--spoiler--
"busbecq efendi, hatıratında anlattığına göre, ayasofya civarındaki kahvehanelerden birinde otururken yanlarına gelen delikanlının birinin serpuşu kenarında bir lale goncası görmüş. taç yumağında kırmızı kadifeleri yeni görünmeye başlayan küçük bir gonca imiş bu. delikanlı sevdiğine 'gönlüm sende' demek istediği için kulağının kenarına bu goncayı iliştirmişmiş...buscecq kendi ülkesinde kulak kenarına çiçek takma adetini bilmediğiğ için eliyle laleyi işaret ederek delikanlıya sormuş 'bu başındaki de ne?' delikanlı serpuşuna iliştirdiği goncayı unutup onun, sarığını kuşatan bezi kast ettiğini sanarak 'tülbent!' demiş. elçi de çiçeğin adının tülbent olduğunu zannederek dostuna yazdığı mektupta adını 'tülipent' diye yazmış. o günden sonra felemenkler gurbete düşen kızımızın adını tulipan olarak çağırmışlar. hatta daha sonra avrupalı diğer devletlerin diline de benzer kelimelerle 'tulpan, tulipano, tulip, tulipe' olarak geçmiş."
--spoiler--
ülkemizin simgelerinden bir tanesiymiş. hatta öyle ki Euro 2016 adaylığımız için yapılan logoda kullanıldı. lan 3 haftadır lale arıyorum bu lale memleketinde, ama bulamıyorum, neden? mevsimi değilmiş. lan niye hollanda'da, litvanya'da var o zaman? orada olup sende yoksa eğer simgen yapmayacaksın arkadaş. sikeyim sizin logonuzu da lalenizi de.
Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil isyanı ile sona eren döneme de adı veren çiçektir.
iran mitolojisine göre; yıldırım, yaprağın üstündeki çiğ tanesine düşmüş, çiğ tanesi ve yaprak alev almış, sonra donmuş ve lale olmuştur. lalenin tam içinde ve ortasındaki siyahlığın bu yanıştan meydana geldiği rivayet edilir.
Muazzez Tahsin Berkand' ın tiyatrocu olma hevesi ile yanıp tutuşan ve bu uğurda tüm sevdiklerini kaybeden aynı isimli genç bir kadını anlattığı kitabıdır.
hoş gelmiş sefalar getirmiş güzel çiçek. istanbul yine dolmuş lalelerle. sultanahmet, unkapanı nerede biraz yeşillik gördüysem açmış güzel laleler. ve bu beton şehire baharın geldiğini haber veren yegane şey olmuş lale. kim ne derse desin ben bu belediyeyi lale işi konusunda destekliyorum.(bu arada belediye mi dikiyor bunları, ayrı bir kurum mu, bu konuda çok bir şey bilmiyorum ama azıcık estetiğe de ihtiyacımız var.)
osmanlının dünyaya bir hediyesi olan çiçek türüdür. kanuni sultan süleymanın hollanda kralına hediye olarak yollamasına kadar türklerin çok iyi avrupalıların hiç bilmediği çiçektir. bazı cins soğanlarının bin türlü entrikalara sebep olduğu rivayet edilir. ayrıca ebced hesabına göre arapça harflerle yazılışı allah ve hilal ile aynı olduğu için mimar sinan bir çok eserinde allah yazmak yerine lale sembolleri kullanmıştır. ters lale ve siyah lale çeşitleri nadir bulunan çok değerli olan bitkidir.
zambakgiller familyasından tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı.