dogru saat uygulamasi kis saatidir. madem ki; yaz-kis saati uygulamasini kaldiriyorsun; o zaman kis saatinde kalinmaliydi.
Insanlar, her ne kadar diger kis uykusuna yatan canlilar gibi kis uykusuna yatmasa da; kislari yaz aylarina göre daha fazla uykuya ihtiyac duyarlar. Bu, biyolojik bir ihtiyactir. Özellikle gün agarmadan önceki saatler uykuda önemli rol oynar.
Eskiden saat alarmi yerine gün isiginin dogusu ile uyanan insanlar, günümüzde uykunun en tatli yerinde; beynin ve vücudun tam dinlenme zamaninda, zifiri karanlikta, sogugun tavan yaptigi anda cok sesli bir alarm ile uykudan kopartiliyorlar. Bu sürekli tekrarlandikca; kisinin is verimliligini, sosyal hayatini ve en önemlisi yasam kalitesini cok fazla düsürüyor.
Sahsi fikrim: Kis-yaz saati uygulamasi günümüzde artik gereksiz olan bir uygulamadir fakat; sabit saat kis saati olmalidir.
Bu AKP Türk milletine güneşi bile reva görmüyor. Bu millet hiç bir şeyi hak etmiyor. Vatan millet Sakarya devri kapandı. Kimse artık Türklüğü ve Türkiyeyi sevmiyor. Yok en cesur millet, bir ölür bin dirilir artık hikaye. iş tamamen duygusal($). Din konusunda da aynı.
herhalde kış saati olunca erken aydınlanıp erken kararıyor galiba. kışın zaten erken kararıyor hava. allah'tan çok erken çıkmıyorum. 2 sene önce 8'de miydi neydi dersim diye karanlıkta okula gidiyordum.
Şunlara biri söylesin insanlar köylerden şehre işe okula gitmek zorunda kalıyor bu adamlara yazık günah değilmi kurdu var çakali var domuzu var köpeği var gecenin zifirinde yollara düşüyorlar allahiniz yokmu la.
yaz saati uygulaması olmasa hava 6 buçukta kararıyorsa 5 buçukta kararacaktı. aslında öyle de romantik oluyordu. bence kış saati gelebilir aslında. kış saatini özledim, eski günlerdeki gibi...
Sosyal ve psikolojik etmenlere bakılmalı'
Dr. Küfeoğlu, kalıcı yaz saati uygulamasının israf veya tasarrufu etkilemediği için, karar vericilerin konuyu sosyal ve psikolojik etkilerle değerlendirmesi gerektiğini vurguluyor.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz psikiyatrist Uzman Doktor Arzu Erkan Yüce, biyolojik saatin insan sağlığı açısından öneminin altını çiziyor:
''Sirkadiyen ritmimizi düzenleyen biyolojik saatimizin, ruh ve beden sağlığımız üzerinde büyük etkisi vardır. Beden, gece karanlıkta uyku mesajı alır. Sabah uyanınca bu uyku mesajını alarak güne başlamak çok zorlayıcı olabilir ve pek çok rahatsızlığa zemin hazırlayabilir.
"Ayrıca, karanlıkta insanın güvenlik algısı düşük olur. işte bu sebeple, gece dışarı çıkmak birçok kişiye tehlikeli gelebilir. Sabah saatlerinde henüz hava karanlıkken dışarıda olma mecburiyeti, özellikle kadın ve çocuklara endişe kaynağı olabilir.
"Bedensel ihtiyaçların ve tıbbın işaret ettiği şekilde, kış aylarında da sabahın aydınlık olduğu şekilde bir saat ayarlaması önemli."