Türkiye'deki laikliğin aslında laiklik olmadığını bilen ancak bunun ısrarla gerçek laiklik olduğunu savunan laikimsi vatandaşların, kendilerini haklı çıkarma adına yaptıkları söylem.
"hiç kasmayın bizim tezlerimizi-iddialarımızı çürütemezsiniz, çünkü laiklik biz ne dersek odur" manasındaki kelimeler dizilimi.
(bkz: ruh hastasıyım demenin binbir yolu)
sabih kanadoğlu'nun, ''laiklik nedir?'' sorusuna karşılık cevabına başlarken kullandığı ilk cümledir. bu laikliğin tanımı değildir yani. bu cümleyi magazinciler gibi aradan çekip, kendi yararına kullanmak isteyenler kendilerini kandırmaya devam etsinler. adam aşmış bir vaziyette zaten neyi, niye kıvırsın? her ülkenin kendi özelliklerine yapısına has bir laiklik anlayışı getirdiğini, getirmesi gerektiğini doğrusunun da bu olduğu söylemektedir. bi' yerlerinizden laikliğe, sabih kanadoğlu'na, onun görüşüne bok atmaya gerek yoktur.
her daim topu izafiyete atmaya örnektir..ona bakarsan , aşk nedir , herkesteki tanımı ayrıdır..ama eros yani latince aşk demek , üreme içgüdüsü demektir..diyeceksin ki bu tanımı kim yapmış , ben kabul etmiyorum..sen bilirsin..bu aşkın yok olduğu anlamına mı gelir ,hayır!
aşk kadar objektif ve sadece kişiyi bağlamayan konularda da , tanımı uzun vadede tartışırız..misal proudhon der ki , mülkiyet hırsızlıktır ben derim ki , mülkiyet hakkı özgürlüktür..ama herkesin çoktan malı mülkü varken , ben mülkiyet hırsızlıktır diye bi mülkiyet tanımı yapıp da komşunun bahçesini bozmaya kalkarsam o çok sığındığım "izafi tanımlar" teorisi bile beni kurtaramaz..
2 kere 2 dörttür.ancak dörtü , ikiyi ve çarpmayı tanımlarsak..yani şu an herşey belli tanımlar üzerinden anlamlanıyor..
"Laiklik, devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir."
tanımı budur laikliğin..kökeni latince laostan gelir , bize fransızcadan geçmiştir..bi kaç kelime oyunu , yok bu tanım bana uymadı demek , tanımı bozmaya mazaret değildir..
Her ülkenin, laikliğe kendine has olan özel sebeplerden dolayı ihtiyaç duyduğu ve ,buna uygun olarak, kendilerine özgü anlayışlar geliştirdiği düşünülürse gayet anlaşılır olabilen önerme.