Bizim bulunduğumuz Doğu Akdeniz'de hiç görülmeyen bir mimari: Gotik... ingilizlerin Arslan Yürekli Richard'ı taa Londra'dan Kudüs'ü Eyyübi'den alacağım diye kalkıp gelmeseymiş, böyle bir mimariyi zaten hiç göremeyecektik. Kıbrıs'ı 300 yıl kadar elinde tutan Richard'ın adamlarına Lüsinyenler denmiş.
Mimaride Gotik tarzinin ilk çıkış yeri Fransa'dır. Gotik kilise örneklerini daha çok Fransa, Almanya ve ingiltere'de görürüz. Kıbrıs'ta aslında hiç görmememiz gerekirdi. Ama işte Lala Mustafa Paşa camiimsisi...
Şu özelliklerin tamamını bu camide bulabilirsiniz:
------------- http://tr.wikipedia.org/wiki/Gotik
---------
Gotik sanatının mimarları, ağırlığın itme kuvvetini ve yönünü tespit ederek, baskıyı kemerlere ve fil ayaklarına aktardılar. Böylece yapının tamamı dengeye faydalı olan elemanlara bağlandı. Ayakların ağırlığı duvarların üzerinden kendi üstlerine almasıyla duvarlara vitray süslemeler yapıldı. Cephelerde bulunan çok sayıda cam ve vitray gotik yapıların karakteristik özelliklerinden biri oldu. Ağırlığa tamamiyle hakim olan Gotik mimarisinde yapılar, sanki yükselerek uçuyormuş gibi bir his verir.
Gotik mimari tarzının önemli özelliği sivriliktir. Roma mimarisindeki yaygın kubbeler yerine, dilimli kubbeler, yuvarlak kemerler yerine, sivri ve birbirini kesen kemerler kullanılmıştır. Dini yapılarda aranan diğer bir husus ise büyüklük ve yücelik hissinin uyandırılmasıdır. Pencerelerin bol olması, pencere camlarının renkli olması, çatılardaki okumsu kuleler dikkati çeken diğer özelliklerdir.
Kilise hali kıblemize uymuyor. Dikine yönü, kıbleye bakmıyor. Bu yüzden, kıblesi enine olmuş. Yani kilise iken dikine kullanılan bina, cami iken enine kullanılmış. https://galeri.uludagsozluk.com/r/407074/+