Arap adetlerini din diye yaşayan insanları kudurtan, dil ve devlet işlerinin birbirinden ayrılıp din çerçevesi dışında sadece insan faydasını gözeten yönetim şekli, bir nevi ideoloji. Fakat bizim ülkede çoğuna göre "La'y'iklik namussuzluktur". Ulu Önder Atatürk'ün değmese bile bizlere kazandırdığı güzelliktir. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1558192/+
Laikliğe muhalefet edenlerin ilk ıskaladığı husus; laikliğin teknik olarak bir doktrin bir tepeden inme toplum mühendisliği olmadığı , artan gereklilikler yüzünden zaman içerisinde ortaya çıkan teknik bir olgu olduğudur.
Laikliğe muhalefet etmek günümüzde motorlu taşıtlardan vaz geçelim ata faytona binilen günlere dönelim demekle teknik olarak aynı şeydir.
Peki kardeşim dönelim de pratikteki yararı ne olacak diye tartışsan mantıklı yanıt vermeleri pek olası değildir. .
Ülkemizin,
Dirlik, birlik, üniter yapısının can suyudur.
Her bireyin özgürce düşünce ve inancını başka inanç ve ideolijilere, kişi ve zümrelere mahkum olmadan yaşamasının zeminidir.
“islam dinini, asırlardan beri alışılageldiği veçhile bir siyaset vasıtası mevkiinden uzaklaştırmak ve yüceltmek gerekli olduğu gerçeğini görüyoruz. Kutsal ve ilahî inançlarımızı ve vicdani değerlerimizi, karanlık ve kararsız olan ve her türlü menfaat ve ihtiraslara görünüş sahnesi olan siyasiyattan ve siyasetin bütün kısımlarından bir an evvel ve kesin şekilde kurtarmak, milletin dünyevi ve uhrevi saadetinin emrettiği bir zarurettir.” (1924)
“Türkiye Cumhuriyeti'nde, herkes Allah'a, istediği gibi ibadet eder. Hiç kimseye dinsel düşüncelerinden dolayı bir şey yapılamaz. Türk Cumhuriyeti'nin resmî dini yoktur. Türkiye'de, bir kimsenin düşüncesini zorla başkalarına kabul ettirmeye kalkışacak kimse yoktur ve buna izin verilemez.” (1930)
“Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü demektir.” (1930)
“Türk milleti, halk idaresi olan Cumhuriyet ile idare olunur bir devlettir. Türk devleti laiktir. Her reşit dinini seçmekte serbesttir.” (1930)
“Türkiye Cumhuriyeti’nde her reşit dinini seçmekte hür olduğu gibi bu dinin merasimi de serbesttir, yani ayin hürriyeti korunmuştur. Tabiatıyla ayinler, asayiş ve umumi adaba mugayir olamaz; siyasi nümayiş şeklinde de yapılamaz. Mazide çok görülmüş olan bu gibi hâllere, artık Türkiye Cumhuriyeti asla tahammül edemez.” (1930)
“Din ve mezhep herkesin vicdanına kalmış bir iştir. Hiç kimse hiç bir kimseyi, ne bir din, ne de bir mezhebi kabul etmeye zorlayabilir. Din ve mezhep hiçbir zaman politika aleti olamaz.” (1930)
“Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dini yoktur. Devlet idaresinde bütün kanunlar, nizamlar ilmin çağdaş medeniyete temin ettiği esas ve şekillere, dünya ihtiyaçlarına göre yapılır ve tatbik edilir. Din telakkisi vicdani olduğundan, Cumhuriyet, din fikirlerini devlet ve dünya işlerinden ve siyasetten ayrı tutmayı, milletimizin çağdaş ilerlemesinde başlıca muvaffakiyet etkeni görür.” (1930)
Laiklik, devletin tüm dinlere eşit uzaklıkta durmasıdır.
Laiklikle yönetilen bir devlet dini simgeleri, tek bir dini grubu, tek bir mezhebi ön plana çıkaramaz, ayrıcalık tanıyamaz, bunun üzerinden iç ve dış politika üretemez.
Laik devlet anlayışı, hristiyanların egemen olduğu bir devlette, az sayıda müslüman var ise ve bunların bir camiye ihtiyacı var ise, onların camisinin yapımı ve korunması için gerekli tüm imkanları sağlar. Bugün avrupadaki milyonlarca müslüman özgürce ibadetlerini yerine getirebiliyorsa, bu orada gelişmiş olan laik devlet anlayışının bir sonucudur.
Yine müslüman ve laik olan bir ülkede, (bkz: Türkiye), hristiyan ve museviler, eğer talep olursa diger din ve dinsel grupların da ibadetleri için uygun ortam sağlanmaktadır. inanç özgürlüğü korunmaktadır.
"allah'a , yarattığın dünyaya karışamazsın kuralları biz koyarız demektir. bir müslümanın anayasası kurandır."
gelsin beraber yaşayalım o zaman. ayrıca hangisi onun kuralları? kuran mı? incil mi? tevrat mı? zebur mu?
bir hindu olarak doğsaydım ne yarak yiyecektim?
laiklik, aklınızı kullanın, bir ülkeyi yönetebilmek için 1500 yıl önce gönderilmiş!? bir kaynağa ihtiyacınız yok amk demektir.