ülkemizde sabit olan durumdur. laikliğin tam anlamı yoktur. ama genel itibariyle ülkemizde laik insan modeli, işine geldiği gibi davranan insan modeline benzer(istisnalar da olabilir). şimdi kafamda laiklik ile ilgili iki tanım var açıklıyorum.
laiklik 1: dinin siyasete alet edilmemesidir. yani halkın dini duygularını istismar etmemek, dini kullanarak saman altından su yürütmemektir.
laiklik 2: din ve devlet işlerinin ayrı olması, dinin siyasete karışmamasıdır. yani laik devlette dini içerik olamaz.
gelelim nacizane fikirlerime. eğer laikliğin tanımı birinci anlattığım gibiyse, evet kardeşim laiklik güzel bişey. her allah diyeni, her camide fotoğrafı olanı devletin başına getirmemek lazımdır. süleyman demirel örneğinde olduğu gibi. seçim sloganını hatırlayalım: ''elinde kur'an göğsünde iman geliyor muhteşem süleyman'' hatta ziyarete giden bir vatandaş gittiğinde sülonun kur'an okuduğunu gördüğünü bile söyler.
yok bu laiklik dinin siyasete girmemesi(olm ince çizgi bunlar ayırt edin ikisi de aynı şey değil) ise, müslümanım diyenin laikliği savunması tutarsızdır. şimdi hem allah'a iman edeceksin, kitaba ve peygambere inanacaksın sonra da onların siyasette ne işi var diyeceksin. bu bi nevi kardeşim allah bizim yönetimimize ne karışır, biz ondan daha iyi biliriz demektir.
ayrıntılar: şimdi bazı arkadaşlar şunu düşünebilir. ''kardeşim allah bize akıl irade vermiş, insanlar bunu kendine yakıştırıyo bu şekilde yönetilmek istiyosa, kendini bu şekilde iyi hissediyosa bırakın öyle yapsın''. yap amk. sana yapma diyen yok. allah insana akıl vermiş de, insanda akıl var diye illa herşeyin doğrusunu yapacak diye bişey mi var? hırsızlığı yasaklamış örnek olarak din. insan da hırsızlığın ne kadar kötü bişey olduğunu bilir. e bu kodumun insanı neden hırsızlık yapar o zaman? demek ki akıl sadece yetmiyo bazı şeylere.
başka bi ayrıntı: şimdi kardeşim, devletin dini olmaz diyorsun, insanlar dinini kendi yaşasın diyorsun, kimdir bu osasaltık esnik vörsun unsur diyorsun. ben de ona şu şekilde yaklaşayım diyorum. kardeşim bu din bu kadar mı kötü bişey? hırsızlığı, zinayı, yetim hakkı yemeyi, zalimliği yasaklayıp; adaleti, iyiliği, güzel ahlakı, yardımlaşmayı tasvip eden dinin, siyasette de uygulanmasının ne gibi sakıncası olabilir? dindar bi insan veya dindar gibi görünen bi insan, her naneyi yedi diye bunun sorumlusu din midir?
diğer bi ayrıntı(bu sefer son): bazı arkadaşlar islamı arap gelenekleri olarak yorumlayan insanlar var. şimdi usulca oturduğumuz sandalyeden totomuzu biraz ayırıp onlara gülüyoruz. bu arkadaşlar öyle mümtaz, öyle milliyetçi, öyle vatanını seven insanlardır ki; elin gavurunun noelini , onların icat ettiği doğum günü, sevgililer günü, falan filan gününü kutlarlar sonra da yok efendim arapları taklit etmemeliyiz türk kimliğimizi kaybetmemeliyiz der. madem milliyetçisin, (güya) arap adetlerini reddediyorsun, o zaman gavurun icadı kravat ve şapka takma. kot pantolon giyme, yabancı kültürü benimseme, rock rap pop gibi skimsonik müzikleri dinleme. git bağlama çal, türkü dinle, bozlak(çok severim bağlamam da var) bunlar bizim özümüz. yok olmaz di mi? onlar medeniyet sembolu, onlar ilerilik sembolü. bi sorun kendinize atatürk sağ olsaydı bu medeni gençlerimizi rock konserlerinde, barlarda, meyhanelerde bilmum fuzuli işlerin ortasında görmek ister miydi?
not: ateistler bu görüşlerime katılmayabilir, onları ilgilendiren durum değil bu. zaten allah'a inanmıyorsunuz. güya olmayan bişey hakkında ve onun aslında olmayan dini hakkında niye fikir beyan edicen. altına şakirt alert falan da yazmayın şakirt değilim amk. her müslümanı şakirt, her atatürkçüyü gavur yapmaya pek bayılır bizim insanımız. **
sonradan edit: malum yanlış milliyetçi ayağında olan arkadaşlar lütfen isimlerinizi değiştirin. kaya, taş, bulut, alper falan olsun. araplara benzemeyin la...
extra edit: ateist alert. *
double extra edit: okuduğunu anlama kabiliyeti olmayan insan alert. *
şeriatçıların, gericilerin vb. güruhun yaşadığı durumdur. hala laikliğin ne olduğunu anlayamadıkları gibi anlamak istemeyenleri ve anlayıp çarpıtanları da bol bol bulunur. allah ıslah etsin bunları.
tanımlanamayan bir laiklik yoktur, almayan, almamakta direnen kafa vardır.
laf sokma entarisi gibi oldu ama herhalde bu konuda yazılmış meydan larousse ebadında entry külliyatı var. ilave polemiğe gerek yok. tanımlanamıyor diyen zihniyetin nasıl saçmaladığını arayan bulur...