Lümpen kelimesi özel bir kelimedir. Her zaman ve her yerde kullanılamaz. Çünkü bunun için kendisinin lümpen olmadığını ve kültürlü olduğunu ima eden bir birey ve kendisini gizliden kıyaslayarak eleştireceği insan ya da insanlar olması gerekir. Ben hayatımda lümpen lafını ilk kez 30'lu yaşlarda yani 2000'li yılların başında Beyoğlu'nda duymuştum. Hiçbir zaman anlamını merak etmediğim bu lafın anlamını çok sonraları çevremdeki insanların davranışlarından anlar oldum. Bu anladıklarımı da şöyle özetleyebilirim; ayılık, yüzsüzlük, pişkinlik, hırsızlık, maddi hırs, alt tabakayken üst sınıf gibi davranma garipliği ve özellikle kendini bilmemek !
Yani bazı uzmanlık gerektiren kelimeler vardır ki uzmanlar bile bunu tek kelime ile ifade edemezler. Birçok açıdan yetersiz olan ferdin kendi sınıfını bilemem ama üst sınıflarla temas ettiği zaman duyacağı muhakkak kelime bu tek kelimeye sığmayan anlam olsa gerek. Tek kelimenin yetmediğini söylesem de özellikler şöyle kısaca özetlenebilir; kabul edilemez bencillik, sınıf özelliklerini anlamadan sosyal eleştiride bulunmak, bilen gibi davranmak ki bu ukalalık değildir, ahlaksızlık, ruhsal sefalet, aşırılık ve sonucuna kaybeden olmak gibi sıralanabilir. Komplike boktanlık eşittir lümpenlik olarak iki kelimeye belki çekilebilir.
lumpen sözcüğü almanca'da "paçavra" anlamına gelir. bundan türetilmiş olan lumpenpack, paçavradan başka giyecek bir şeyi olmayanlar, yani toplumun en alt tabakası için kullanılan ifade olup "çulsuzlar", "baldırı çıplaklar" diye de çevrilebilir. buna karşılık lump sözcüğü, "sefil", "aşağılık insan" anlamını taşır.
1 . Marksçılık akımına göre toplumsal sınıf bilinci olmayan.
2 . içinde bulunduğu toplumun kültürüne yabancı düşen, sözde bilgili tutum ve davranışlarıyla itici olan; mensup olduğu sınıfın insanlarından kendini üstün göstermeye çalışan bu yolda itici tavır ve tutum sergileyen, büyük bölümü işçi sınıfından oluşmuş insanlar, giyimi özensiz saçı ve sakalı birbirine karışmış olanlarına at hırsızı yakıştırması yapılır.
Lümpen, küçük burjuva algılamasında olup ancak ayak takımı içeriği ve davranışlarına sahip ilkel ve şahsiyet oluşturamayan zavallı tiplere denir. Şahsiyet oluşturmaları, gerçek konunun dışında ancak büyük bir tesadüf eseri olabilir.
sözlükte harbiden bayağısı mevcutmuş, bunu öğrendim şimdiye kadar.
lümpen olmak sorun değil, sınıf savaşımını öğrenince sınıfından yana tavır alır zaten, bilgisizlikten kaynaklıdır yani.
bir de liboş lümpenler vardır bunlara anlatsan da nafile, daima kendini düzenlerin düzenini savunurlar, işçi sınıfının iç cephedeki düşmanlarıdır, bunlar bilgisiz değil cahildir, kör cahil.
lümpen ne demek derseniz de halk ağzıyla kraldan çok kralcı olmaktır.
örneğin işçi birinin patron çıkarını savunması durumu.
Üniversiteden gelen erkek kardeşime birebir uyan kelime. Ona da sürekli söylüyorum gerçi. Che tişörtleri ve telefon duvar kağıdı, barış işareti önünde bir sürü poz. Hangisini instagrama atayım soruları. Kitaplığıma gidip hangi kitabı okusam ki deyip her gün farklı bir kitabın bir sayfasını okumak. Bazen hiç yoktan iyi diyorum ama kasinti kasinti gezince etrafta hakaretlerimle onu dizginlemeye çalışıyorum.* Marx'ın kalemine sağlık.
sınıfsız ve niteliksiz adam. meteliksiz sayılmaz, zevk sahibi kesimin işlerini görmeye devam edecek kadar karnı doyrulur. derinliği olmayan, sığ sularda yüzen, barındığı toplumdaki kötü koşullardan rahatsızlık duymayan, tavırları asla felsefi bir zemine basmayan, üzerine düşünülmemiş, o anlık fikirler ve içgüdülerle hayatına yön veren, toplumda vasıfsız işler gören insanlar.
sevdiğim bir hocamın sıkça kullandığı ve hep 'hocam lümpen ne' diye sorusuna karşılık 'lümpen, lümpenin ne olduğunu bilmeyen insana denir' diye cevap verir.
ait olması gereken sosyal sınıfı bulamamış oradan oraya savrulan toplumun hangi kademesini işgal ettiği belli olmayan ucuz iş gücü üreten geleceğe dair hiçbir beklentisi olmayandır. birde bunun proleter olanı varki tehlikelidir vede maldır öyleki bu proleter lümpenler giderler kendilerinden şırıngayla kan çeken hükümetlere hiçbir çıkarı olmamasına rağmen her türlü yalakalığı yaparlar bunuda bir bok sanarlar.