lale devri

entry234 galeri6
    233.
  1. Osmanlı için sonun başlangıcıydı.
    1 ...
  2. 232.
  3. bir çiçek ile özdeşleşmiş tek devirdir, lakin bir çiçekle özdeşleşmiş birden fazla devrim mevcuttur.
    (bkz: yasemin devrimi)
    (bkz: karanfil devrimi)
    4 ...
  4. 231.
  5. bir çiçek ile özdeşleşmiş tek devir.
    2 ...
  6. 230.
  7. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2210554/+

    Kitabı okuduğunuzda:

    Günümüz türkiyesi ile osmanlı'nın lale devrisi arasinda pekte fark olmadığını, sadece zaman farki olduğunu anlamanızı sağlayacaktır.
    1 ...
  8. 229.
  9. Osmanlı tarihinin 1718-1730 yılları arasına sonradan verilen addır.

    XVIII. yüzyıl Osmanlı kroniklerinde Lâle Devri adı altında bir dönem tanımlaması mevcut değildir. 1718’de Avusturya ve müttefiki Venedik’le imzalanan Pasarofça Antlaşması’nın ardından başlayan uzun barış döneminde başta Haliç ve Boğaziçi olmak üzere iptilâ derecesine varan bir yaygınlıkta lâle yetiştirildiğinden ilk defa Yahya Kemal Beyatlı bu devir için Lâle Devri tabirini kullanmıştır. Tarihçi Ahmed Refik Altınay tarafından 1913 yılında ikdam gazetesinde tefrika edilen makalenin ve iki yıl sonra basılan kitabın başlığında kullanılan bu ad Osmanlı tarih literatüründe yaygınlık kazanmış, Osmanlı tarihinin bir zevk, eğlence, barış, yenileşme ve sivil reform döneminin başlangıcı olarak anlaşılmıştır.

    Nevşehirli Damad ibrâhim Paşa’nın uzun sadâret yıllarını içine alan ve 1730’da Patrona Halil isyanı ile sona eren bu dönem Batı ile siyasî, ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirildiği zaman dilimini ifade eder. Paris’e, Viyana ve Moskova’ya gönderilen elçilerden sadece diplomatik ve ticarî antlaşmaları imzalamaları değil Avrupa diplomasisi ve askerî gücü hakkında bilgi edinmeleri de istenmiştir. Paris’e XV. Louis nezdine gönderilen Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi başta eğitim olmak üzere Fransa’dan çok etkilenmiş ve bunu istanbul’a taşımıştır. Bu arada ticarî ilişkiler de gelişmiş, iki ülke arasında yılda 500 ticaret gemisi gidip gelmiştir.

    Yenileşme politikasının en önemli göstergesi, Çelebi Mehmed Efendi’nin oğlu Mehmed Said Efendi ve ibrâhim Müteferrika’nın gayretleriyle 1727’de Müteferrika’nın istanbul Yavuzselim’deki evinde kurulan matbaadır. Bir istihkâm subayı olan ve Osmanlı hükümetinden iltica talebinde bulunan De Rochefort, bazı askerî reform girişimlerinde bulunmuşsa da yeniçerilerin tehdidinden korkulduğundan bunda başarılı olunamamıştır. Bir Fransız mühtedisi olup Gerçek Dâvud Ağa adıyla anılan kişi de Şehzadebaşı’nda çağdaş anlamda ilk yangın söndürme kurumu olan Tulumbacı Ocağı’nı kurmuş, Boğaz güvenliği için Kızkulesi’ne fener konulmuştur. Bu arada tersane ıslah edilmiş ve ilk defa üç ambarlı gemilerin yapımına başlanmıştır. Teknoloji alanında, Seyyid Vehbî ve Mehmed Hâzin’in eserlerinde dönemin sünnet eğlencelerinde kullanılan ve içinde beş altı kişi bulundurabilen timsah şeklinde deniz altıdan da söz edilmektedir. Sanat ve edebiyattan hoşlanan Vezîriâzam Nevşehirli Damad ibrâhim Paşa dönemin ünlü şair, mûsikişinas ve sanatkârlarını etrafına toplamış, dışarıya el yazması kitap çıkarılmasını yasaklamıştır. Asıl önemlisi, resmî bir tercüme heyeti kurularak Doğu’dan ve Batı’dan önemli eserlerin Türkçe’ye çevrilmesidir.

    Düşünce alanında önemli değişikliklerin yaşandığı on iki yıllık bu devirde sistemli bir telif hareketi olmuştur. Vak‘anüvis tarihleri dışında Seyyid Vehbî dönemin eğlenceye dönük sosyal hayatını Surnâme’sinde, Pasarofça Antlaşması’nı ise Sulhiyye’sinde ele almıştır. Müellifi bilinmeyen Islahat Takriri’nde Osmanlı tarihinde ilk defa ciddi bir şekilde yenileşme meselesi tartışılmıştır. Bunların dışında dönemin “reîs-i şâirân”ı Osmanzâde Ahmed Tâib ile şuarâ tezkiresi müellifleri olan Safâyî, Sâlim ve ismâil Belîğ’in birçok tercüme ve telifi vardır. Bazı eserler ise Türkçe’den Fransızca’ya çevrilmiştir. Topkapı Sarayı’nda, Yenicami’de ve Damad ibrâhim Paşa’nın Şehzadebaşı’ndaki külliyesi içinde kütüphaneler tesis edilmiş, şair Nedîm’in hâfız-ı kütübü olduğu saray kütüphanesinde dersler yapılmış, çiniciliği geliştirmek için Tekfur Sarayı’nda bir çini imalâthanesi kurulmuş, iznik ve Kütahya imalâthaneleri restore edilmiş, kiremit imaline başlanmıştır. Bu arada bir dokuma atölyesi açılmış, esnaf denetlenmiş, iç ve dış ticaret geliştirilmiştir. Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi’nin ülkeye dönmesinden sonra istanbul’da başta mimari olmak üzere hemen her alanda Fransız tesiri, süsleme sanatında ise barok ve rokoko tarzları kendini göstermiştir.

    Belgrad ormanlarındaki tatlı suların istanbul’a nakli için bentler, şehrin çeşitli yerlerinde de çeşmeler yaptırılmıştır. istanbul’da yeni yollar ve iskeleler inşa ettirilmiş, Kapalı Çarşı’nın yanan Sandal Bedesteni yenilenmiştir. Çarşılarda ekmek satışı ve kahve ithali denetlenmiş, tabâbet geliştirilmiş, imtihansız tabipler meslekten uzaklaştırılmıştır. Tıp alanında başta Derviş Ömer Şifâî tarafından olmak üzere birçok eser kaleme alınmıştır. Nitekim istanbul’daki ingiltere elçisinin eşi Lady Mary Wortley Montagu, Türkiye Mektupları’nda, Türkiye’de bazı hastalıklara, özellikle çiçek hastalığına karşı aşı yapıldığından söz etmektedir. Boğaziçi ve Haliç kıyıları köşkler ve kasırlarla donatılmıştır. Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi’nin Fransa’dan getirttiği planlara göre inşa edilen yapılarda Avrupa mimarisinin tesirleri görülmeye başlamış, duvarlar Avrupalı ustalar tarafından Batı tarzında süslenmiştir. Köşklerin en önemlisi ibrâhim Paşa’nın gayretiyle iki ayda tamamlanan Kâğıthane’deki Sâdâbâd Kasrı idi. Devlet adamları tarafından bu mekân kısa sürede şenlenmiş, Kâğıthane deresinin iki tarafı beyaz köşklerle donatılmış, âdeta Paris civarındaki Versailles’a nazîre olmuştur. Diğer köşklerin en ünlüleri Salıpazarı’ndaki Emnâbâd, Cağaloğlu’ndaki Ferahâbâd, Alibeyköy’deki Hüsrevâbâd, Bebek’teki Hümâyunâbâd, Defterdar’daki Neşatâbâd ve Üsküdar’daki Şerefâbâd kasırlarıdır. Ayrıca Üsküdar ve Kadıköy sahillerinde köşkler inşa edilmiştir. Çeşmelerin en önemlisi Bâb-ı Hümâyun önündeki III. Ahmed Çeşmesi olup bu yapı daha sonra Azapkapı, Tophane ve Üsküdar meydanında yapılanlara örnek olmuştur. Bu arada şehrin temizliğine özen gösterilmiş, surlar onarılmış, birçok köşesi latif bahçelerle süslenmiştir.

    Damad ibrâhim Paşa, III. Ahmed’e daima sükûnet ve neşeli bir ortam hazırlamaya özen göstermiş, bu doğrultuda yapılan eğlence ve şenliklerin sembolü de lâle olmuştur. Sadece bahçelerin değil pencere pervazlarının da en gözde çiçeği olan lâlenin 839 türü yetiştirilmiş, yeni türlerin üretimi için yarışmalar düzenlenmiştir. Lâle soğanlarının fiyatı çok artınca hükümet spekülasyonları önlemek amacıyla Ekim 1722’de bir ferman çıkarmak ve lâle fiyatlarına narh koymak zorunda kalmıştır. Çiçekçilik bu dönemde gelişmiş, bir meslek haline gelmiş ve bu alanda “şükûfenâme” adı altında kitaplar yazılmıştır.

    Özellikle yaz gecelerinin eğlenceleri çok gösterişli olmuş, başta Beşiktaş’taki sahilsarayda olmak üzere lâlelerin altında kandiller ve yürüyen kaplumbağaların üzerinde mumlar yakılarak çırağan şenlikleri yapılmıştır. Çok defa bu ziyafet ve eğlencelere elçiler de katılır, bunların bazısı yanlarında ressam da bulundururdu. Bu döneme şahit olan ressamların en ünlüsü, otuz yıl istanbul’da kalan Jean-Baptiste van Mour olup günümüze özellikle kıyafet ve yaşayış tarzıyla ilgili resimler bırakmıştır. Yerli tasvirlerin en güzelleri ise minyatür sanatçısı Levnî’ye aittir. Geçmiş asırlara göre iyice dünyevîleşen eğlenceler geniş halk kitlelerince de benimsenmiş ve sık sık verilen ziyafetler sonunda nişan tâlimleri, at ve yüzme yarışları, güreş vb. etkinlikler yapılmıştır. Lâle mevsimi sona erip kış soğukları başlayınca bir yandan Sultan Ahmed ile veziri her tarafı kapalı mekânları ısıtarak lâle ve karanfil yetiştirmeye çalışırken, öte yandan helva ziyafet ve sohbetleri devreye girer, yapılan şölenlere şairler, edipler ve mûsikişinaslar da davet edilirdi. Hânedan mensuplarının sünnet ve evlilik düğünleri günlerce, hatta haftalarca süren eğlencelere yol açardı.

    Osmanlı tarihi kaynakları bu zevk ve safa döneminde sarayın da etkisiyle ahlâk, yaşayış ve âdetlerde değişmeler başladığını ve lüks tüketimin arttığını belirtir. Devlet adamlarına orta sınıfın da katılmasıyla başlayan aşırı harcamaların, özellikle kadınların aşırı süslenmelerinin önlenmesi için bir ferman dahi çıkarılmıştı. Edebiyatın temsilcisi olan Nedîm, Lâle Devri’nin özellikle eğlenceye bakan safhasını şiirlerinde yansıtırken dönemin tarihini Râşid Mehmed, Çelebizâde Âsım ve Arpaeminizâde Mustafa Sâmi yazmıştır.

    Başta padişah ve sadrazam olmak üzere devlet ricâlinin gelenekleri zedeleyecek dereceye ve israfa varan eğlence düşkünlükleri bazı çevreleri rahatsız etmekte gecikmedi. Sarayın ölçüsüz masrafları, geleneklerden kopma, sadrazam tarafından konulan aşırı vergiler başta ulemâ olmak üzere halkın büyük çoğunluğunun hoşuna gitmiyordu. Askerî reformlardan endişe duyan yeniçeriler de gayri memnun halkı destekliyordu; zira boş vakitlerinde ticaretle uğraşan yeniçeriler gibi küçük zanaatkârlar da son konulan vergilerden memnun değillerdi. Bazı ulemânın bu hoşnutsuzluğu körüklemesine rağmen ayaklanma siyasî sebeplerden dolayı çıktı. Rusya’nın bir süredir Hazar sahillerine kadar uzanan bölgeyi işgal etmesi, yöre müslümanlarının Osmanlı padişahından yardım talepleri ve iran’da gelişen olaylar Osmanlı Devleti’nin dikkatini ister istemez doğuya çevirmişti. Bazı batı iran şehirlerine giren Osmanlılar ile Ruslar karşı karşıya geldilerse de Fransa’nın istanbul’daki elçisi Marquis de Bonnac’ın devreye girmesiyle 1724’te bu devletle “ebedî sulh” diye anılan mukāsemenâme imzalandı ve iran’ın bazı şehirleri paylaşıldı. Ancak iran’ın doğusunda gelişen olaylar sonunda Şah II. Tahmasb’ın tahttan indirilmesi üzerine yeni iran hâkimi Eşref Şah bu anlaşmayı kabul etmedi. 1726’da yapılan Osmanlı-iran savaşını Osmanlılar kaybetti. Doğuda gelişen bu olaylar, merkezde III. Ahmed’e ve Sadrazam ibrâhim Paşa’ya muhalefeti giderek arttırdı. II. Tahmasb’ı himayesine alarak Osmanlı idaresindeki iran şehirlerini, bu arada Hemedan ve Tebriz’i alan Nâdir Ali Han’ın (Nâdir Şah) başarıları hükümet karşıtlarını harekete geçirdi. Sefer giderleri için yeni vergiler konması da bardağı taşıran son damla oldu. Merkezdeki hoşnutsuzluğa taşradaki asayişsizlik sonucu istanbul’a yönelik göçler, artan işsizlik ve esnafın karşılaştığı zorluklar da eklenmişti. Önemli devlet mevkilerine sadrazam ve şeyhülislâm yakınlarının getirilerek bazı kişilerin önlerinin tıkanması içten içe iktidar kavgalarına yol açmaktaydı. Özellikle sadrazamın, akrabalarından oluşan bir ekip kurmuş olması ve bunların önemli görevlere getirilmesi en çok tepki çeken konuyu oluşturuyordu. Sonunda Tebriz’in elden çıktığı, sadrazamın bunu gizlediği, Üsküdar’da toplanan, fakat bir türlü sefere çıkmayan ordu gibi bahanelerle Patrona Halil önderliğinde bir ayaklanma patlak verdi. Patrona Halil isyanı olarak bilinen bu ayaklanma sırasında damadı ibrâhim Paşa’yı feda eden III. Ahmed, âsilerin isteği üzerine tahtı da yeğeni I. Mahmud’a terketmek zorunda kaldı. Saltanatının ilk yıllarında âsilerin isteklerine boyun eğen yeni padişah onların lâle bahçelerini, köşkleri ve diğer eğlence yerlerini tahrip etmesine engel olamadı. Böylece bu dönemin zevk ve eğlenceye bakan yönü sona erdiyse de yenileşme ve Batı’ya açılım faaliyetleri sürdü.
    0 ...
  10. 225.
  11. akepelilerin yaşadığı devir.tarihte de vardı böylesi.
    3 ...
  12. 224.
  13. Şanlı osmanlı Devleti için sonun başlangıcı.
    0 ...
  14. 223.
  15. bir kaç yılda bir hatırlanmalı, hatırlatılmalı.

    unutulmamalı.

    zevk-ü sefa içinde koskoca bir imparatorluk nasıl battı bilinmeli.
    0 ...
  16. 222.
  17. 2014-2018 dönemi olarak tarihe geçecek dönem. ekonomi çöp tarlasına dönüşmüşken.
    0 ...
  18. 221.
  19. Devletin en hassas zamanlarında bütün milleti zevk ve sefahatle mestetti, günler, Sâdâbâd safâları ile geçirildi. Fırsatlar elden kaçtı, zira insanların eğlenceden başını kaldırıp ülkenin ufkunu görmeye zamanı yoktu; baksalar bile görmek için bir kabiliyetleri de bulunmuyordu. Sefahat herkesi tamamen ele geçirmişti. Çıkan patrona halil isyanı neticesinde son buldu.
    1 ...
  20. 220.
  21. Aynı zamanda sibel can ın seslendirdiği muhteşem şarkıdır.

    (bkz: aşk şarabından kimbilir en son hangi hayvan içmiş)

    Evet hayvan.
    1 ...
  22. 219.
  23. 218.
  24. Türkiye'nin en leş dizilerinden biriydi.
    0 ...
  25. 217.
  26. Lale devrinin en namlı Lalecisi Tabak Ata isminde esnaftan fakir bir adamdı. 80 çeşit nefis lale yetiştirmişti ve sarayların bahçelerine soğanlar ondan alınırdı. Bu çiçek yüzünden istanbul’un en zengin simalarından biri olmuştur.
    3 ...
  27. 216.
  28. arabistanda uygulanan yumuşak politikalar ve balkanlarda uygulanan serbestlikçi politikalarla bu günlere gelmemizi sağlayan devirlerden bir tanesi.
    0 ...
  29. 215.
  30. patrona halil isyanı ile son bulan, osmanlı dönemi'ndeki 12 yıllık periyodun isimlendirilmesidir.
    0 ...
  31. 214.
  32. osmanlı devleti için sonun başlangıcı olmuştur.
    0 ...
  33. 213.
  34. Yönetenlerin zengin halkın fakir olduğu dönem.

    Bana yakın bir dönemi hatırlıyor. San ki şu anda öyleyiz gibi geldi birden ürperdim.
    2 ...
  35. 212.
  36. şu dönemde tekrar yaşadığımız şey. bakalım bu kez patrona halil kim olacak.
    0 ...
  37. 211.
  38. erkek kevaşesi olan çınar isimli zatın eski karısının kardeşiyle evlendiği vasat dizi.

    ama izledim...
    vasat...
    evet...
    1 ...
  39. 210.
  40. 'aşk şarabından...
    kim bilir en son hangi şanslı içmiş'...
    2 ...
  41. 209.
  42. 208.
  43. 7 Haziran seçimlerinden beri Türk siyasetinin içinde bulunduğu durum. Siyasetçiler de dahil tüm Türkiye sonuçları çok olgun bir şekilde karşıladı. Sözlükte kızılca kıyamet koparan aktrolleri ve kendinden geçen kimi mhplileri ve onların reel hayattaki birkaç benzerini saymazsak genel olarak herkes birbirine saygılı idi; daha çok kendi yanlışlarını belirlemek için uğraşacakları yönünde izlenimler edindik. Seçim kampanyası sırasında neredeyse birbirlerine ana bacı avrat düz giden söylemlerin ortadan kalkması tabi ki çok sevindiriciydi. Burada en büyük pay da RTE'ye ait. Ota boka her şeye karışan cumhurbaşkanı, kötü bir tokat yediği için sustu ve ortalık gördüğünüz gibi yatıştı.

    Amaa...görünen o ki bu süre bitmek üzere. Şimdi artık kulisler, kapalı kapılar ardında pazarlıklar, tavizler, vaatler, ikili oynamalar zamanı; o yüzden bu sürenin yine yerini kargaşaya bırakacağını düşünüyorum.

    iş dünyası ise çok büyük bir olgunluk göstererek hiçbir tarafa meyletmeden, "sadece güçlü ve Türkiye'yi gerçekten yönetecek bir hükümet kurulsun, ülkeyi hükümetsiz bırakmayın o zamana kadar biz durumu idare edeceğiz paniklemeyeceğiz" diyerek en büyük iyiliği yaptılar. Tabi her şeyde herkesle zıtlaşan RTE'nin susmasının yine payı büyüktü.

    Bu hafta hem siyaset hem de ekonomi alanı hareketlenecek gibi. Çok sıkıntılı günler görebileceğimiz gibi çok aydınlık günler de görebiliriz. Hayırlısıyla.
    0 ...
  44. 207.
  45. Lale devri tabirini Yahya kemal kullanmıştır.
    0 ...
  46. 207.
  47. hollandaya sattığımız tohumlarla büyük bir piyasa girişi ve sermaye sahasıdır.

    lale'lerin soğanları satılır ve karşılığında sikkeler alınır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük