda kolaylığında değildir.

    latin harflerinin kabulü, bir medeniyet tercihidir. tıpkı kılık kıyafet devrimi gibi.. bu bağlamda ele alınması gerekir. iyi olmuştur, kötü olmuştur oraya hiç girmiyorum; çünkü bu ayrı bir tatışma konusudur..
    0 ...
  11. 7.
  12. uygur alfabesi, turan alfabesi, orhun alfabesi...

    ulan arkadaş, hani ben kökenime sahip çıkıyorum, ondan sonracığıma alfabelerime sahip çıkıyorum ayağı yapacaksan, aha da yukarda saydığım alfabeleri sahiplen. öz türk alfabeleri onlar.işte ama insan cemaat evi şakirtosu olunca her bi şeysinde arap ekolü arıyor. said nursi de ne cins adam arkadaş ya, tayfasına bulaştırmış valla.
    4 ...
  13. 8.
  14. malum organların bilgi uydurup herkesi kandıracağını sanan; ilime, fene sanata karşı bir dine mensup olup burada başımıza ordinaryus kesilen fosilin anlayamacağı adamdır.

    osmanlı'da okuma yazma oranı kadınlarda yüzde 3, erkeklerde yüzde 5 idi. toplumda yüzde 4 gibi bir orandı yani.

    ayrıca diyelim ki öyle oldu ne olacak. arap alfabesini geri mi getireceksiniz? geçti canım o ne kadar arap gibi yaşarsak o kadar müslüman oluruz günleri.
    2 ...
  15. 9.
  16. 10.
  17. eskiden sen hangi millettensn diye sorulunca cahillikten elhamdulillah müslümanım cevabını veren bu türk olduğunu bilmeyen millet cumhuriyetten sonra katlanarak artan okuma yazma oranıyla beraber ne olduğunun farkına varmıştır. bunu da latin alfabesini kullanarak başardın. dostum istersen o günlere geri dönelim belki o zaman daha iyi arap götü yalarsın.
    3 ...
  18. 11.
  19. işin en acayip tarafı da latin alfabesinden 29 harf alındığı halde geride kalan q,w,x gibi çok kullandığımız harflerin alınması da gündeme geldiğinde bu tipler öyle çok karşı çıkarlar ki, zannedersin o 29 tanesini kendileri bulmuşlardır. cahilliktir. bir de osmanlıda okuma yazmanın %6 filan olduğunu iddia ederler ki, insanı gülmekten öldürecek bir iddiadır. ulan, kuran okumayı bilmeyen kaç kişi vardı sence o devirde, kuran harflerini öğrenen zaten harfleri de öğrenmiş olur, hiç mi düşünmüyorsunuz?
    4 ...
  20. 12.
  21. arapça ve farsça sözcükler kullanmayı hoş gören ve hala milliyetçilikten bahseden gurubetin atığı başlıktır. onlarla aynı dinin mensubu olmamız onların dilini kullanınca ortada bir sorun olmadığı anlamına gelmiyor. ha ingilizce ha arapça ha japonca hepsi aynı.
    2 ...
  22. 13.
  23. yanlış yoldadır. arap alfabesini savunmalıdır. zira arap alfabesi en bilimsel alfabedir. mistir, gudiştir, yumoştur ve pek bir hoştur. anlamaz ama bu kemalistler. latin out, arap in!
    3 ...
  24. 14.
  25. sanki avrupalı bir ırkız da latince alfabe kullanıyoruz diyen arkadaşlara allahtan akıl fikir diliyorum. ulan sanki arapız da arap alfabesini kullanmayı benimseyeceğiz.
    3 ...
  26. 15.
  27. osmanlı da okuma oranı, %82 diyorlar. tamamen yalan, götünden sallamanın en güzel örneğidir.

    bilmedikleri dilde kuran okumayı okur yazar ve ikinci bir dil biliyorum sanan tüm cahil ve ikiyüzlü islamcı artık bir yere bir şey yazıp altına bismillah yazınca birşeyi doğru gösteremeyeceğini anlasın. oraya yazdığın rakamı ispat edeceksin.

    ortaçağ vahşetini yaşarken kullandığın dilin değil, edebiyatın felsefenin harflerini kullanıyorsun. sike sike de o kafanı o ortaçağ arap hayranlığından çıkarıp insana karışacaksın. insanlık barış neymiş öğreneceksin. ondan sonra da bir yere %82 yazdığın zaman kaynak belirteceksin.

    arap hayranlığıyla çıktığı piyasa yolculuğunda avrupanın orospusu olmuş osmanlıyı bikbik diye anlatmadan önce okuyacaksın. ama tabi müslümanın arabını da türkünü de birleştirebilen yegane yer tarih boyunca sadece ve sadece amerikan kucağı yarrağı ve taşşağı olduğu için dönelim arapçaya da o yarrağı götümüzde hissederken arapça inleyelim demeni de tümden anlamıyor değiliz.

    cumhuiyet sizi ve sizin gibileri, içinde yaşadığınız kapkara cehalet içinden, bok çukurunuzdan çıkartan şeyin adı. sadece müslümana değil, isevi fanatiğine de, yahudi fanatiğine de aynı şeyi yapan cumhuriyet medeniyet ilerleme vs.

    ortaçağın karanlık dehlizlerinde yaşamayı düşündüğün arapçı yaşamdan bir şekilde insan olup çıkacaksın. bunun adı da cumhuriyet. başka yolu da yok.

    maklube yerken, nurtopu abilerden duyduğunuz yalanları, gerçeğinin bilindiği yerde atıp tutarken yanıtını alınca da fare gibi vikvik öte öte ağlaya ağlaya, ama 10 yılda ühühühüh demeyeceksin. madem 10 yılda bir sürü insan ceddinin kitaplarını okuyamamış, miktar yazacaksın.

    yoklolup gittiği ve tüm bir tarihten temizlendiği için herkesin memnun olduğu osmanlının ceddi ile ilgili yazdığı kaç kitap varmış neymiş onu da yazacaksın. yazamayacaksan da, yanıtını alınca ağlamayacaksın.

    10 yılda 15 milyon-20 milyon bilemem onu ama; ben akpnin 8 yılda 10 milyon hödük yarattığını biliyorum mesela. sayı da birebir seçim değerleri ile ispatlı. kol gibi.

    alın size yol göstereyim;

    1931 de kurulan türk tarih kurumunun muadili neymiş osmanlıda onu yazın da bilelim biz de ecdadını anlatan tarih kitapları nelermiş nerede yazılmış nasıl olmuş.

    edit sebebi : too many spelling errors.
    1 ...
  28. 16.
  29. tekrar arap alfabesine veya başka bir alfabeye dönülse hiç kimseye faydası olmayacağı için harf devrimini onaylasın veya onaylamasın herkesin savunması gereken alfabe.
    1 ...
  30. 17.
  31. 18.
  32. hiçbirşeyi savunamayan sülüklerden daha önemli bir şahsiyettir. En azından savunacak bir görüşü vardır. Başkalarının düşünceleri üzerinden prim yapmaz.
    (bkz: eğitimsiz aileler çocuklarınızı sözlüğe salmayın)
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük