laik ülkeler

entry8 galeri1
    1.
  1. devletlerin laiklik ilkesini benimsedigi ülkelerdir, azdirlar.

    Laik ülkeler: Fransa, ispanya, italya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan...

    edito: türkiye laik, laig, lagyik, laggzik, laggmmsds, lan karisti, diye diye eskittik. türkiye ilimli islam ülkesidir, ben demiyorum müttefikler diyor bunu.
    4 ...
  2. 2.
  3. az olmaları iyidir. zaten, nerede çokluk orada bokluktur.
    1 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. camekanda pahalı elbise giydirilmiş bir mankeni andırır. kıyafete belki milyarlar ödenir ama kral hep çıplaktır. anlayana tabii.
    2 ...
  7. 5.
  8. 173 devlet anayasasından sadece 21'i lâiklik ilkesine anayasasında yer vermiştir.bu 21 lâik ülke de kendi içinde dört alt gruba ayrılabilir:

    i) birinci alt grup: komünist veya komünizmden yeni kurtulmuş ülkeler.- arnavutluk, angola, kazakistan, kırgızistan, rusya, tacikistan ve türkmenistan olarak üzere toplam 7 devletin anayasasında lâiklik ilkesi açıkça kabul edilmiştir. görüldüğü gibi, bunlar halen komünist (angola) veya eski komünist ülkelerdi

    ii) ikinci alt grup: fransa ve fransa'nın eski sömürgeleri .- fransa ve eskiden fransız sömürgesi olmuş ülkelerden benin, brundi, merkezî afrika, çad, kongo, guinea, guinea-bissau, mali, madagaskar, mozambik, senegal, togo, zaire olmak üzere toplam 14 adet devlet, anayasalarında açıkça lâiklik ilkesine yer vermiştir. eski fransız sömürgesi olan bu ülkelere laikliğin fransa'dan bir miras kaldığı söylenebilir. bu arada belirtelim ki, günümüzde fransa'nın lâikliği de hukuken şüphelidir. zira, 1958 anayasanın gönderme yaptığı ve dolayısıyla fransız pozitif hukukunun bir parçası olan 1789 insan ve yurttaş hakları bildirgesinin başlangıcı tanrı'nın varlığını kabul etmekte ve şöyle demektedir:
    "millî meclis, yüce varlığın (etre suprême ) huzurunda ve himayesinde aşağıdaki insan ve yurttaş haklarını tanır ve ilân eder. dolayısıyla fransız hukuk siteminde tanrı'nın varlığı düşüncesi, pozitif hukuk tarafından da kabul edilmiş bir düşüncedir. bundan yola çıkarak thibaut celerier, 1958 fransız anayasasının laik değil, deist(déiste) bir anayasa olduğunu iddia etmektedir

    iii) hindistan.- hindistan lâiklik ilkesini anayasasında kabul etmiş bir ülkedir. muhtemelen bu ilkenin hindistan anayasasında kabul edilmiş olmasının sebebi, bu ülkede 150 milyon müslüman ve 600 milyondan fazla çeşitli dinlere ve inanışlara mensup insanın bulunmasıdır. dinsel bakımdan bu şekilde parçalanmış bir ülkede lâiklik muhtemelen bir çözüm yolu olarak görülmüştür

    iv) türkiye.- lâiklik ilkesini benimsemiş son bir ülke de türkiye'dir. türkiye'nin durumu ilginçtir. yukarıdaki belirtilen hiçbir alt-gruba girmemektedir. üstelik türkiye yukarıda belirtildiği gibi 1937 yılında bu ilkeyi anayasasına koymuştur. 1937 yılında yeryüzünde lâik olan sadece üç ülke vardı: fransa, sovyetler birliği ve türkiye

    kemal gözler, türk anayasa hukuku, bursa, ekin kitabevi yayınları, 2000, s.137-05-153 ( http://www.anayasa.gen.tr/laiklik.htm , 15 kasım 2005).
    6 ...
  9. 6.
  10. amerika birleşik devletleri ile ingiltere'nin içinde olmadığı ülkeler.

    amerika birleşik devletleri deist bir ülkedir. bütün bildirilerinde, sembollerinde her zaman bir "god" vardır ama bu tanrı hiçbir dinin tanrısı olarak gösterilmez. ingiltere ise sadece hristiyan değil ayrıca protestan bir ülkedir. ingiltere kilisesi ülkenin resmi dini kurumudur.

    ama bütün bunlara rağmen abd ve ingiltere'deki din özgürlüğü türkiye ile karşılaştırılamaz bile. bu iki ülkede de müslümanlar ve ateistler bütün özgürlüklere sahiptir. türkiye'de ise hrıstiyanlar misyoner diye linç ediliyor, vuruluyor. zamanında evlerini yakmışız. daha çok öğreneceğimiz şey var.
    5 ...
  11. 7.
  12. 4 bin yıllık teolojik safsataların 21.yüzyıl insanlarının sosyal ilişkilerinde hala davranışları ve yönetimleri belirleyen, sosyal ilişkilerde yön gösteren, devletlerin anayasalarında olmasa dahi mevcut dini kültürel ögelerin okullarda ve ailelerde, çocukluktan yetişkinliğe kadar açık ya da gizli şekilde öğretilen dogmalar olmaları nedeniyle dünya siyasi haritasında günümüzde yeri olmayan ülkelerdir. Ülkelerin laik/seküler olması için önce insanların mistisizm ve din gibi teolojik saçmalıklardan arınması ve bilimsel aklın en basit zihinsel fonksiyonlarına yeniden kavuşması gerekir. Bunun içinde önce bilimsel eğitim gereklidir.
    3 ...
  13. 8.
© 2025 uludağ sözlük