söylenen sözün farklı şekilde anlaşıldığını ifade etmek için kullanılan söz öbeğidir.
bazen siz ne kadar yırtınırsanız yırtının, karşınızdaki anlayabileceği kadarını anlar. bazen de siz ne kadar haklı olursanız olun, karşınızdaki kendi anlamak istediğini anlar. örneğin siz din ve vicdan özgürlüğünün demokrasi için şart olduğunu söyleyebilirsiniz. ama karşınızdaki sizin şeriat propagandası yaptığınızı söyleyebilir. çünkü size karşı şartlanmıştır ve sizin anlattıklarınızı bir bütün olarak algılamak istemez. belli bir cümlenize odaklanıp ona göre hakkınızda hüküm verir.
lafı götünden anlamanın en büyük nedeni yıkamadığımız ön yargılarımızdır.
şu başlığa yazı yazanların genelinin de ** içinde bulundukları durum.
lafı götünden anlamak ile götle laf anlamak farklı şeylerdir. lafı götünden anlamak sonundan/tersinden anlamaktır. genel kullanımsa kulak yerine götle anlaşılan durumlardan söz eder ki bu da toptan saçmadır. lafı duyan kulaktır ama anlayan beyindir.
lafı kulağıyla duyup anlamayan insandan bir kat daha üstündür. sadece belli bir işlev gören o götünü böyle kullanabiliyorsa beynini kullandığında neler çıkar ortaya tahmin bile edemiyorum.
hep düşünmüşümdür bu konuyu burada geçen göt laf'ın mı yoksa anlayanın mı diye.şöyle ki:
eğer anlayan lafı kendi götünden anlıyorsa sorun yok.göt yanlış anlayanındır.Lakin,
somut olaydaki göt laf'a aitse kişi lafı,lafın götünden anlamaktadır yani lafın sonundan,tersinden gibi.ya da ben yatayım artık saat de geç oldu.
söylenenlerin aksine, lafı duyan kişinin lafı anladığı organının götü olduğunu beliten bir söz öbeği değildir.
öbekte geçen göt kelimesi, lafın götü yani lafın ters tarafı manasında kullanılmıştır. lafı tersten anlamak şeklinde açığa kavuşturulması gereken deyimdir.