lisedeyken, nerden geldigi, ne mantikta calistigi, ne boka yaradigi degil sadece uygulamasi ogretilen, tamamen tepkisel olarak belirli durumlarda bunyenin otomatik olarak basvurdugu , uygulanmasinın ne halta yaradigini bilmediginiz gibi makina gibi bir turevi cozup , ne yaptiginizi bilmeseniz de soruyu cozmus olmanin verdigi hazla bir sonraki soruya gecmenize yardimci olan kuraldir.
hocam p'yi 3 alabilirmiyiz'den sonraki en cok sorulan sorudur calculus'te...
- hocam lopital kullanabilirmiyiz..?
+ hayir daha oralari ogretmedik.
simdi, bunu hoca ogretmeden kendimiz ogrenip kullanamiyoruz, eyvallah, kabul, e siz onu ogrettikten sonra bu kadar kolay kullanabilecegimiz sorular da sormuyorsunuz ki sinavda ama dimi?
her çözüşümde "keşke hayattaki belirsizlikler de bu yolla çözülebilse!" şeklinde düşündüğüm ama bu sorunları çözmek için düşünmeyi bırakıp tekrar sorulara döndüğüm matematik 2 konusu.
öss'de sorulması dolayısıyla öss'ye hazırlanan öğrencilerin; belirsizlikleri ortadan kaldırmak için kullandığı, soru çıkma ihtimali yüksek dendiği için; yalayıp yuttuğu kural.
lim f(x)=0 lim g(x)=0 ve lim f'(x)/g'(x) mevcutsa lim f(x)/g(x)=lim f'(x)/g'(x)
x->0 x->0 x->0 x->0 x->0
biçiminde tanımlanan, belirsizlikleri çabuk çözmek için kullanılan, üniversite hocalarının genellikle kullanılmasını istemediği güzel bir kural.