Cilalı Taş Devri'nden kaldığı sanılmakta olan kent.... Menemen'in Buruncuk Köyü bitişiğinde bulunan Larissa'nın, M.Ö. 7. YY'a ait ve 12 aiol kentinden biri olduğu tahmin edilmektedir. Lydia ve Pers dönemlerini yaşayan kent, "Peleponnes Savaşları" sırasında tümüyle yıkılmış, daha sonra yeniden inşa edilen kent, Galatlar tarafından yağmalanmıştır. 1902'den beri sürdürülen kazılarda surlarla çevrili Yunan öncesinden kalma kent kalıntısı ortaya çıkarılmıştır. M.Ö. 700 yıllarından kalma Akropolis'ten günümüze yalnıca kent surları gelebilmiştir. M.Ö. 6. YY'dan kalma dinsel yapıların tümü ortaya çıkarılmıştır. Bulunan 3 saray kalıntısında ise doğu etkinliği belirgindir. Kazılar sırasında ortaya çıkarılan toprak yapıtların bir bölümü "Stockholm Müzesi"ne götürülmüştür. Arkaik dönem buluntular izmir Müzesi'nde, bir kısım pişmiş toprak ve keramik buluntular ise istanbul Arkeoloji Müzesi'ndedir
yanılmıyorsam geçtiğimiz yıl uefa ya katılmak için kayserispor un elediği takımlardan biriydi larissa takımı, şimdilerde ise tümer metin gibi bir futbol ilahının son demlerini bırakacağı kulüp olma yolundalar.
izmir ili Menemen ilçesi sınırları içinde Buruncuk Köyü yakınındaki antik kenttir. Lokalizasyonu tam olarak sağlanamasa da, genel olarak kabul edilen görüş, Buruncuk'taki kalıntıların Larissa kentine ait olduğudur. Yüksekçe bir tepe üzerindeki kalıntılar, aiol mimarlığının seçkin örneklerini sunar. Kentin akropolisinde oldukça güçlü sur duvarları kısmen iyi durumda izlenebilir. Tapınak kalıntıları ve peristylli evler dikkati çeken yapılar arasında sayılabilir. (Gökyüzünden Arkeolojik Türkiye)
yollarını şaşırmış iki türk gencine yardım eden güleryüzlü yunan taksici saki'yi ve ceplerinde çok az para kalmış bu iki gence indirim yapan otel sahibesi yaşlı bir bayanı da sınırlarında barındıran güzel bir yunan şehri.
ülkenin en büyük hava üssünü barındırması nedeni ile yunanistan'ın eskişehir'i dir. ege denizinde yaşanan it dalaşlarındaki yunan uçakları hep buradan havalanır. osmanlı dönemindeki adı "yenişehr-i fener" dir...