latin alfabesi

entry28 galeri3
    1.
  1. MÖ: 1250 yıllarında Fenikeliler 'in kullanmaya başladığı harf alfabesinin bu ünkü biçimidir. Fenikeliler 'den iyonlar 'ın, iyonlar'dan Yunanlılar 'ın ve Yunanlılar'dan da Romalılar 'ın alıp kullandığı ve geliştirdiğiyazıdır. 1 Kasım 1928 tarihinden sonra da bazı eklemelerle Türk Alfabesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
    1 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. en mantıklısını türkiye cumhuriyeti'nin kullandığı alfabe. zira bu harfler sadece türkçe'de cümle içerisinde yazıldıkları gibi okunurlar. almaca öylemi? fransızca ingilizce öylemi? değil.
    1 ...
  5. 4.
  6. 5.
  7. 6.
  8. 7.
  9. "yazildigi gibi okunan" diye bir sey yoktur.
    her dil yazildigi gibi okunur. cunku "a" simgesi bir dilde aa diye okunurken digerinde ey diye okunur. bize gore sadece Türkçe yazildigi gibi okunurken, bir Fransıza gore de yalnizca fransizca yazildigi gibi okunur.
    1 ...
  10. 8.
  11. öğremekte zorlanılan alfabe.

    Not: kuran kursunda arap alfabesini öğrenip kuran okumaya başlama sürecim tam 8 gün sürdü, latin alfabesini öğrenmem de çok kısa sürdü çünkü zeki idim, lakin arap alfabesinden çok daha uzun ve zorlu bir süreçti.
    0 ...
  12. 9.
  13. Zannedildiği gibi Latinler tarafından değil etrüskler tarafından bulunmuştur.
    1 ...
  14. 10.
  15. türkçeye en uygun alfabedir kendisi. iyi ki de kabul etmişiz dedirtir.
    0 ...
  16. 11.
  17. 12.
  18. latin alfabesi ve yunan alfabesi arasındaki farkı dahi bilmeyen döl israflarının hakkında ahkam kestiği alfabe.

    amk malları ya siz neden böylesiniz?
    5 ...
  19. 13.
  20. osmanlı yazısına kıyasla, okuması kolay ama yazımı zor alfabedir:
    1) tüm sesliler yazıda gösterildiğinden, aynı metni yazmak için, osmanlıcaya göre en az %30 daha fazla harf yazmak zorundasındır (örn: "çekmektedir" kelimesi latin harfleriyle 11, osmanlıcada 8 harfle yazılır [çim-kef-mim-kef-dal-he-dal-re]).
    2) (bizde yaygın olduğu haliyle) harfler ayrık yazıldığı için elle yazı yazmak zordur. her harf için elini indirip kaldırırsan elle yazmak çok zorlaşır.

    birini tercih etmek zorundasın. ya okumak kolaylaşacak, ya yazmak.

    Edit: cevap veremeyenlerin eksilerini bekliyorum.
    0 ...
  21. 14.
  22. 15.
  23. Madem latin alfabesine gectik o zaman niye harf isimleri yanlış söyleniyor. Arap harflerini kulanırken "n"harfine "nün" deniyordu yani harfin ismi öyleydi, şimdi n'nin ismi "ne" oldu halbuki harfın ismi "en" . Aynısı f,l,m,r,s icin gecerli. Neyse cokta önemli degil tabi.
    0 ...
  24. 16.
  25. Atatürk'ün harf inklabı ile osmanlı'daki okuma yazma oranı %3 lerden günümüzdeki %98 lere çıkmıştır.
    3 ...
  26. 17.
  27. sanki deden okuma yazma biliyordu da bir gecede cahil kaldı.
    3 ...
  28. 18.
  29. lisan inkılabıyla(uydurma kelimelerin türkçeye akını) birlikte türkçenin geçirdği en büyük katliamı çıkarmışlardır bu millet birgün bunun hesabını soracaktır hiç kimsenin milletin diliyle lisanıyla oynamaya hakkı yoktur bu ne curet bir karşı çıkan bırakmadıkları için karşılarında muhalefet bulamadılar ama günü gelince tarihte türklerde bugun hesabını dalkavuk takımından ve mustafa kemalden soracaktır. türkiyeyi konuşan dilsizler haline getirdiler ne konuşan ne dinleyen birbirini anlıyor 100 kelimeyle ders anlatan sözde hocalar türettiler hayatınız her anında bu inkılabın netice doğurdugu vahametin buhranını görebilirsiniz.
    0 ...
  30. 19.
  31. Latin alfabesi ve latin alfabesi temelli alfabelerin kullanıldığı coğrafyaya bakınca alfabe devriminin ne kadar akıllıca bir iş olduğu bir kez daha anlaşılabilir:

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1623659/+

    Kaynak: wikipedia
    5 ...
  32. 20.
  33. arap alfabesi sanki bizimdi de, latin alfabesi bizim olmayacak yazık.
    2 ...
  34. 21.
  35. bir kısım vatandaşların 'türk alfabesi?' diye kabul ettiği, modern bir ülkenin vazgeçilmez unsuru.
    0 ...
  36. 22.
  37. 23.
  38. Tek gece cahil olmamızı sağlayan temel alfabe .d
    1 ...
  39. 24.
  40. dünyada en çok kullanılan alfabedir. pratiktir. kolaydır. yapılan harf devrimiyle okuma-yazma oranı tavan yapmıştır. embesillerin iddia ettiği gibi bir gecede cahil kalma olayı yoktur. osmanlı'da okuma-yazma %8 civarındaydı. bunlar da ya saray ahalisiydi ya da aydın kesimdi. yani sizin büyük dedeleriniz arap alfabesini bilmiyordu. zaten arap alfabesi de türkçeye uygun değildir. arap alfabesiyle yazmak zordur. çok güzel yazmanız için uzun zaman pratik yapmanız gerekir.
    0 ...
  41. 25.
  42. dünyada 200 devletten 150 kadarının alfabesidir.

    latinliğimi kalmış.her tarafı insani olmuş.

    çin arap japonya hindistan gibi ülkelerde yerli alfabe yanında öğretimi zorunludur.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük