laiklik din işleriyle devlet işlerinin birbirinden ayrılması değil devletin bütün inançlara sahip çıkarak onları yaşanabilir kılmasıdır.
devletlerin dinden, gelenekten, örften ya da toplumun kabullerinden ayrı kurallar koyması düşünülemez. haliyle toplumda hakim olan din kurallarını devletten ayıramazsınız.
işte tam da burada laiklik devreye girer.
hakim olan dinin ya da inancın, diğer inançları ezmesinin önüne geçmek için devlet devreye bu sistemi sokar: laiklik.
bu yazılanlar ışığında türkiye cumhuriyeti devleti tam manası ile laik değildir. kanunlarda evet ama uygulamada....
hakim olan sünni inanç ekseninde hareket ederek diğer inançlara ya da inançsızlara yeterli söz hakkını vermez.
alevilik, yezidilik, mecusilik, şiilik, ateizim gibi inançlar ya da inançsızlıklar bizim ülkemizde 'eksik' kalmışlardır.
edit; tanım; laiklik dinsizlik değildir.
unutmadan; laikliğin dinsizlik olarak algılanmasının sebeplerinden biri de 'türkiye laiktir laik kalacak' sloganını atanlardır.
ancak 96 yıllık cumhuriyette bizi ayakta tutan temel ilkeler de bunlardır. ayrıca bir tayyip konuşmasıyla kapayayım.;
"... cumhuriyet döneminde kapatılan takke ve zaviyelerin boşluğunda oluşan eğitim yetersizliği, bugün kendini terör ve vandallık olarak göstermektedir." - rte.
"e pezevenk, 15 senede her mahalleye cami yapacağına okul yapsaydın" - alinon.
ayrıca (bkz: zübük)... bu filmi izleyin, kurguda olsa geçmişte görülmüş bunlar...
laiklik, devletin dinsel kurallarla yönetilmemesi ve bütün dinlere eşit mesafede olmasıdır. şeriat devletinin önünde engel olduğu için her türlü saçma, ahlaksız ve adi karalamalara hedef olur.
aslında laikliğe laiklik açısından bakarsak değildir. ama din üzerinden bakarsan inandığın dinin yasalarını reddettiğin için kafir olursun ve muhtemelen ölürsün!
şüphesiz islam çok öldürücü dindir, bunda anlayanlar için çok kafalar var.
Laikligi dinsizlik olarak kabul edenler,el kaide ve işid gibi örgütleride kesin cihatcı, islam için savaşan örgütler olarak düşünüp, savunuyodurlar kesin bak hiç şüphem yok.
dinsizlik dincilikten iyidir tarih bunu göstermiştir. laiklikte kimin kim olduğu belli, şeriatta ortalık korkuyla boyun eğmiş inanmasada korkusundan inanır gözüken veya çıkar peşindeki yobazla gerçekten inanmışı birbirinden ilk bakışta ayıramayan küskün mutsuz umutsuz toplumlar yaratıyor.
Din bireysel bir inançtır, başkasından bağımsız olarak her insan istediği dine inanır. insana özel olan bir inanç devletin malı olamaz. Devletin görev alanında özgür insan hakkına müdahele etmek yoktur. Bağnaz düşüncelerle dini ve devleti birleştirmek yanlıştır. Bir devlet vatandaşı olan her insana aittir ; tamamı müslüman bir ülkede mi yaşıyorsun? Kendine gel kardeşim. Oku biraz , araştır.
laikliğin anlamını bilmeyen gerzeklerin uydurduğu bir yalandır. laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, ülke içinde her inançtan olan insanların rahatça yaşayabilmesidir. bu sözü söyleyen suudi arabistan`a gitsin.
laiklik güzel bir hayaldir ama dinin realitesi bunu bozar. zaten bozmuştur da.
çünkü laikliğe göre hak ortadadır tüm dinlere eşit verilir ama dinlere göre hak kendindedir ve kendi üzerinden verir.
o yüzden dini besleyen yapılar zamanla çökmeye mahkumdur. laik bir anlayış din toplumunda mümkün de değildir. bunu anlayan aşırı radikal gruplar bu düzenle çatışacak ve zamanla bir şekilde bunu yıkmak için elinden geleni yapacaktır.
adamların inançları yaratıcı- kul çizgisinde değil.
bir dindar şunu diyebilir: bizi yaratan bize kitap verdi ve orada bizim böyle yaşamamızı istiyor, şimdi biz kutsal kabul ettiğimiz kitaba göre mi yaşayalım yoksa sizin bize dayattığınız sisteme göre mi?
işte orada ona anlatabilirsin belki neyin neden olduğunu ama o anlamaz.
dinler, din ve inanç özgürlüğü için aslında en büyük tehdittir. ( tabi tek bir dinin veya inancın varlığını normal karşılamıyorsanız)
ve dinler var olduğu sürece de bu tehdit bitmeyecektir.
ben tamamen dinin kendi içinde bir reform yapıp kendi çizgisini içten sınırlaması gerektiği taraftarıyım.
hristiyanlar yaptı protestanlar çıktı müslümanlar yaptı ışid çıktı.
dolayısıyla islamın olduğu yerlerde( zaten laiklik yok çoğunda ama neyse) laiklik tehlike altındır ve türkiye de buna adaydır ama şu an bile laik bir ülkede yaşadığını sanan aptallara kimse bir şey anlatamaz orası ayrı.
Madem o kadar dindarsınız (bkz: şeriat) ile yönetilen ülkelerden birisine gitsenize. Bakın nasıl eziyorlar, ikinci sınıf insan muamelesi görüp kısıtlıyorlar. Siz laikliğe kurban olun.
Osmanli devleti de laik bir devlettir. Evet seriatla yonetiliyordu ama seriat sadece veraset davalarinda ve kisasta uygulaniyordu. Diger her sey orfi hukuk kurallariyla yurutulurdu. Ayrica padisahin seyhulislami gorevden alma yetkisi vardi, nitekim ornegi coktur.
Sasirdiniz mi? Sasirmayin, laiklik, musluman idarecilerle guzel bir sisteme donusebiliyor.
Laiklik insanların dinini özgürce yaşayabilmesi demektir. Hangi dinden olursa olsun o kişinin dinini kimseye zarar vermediği sürece dilediğice yaşamasıdır. Bunun dışında da devlet insani olan kurallar çerçevesinde yönetilmelidir. Kimseyi ezmeden, kimseyi de pohpohlamadan.
gerçekten de kavram karmaşası yaşıyorsunuz. sonra sizle alay edince kızıyorsunuz.
laiklik kişiye özgü bir kavram değildir. kimse çıkıp ben laikim diyemez. laiklik bir kuruma, bir işleyişe özgü bir kavramdır.
kurumların ve işleyişin zaten dini olmaz. çünkü bunlar cansız varlıklardır. kurumlar belli hukuki kurallar çerçevesinde yönetilir. bu hukuki kurallar akla ve mantığa göre haksızlık olmayacak şekilde hazırlanır. yani bir işleyin yada kurumun akla ve mantığa göre yönetilmesini desteklemek ile dinsizlik arasında hiçbir bağ yok.