laik bir ülkede kutlu doğum haftası düzenlemek

entry8 galeri0
    1.
  1. Laikligin bi amacida budur. Paskalya bayrami oldu da biz mi kutlamadik ak.
    2 ...
  2. 2.
  3. yanlıştır. mesela bizim okulun spor salonunda kutlu doğum haftasıyla ilgili program yapmışlar. dedim kardeşim ben ateistim ayrıca burası okul. türkiye cumhuriyeti'nin dini mi var dedim. resmi kurumda dini törenin ne işi var lan dedim. soluğu müdürün yanında aldım. öyle böyle katılmadım programa ama herkesin dışlayan bakışlarına maruz kaldım. bu da böyle bir anımdır.

    edit: bunu eksileyenler! lan siz hristiyan olsanız, okulunuzda hz muhammed'in doğum günü denilip tören yapılsa ve buna katılmaya mecbursun denilse hoşunuza gider mi lan! bu ülkede azınlık olmak ne zor amk!
    3 ...
  4. 3.
  5. Ulkenin laikligiyle hic alakasi yoktur. Sanki kutlu dogum haftasinda resmi tatil oluyor, turkiyede hayat duruyor bidi bidi. Herkes kendince inancina gore bir seyler yapmaya calisiyor kutlu dogumda, ulkenin yonetimine mi karismis oluyolar sanki. Laikligin tanimini bilmeden sicmayalim ortaliga arkadaslar.
    3 ...
  6. 4.
  7. %90 ı müslüman olan bir ülkede gayet normal olan olaydır. bizim ateistlere ve onlar gibi davrananlara gösterdiğimiz saygının %1 ini bulamadığımızı gösteren yakınmadır.
    4 ...
  8. 5.
  9. isterseniz hristiyanların geleneklerine göre hareket edelim. o zaman laik oluruz belki.
    her şeyi yanlış bölgelerle dinleyip algılayan kişi safsatası. laiklik ilkesi ateistler için çıkarılmamıştır.
    2 ...
  10. 6.
  11. ülke laiktir fakat islam dinine mensup olup müslümandır kutlu doğum taftasının kutlanmasında herhangi bir sıkıntı yoktur. Sevgili Peygamberimiz s.a.v anmak için, her yıl Nisan ayında organize edilen, Peygamberimizin dünyayı teşrifleri olan Mevlid i Nebevi Hicri Rebiulevvel ayının 12 gecesi asırlardır milletimiz tarafından Mevlid Kandili olarak kutlanmaktadır. Diyanet işleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı, yüzyıllar önce bir ilim ve kültür bayramı şeklinde kutlanan mevlid geleneğini canlandırmayı amaçlamış, bu düşünce ile de Peygamberimizin doğum gününü içine alan haftayı, Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmiştir.
    2 ...
  12. 7.
  13. laiklik olgusu devlete aittir. eğer tbmm'nin ön bahçesinde kutlarlarsa gelde burda dır dır et. ama insanlar laik değildir.dolayısıyla herkez istediği herşeyi kutlar. laiklik kavramının nasıl kullandığını öğrenip ondan sonra burda dır dır ediniz bari.
    2 ...
  14. 8.
  15. birkaç noktadan tartışılması gereken meseledir:

    1) laik bir ülke olur mu? laiklik ilkesini benimsemiş bir devlet olur. ülkenin laik olması demek, o ülkede yaşayan herkesin dini yaşamı reddeden bir hâlde olması demektir. olsa olsa, seküler (laik değil) nitelikleri ağır basan bir ülke olur. yani burada bir tanımlama sıkıntısı olduğunu düşünüyorum.

    2) peki, ağırlıklı bir bölümü dindar olduğunu söyleyen laik bir devlette kutlu doğum yapılır mı? evet, yapılabilir; ancak temel bir şartla: ülkede yaşayan tüm halkların dini haftalarının da kutlanması gerekir. eğer sadece islam'a ait bir hafta kutlanıyorsa, burada devlet laik tutumundan savrulma yaşamış olur.

    3) peki kutlu doğum haftasını kutlamak yanlış mıdır? kesinlikle ve kesinlikle hayır. insanlar istedikleri gibi organizasyonlar düzenleyip, diledikleri gibi kutlayabilirler. sorun sadece bu işi laik olduğunu iddia eden bir devletin organize etmesidir.

    4) devlet laik olsa bile, devlet adamları kutlu doğum etkinliklerine katılıp, kutlama yapamazlar mı? bakan, başbakan ya da devlet görevlisi sıfatları ile değil, ama bireysel kimlikleriyle kutlayabilirler. bu, bireysel bir tavırdır. ama devlet kurumu ya da kişisi sıfatıyla kutlama yapmak için, 2'inci maddede belirttiğimiz şartın sağlanması gerekir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük