l etre et le neant

entry10 galeri0
    1.
  1. fransızcası "L'Etre et le Neant" olup 1943 yılında çıkmıştır.
    türkçesi ithaki den 2009 haziranında çıkmıştır. çeviri turhan ılgaz ve gaye çankaya eksen e aittir. 783 sayfa dan oluşmaktadır.
    piyasa fiyatı 49 tl cik dir(!) ama ben internetten kargo ile 20 milyona aldım : )
    varoluşçu fenomenolojinin ve sartrın başyapıtlarındandır.

    bizce bu eser ve "varlık ve zaman" ın türkçe düşünenler için en büyük sorunu türkçede be=etre=sein...vb nin sözcük olarak değil ek (-dır) olarak varolması ve bu nedenle sözcük analizlerinin bizim için anlaşılması zor olmasıdır. bana kalırsa genelde dil temelli felsefi yaklaşımların hint-avrupa dil ailesi dışında anlaşılırlığını yitirmesi en azından azaltması en zayıf noktalarındandır.
    elbette varlık ve hiçlik dil oyunlarından daha fazlası olduğu için bu eleştiriyi kısmen alabilir.

    daha fazlası kitabı bitirdikten sonra...
    2 ...
  2. 2.
  3. Varlık ve Hiçlik, hiç şüphesiz Jean-Paul Sartrenin başyapıtıdır. Sadece Fransız felsefesi açısından değil genel olarak felsefe tarihi açısından da son büyük ontoloji denemesini temsil eder.
    2 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. --spoiler--
    önemini ve güncelliğini hâlâ korumaktadır ve hiç şüphesiz daha uzun yıllar korumaya devam edecektir. Çünkü, insan, ilk defa bu yapıtta, özgür olmaya ''mahkum'' edilmiştir"
    ahmet öz*
    --spoiler--
    4 ...
  7. 5.
  8. kitabın türkçe çevirisi "varlık ve hiçliktir". 1943 te yayınlanan bu kallavi eser fenomonolojik ontoloji denemesi altbaşlığını taşımaktadır. kitapta sartre (kendince) varoluşçuluğun asıl çizgilerini çizmiş ve ontolojik eleştiriler ve çıkarımlarla ontoloji felsefesine de fikirlerini katmıştır. detaylı incelemesini yakında (henüz başlardayım biterse) yazmak dileğiyle...
    3 ...
  9. 6.
  10. tam manasıyla sindirirek okumayı hedeflediğim için felsefe okumalarıma platon'dan yola çıkarak adım adım başlamamı sağlayan şaheserdir. muradıma erdiğimde hiç de yanlış bir iş yapmamış olduğumu farkettiren kitaptır.

    Sartre'ın ona değin ulaşagelmiş kupkuru felsefe tabirlerini adeta canlı hale sokarak, elbette bireyci bir yaklaşımla psikolojik detayları da konuya dahil ederek oluşturduğu, kendi felsefesinin dizgesini temsil eden bir nevi varoluşçuluk ansiklopedisidir.
    0 ...
  11. 7.
  12. bir gün götümün yediği bir gün okumak isteyeceğimdir.
    0 ...
  13. 8.
  14. sartre'ın gerçek anlamda tek özgün felsefi yapıtıdır.
    kitapta heidegger, hegel, descartes ve birkaç filozof daha hunharca eleştirilmektedir.
    verimli bir şekilde okumak için 2.5,3 ayınızı feda etmelisiniz.
    turhan ılgaz çevirmiştir, ithaki yayınlarından çıkmaktadır.
    cila olsun diye birkez daha okuyacağım.
    2 ...
  15. 9.
  16. daha yeni aldım. henüz okumadım fakat sabırsalanıyorum okumaya. kitaplığımda uysal uysal durmakta bakalım okuyunca da bu şekilde mi olacak görünüşü!
    0 ...
  17. 10.
  18. jean paul sartre'ın kutsal kitabı.

    (bkz: varlık ve hiçlik)

    -yalnızca varlık kendini hiçleyebilir çünkü her ne biçimde olursa olsun kendini hiçlemek için (var) olmak gerekir. oysa hiçlik yoktur. eğer hiçlikten söz edebiliyorsak, bu yalnızca hiçliğin bir varlık görünüşüne, ödünç alınmış bir varlığa sahip olmasındandır. hiçlik var değildir; hiçlik “oldurulur”; hiçlik kendini hiçlemez, hiçlik “hiçleştirilir”.

    -bilinç bir varoluş doluluğudur ve kendinin bu biçimde kendiyle belirlenişi özsel bir özelliktir.

    -gerçekten düşünülemez olan şey edilgin varoluştur, yani ne kendini üretmek için ne de korumak için bir kuvveti olmayan ama yine de devam eden bir varoluştur.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük