aslında kutsal kitabımızda da benzerine rastlanan kavram. en azından ben böyle yorumladım. laiklik bence dinin vahşileştiği -örnek vermek gerekirse arap ülkeleri- dönemlerde devletin insanlarını din baskısından, dini sömürüden korumaya yönelik bir kavramdır.
laiklik dinsizlik ya da dini kötü görmek değildir. aksine laiklik dini korumak, onu devlet işlerinden uzak tutup birilerinin oyuncağı, siyasi ergümanı veya oy malzemesi haline getirmemektir. yani bugün laiklik adına dini tamamen dışlayıp dindarları ezmeye çalışmak veya tam tersine laikliği savunanları dinsiz görmek değildir.
laiklik, modernize olmak ve gelişimin önünü daha iyi açmak için insanların dini duygularını sadece içlerinde ve vicdanlarında yaşamasına olanak sağlamaktır. üniversitedeki türbana siyasi veya dini bir şey olarak bakmamak yani onu bir küpe,bileklik gibi bir aksesuar olarak görmektir. çünkü laiklik çerçevesinde dini tamamen bir kenara koyuyoruz yokmuş gibi farzediyoruz ve hiç bir şeyi dini veya siyasi görmüyoruz. dolayısıyla bugünkü gibi din üzerinden siyaset yapan insanları engellemiş oluyoruz. atatürk din düşmanı olduğu için değil, kurtuluş zamanındaki gibi dini kullanıp çıkar elde etmek isteyen insanları engellemek için laiklik getirmiştir.
not: sadece kara çarşaf ve peçe yasak olmalıdır. o bir istisnadır çünkü hem abartıdır hem de istisnai olarak problemlere yol açabilir.
fikrim budur.
din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması tanımı laiklik için doğru olabilir ama yeterli değildir. yanlış anlaşılmalara ve kasıtlı olarak yanlış anlatmalara yol açar bu tanım. örneğin memluklarda din işlerine halife, devlet işlerine sultan bakar. memluk devlet laikmidir ? elbette değil. çünkü devlet işleri ve hukuk kuralları dine göre düzenlenmiştir.
o halde gerçek tanım ne olmalıdır ?
laiklik "devlet işleri ve hukuk kurallarının dine göre değil akla ve bilime göre düzenlenmesidir."
demek ki neymiş ?akıl ve bilim ön planda imiş.
müslüman bir ülkenin başına gelmiş olan en güzel şeydir. dogmatik islamcılar bunun güzelliğini anlayamaz tabii. onlar için varsa yoksa yat kalk namaz kıl, sorgulayanı gebert.
laiklik: din ve vicdan özgürlüğü demektir. ve bu tanım altında bir çok başlık açılabilir.
bunlardan biri;
din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması:dinle yönetilen yada dinin içinde olduğu bir yönetim sistemi inanç özgürlüğü göz etmez. oysa islam yani gerçek din sadece davet eder ve kurallarını müslümana uygulatır.(yalnız bunu yobazlara anlatmak imkansızdır.)
bu ülkenin çimentosuna sonradan eklenmiştir, tarih bilmiyorsunuz saçmalamayın bari. kavramı dışında kemalistlerce kullanılan bir şeydir. zorla kendi hayat görüşlerini müslümanlara dayatmak içi kullanır kemalistler.
öyle bir şeydir ki kimse hala tam olarak ne demektir bilmiyor.
dünyada farklı toplumlarda farklı şekillerde uygulanan ama köken olarak roma devlet hukukundan gelen;
"sezarın hakkı sezara, isanın hakkı isaya" şeklindeki özlü söz ile formüle edilmiş siyasi kavram.
bazılarının!* ısrarla anlamak istemediği ve bir tarafına batan bir kavram. laiklik dinsizlik demek değildir din işleri ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması demektir. ha madem laiklik dinsizlik demektir o zaman ben ateistim arkadaş yobaz olmaktan 1000 kat daha iyidir. bu arada bu ısrarla idrak edemeyenler daha doğrusu istemeyenler "zina yapan laik izmir kızı" tarzında başlıklar sıçar. insan laik olmaz devlet laik olur hala anlayamadılar ya söyleyecek hiçbirşey bulamıyorum artık. şu zina yapmış şu içmiş şu kafir şu bilmem ne diyen yobazların yegane bok attığı kavramdır laiklik. dinine bok atmadığım sürece karışmaya hakkınız falan yok sizin istediğim gibi içerim de kız arkadaşımla ilişkiyede girerim senin burda söyleyeceğin hiçbirşey olamaz idrak edin artık.*