laodikya

entry11 galeri0
    11.
  1. incil'de geçen 7 kiliseden birini de içinde barındıran Denizli'deki antik şehirdir.

    Hıristiyanlık'ta Bu kiliselerden birini ziyaret etmek mislümanlık'taki hac ibadeti gibiymiş.

    Halen kazının devam etmesine rağmen bu haliyle bile oldukça büyük bir şehir ortaya çıkarılmış görünüyor.

    Şehrin açığa çıkarılan bölümünün bir kısmının üzerine çelik konstrüksiyon üzeri cam ile havada yürüyormuşsunuz hissi yaratan bir gezi alanı yapmışlar. Şehrin üzerinde ucuyor gibi hissediyor insan.

    Denizli'ye yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.
    0 ...
  2. 10.
  3. (bkz: laodikeia)

    seleukos kralı II. antiokhos tarafından kurulmuş ve II. antiokhos tarafından karısı laodike'ye ithafen, laodike'nin kenti anlamına gelen laodikeia olarak adlandırılmıştır. vay anasını aşka bak.
    0 ...
  4. 9.
  5. restorasyon işlemlerinin yaklaşık iki yüz yıl sonra tamamlanacağı ön görülen antik kent. içinde barındırdığı iki tiyatro ile ne kadar büyük olduğunu göstermektedir.
    0 ...
  6. 8.
  7. uzun süren restorasyon çalışmaları sonucunda, caddesi ayağa kaldırılmış antik kent.
    0 ...
  8. 7.
  9. 6.
  10. aslı Laodikeia olup, denizli'nin yanısıra suriye'nin en önemli liman kenti lazkiye'nin eski adıdır.
    1 ...
  11. 5.
  12. Denizli'nin merkezine yakın olmasına rağmen, günümüzde Pamukkale ve Hierapolis'in gölgesinde kalmış antik kent. Antik kaynaklara göre Laodikeia, diospolis ve daha sonra rhoas adlı eski yerleşimlerin üzerine kurulmuştur. Bu döneme ait buluntular kentin batısındaki Gümüşçay'In yamaçlarında yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmış ve MÖ 3500'lere kadar uzanıyor.

    Bugün görülen Helenistik kent ise Seleukoslar Kralı 2. Antiokhos tarafından, eşi kraliçe Laodikeia adına MÖ. 3. Yüzyıl ortalarında kurulmuştur. Bu dönemde Anadolu'da birden çok Laodikeia isimli kent kurulduğundan, bu yerleşim yanındaki ırmağın ismiyle anılmış ve Lykos Laodikeia'sı "Laodikeia ad Lycum) denmiştir. Kent, MÖ 190'da Magnesia Savaşı ve sonrasında MÖ 188'de yapılan Apameia (Dinar) barışına kadar Seleukoslar'da kalmış, MÖ 153'e kadar Bergama Krallığı'na bağlanmış. MÖ 129 yılında ise Roma yönetimine dahil olmuştur. Kente adını veren kraliçe Laodikeia, Roma döneminde kentin koruyucu tanrıçası olarak kabul edilmiştir. Bir çok depremle yıkılan kent, her seferinde tekrar ayağa kaldırıldıysa da 7. yüzyıl başlarındaki büyük deprem sonrasında terk edilmiştir.
    1 ...
  13. 4.
  14. denizli' ye gelip oraya gidilmemesi ayıptır.

    açılmamış mezarı yoktur.
    0 ...
  15. 3.
  16. Denizli'nin 6 km. kuzeybatısındaki Eskihisar Köyü yakınlarındaki antik kent.Denizli şehri ilk olarak M.Ö. 261 - 245 yılları arasında, Suriye Kralı II. Antiokhos tarafından kurulmuştur.II. Antiokhos kente karısı Laodike'nin adını vermiştir. Laodike'nin kenti anlamına gelen "Laodikeia" adını alan kent, M. S. 7. yüzyılda büyük bir depremle yıkılınca, kent bugünkü Kaleiçi mevkiine taşınmıştır. Türkler Denizli havalisini zaptettikten sonra, kenti "Ladik" adıyla anmışlardır.http://www.pamukkale.edu.tr/laodikeia Laodikeia Kazıları
    0 ...
  17. 2.
  18. antik kentin güneybatısından geçen TCDDY hattının yaklaşık 30m kuzeyinde "Mozaikli Güney Villa" yer alır.
    0 ...
  19. 1.
  20. Anadolu'nun en büyük metropol kentlerinden birisi olan ve bir zamanlar Batı Anadolu'nun en büyük finans ve ticaret merkezi konumunu üstlenmiş olan antik kent. kazı çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülüyor.
    Antik kentte yapılan kazılar Denizli'nin özellikle tekstil alanında yakalamış olduğu büyük başarı ve ihracat atağının temellerinin 2300 yıl öncesinden bu bölgede atıldığını ortaya koyuyor. Laodikeia, dönemin tekstil ve moda merkezi olarak önem kazanmış zengin bir antik kent. Kentin ekonomik olarak gücünü sağlayan unsur, Laodikeia'da yetiştirilen kuzguni renkli bir tür koyun ve bunların yününden sağlanan dokuma ürünleri olmuş. Fabrikasyon tekstil üretiminde dünyada çok önemli bir yere sahip olan kentte üretilen tekstil ürünleri Efes limanına götürülerek buradan da gemilerle Samos , Atina ve italya'ya kadar ihraç edilmiş. Dönemin en güzel tekstil ürünleri Laodikeia'nın da bulunduğu Lykos (Çürüksü) Vadisi'nde dokunmuş. Çürüksü Vadisi'nde dokunan tekstil ürünleri Sardes'te toplanmış ve oradan tüm antik dünyaya dağıtılmış.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük