kızıl oğuzlar

entry1 galeri0
    1.
  1. anadolu'ya girmeden evvel hazar gölü'ünün doğu, güney ve batısında meskun olan, selçuklularla birlikte anadolu'ya girip fetihlere katılan büyük türk oymağı.

    kızıl oğuzların; avşar, çepni, beydili, salur ve kayı boylarından bazı oymakların birleşmesi sonucu oluşmuş bir türkmen oymağı olduğu sanılmaktadır, malazgirt savaşı'nı müteakiben, erzincan, kelkit, zara, sivas, reşadiye ve tokat yörelerini ele geçirip bu yörelere yayılmışlar ve göçebe hayat sürmüşlerdir, bu dönemde bir kısmı alevi olan kızıl oğuzlar, osmanlı hakimiyeti ile birlikte sünnileşmeye ve yerleşik yaşama geçmeye başlamışlardır, bir kısmı ise yarı göçebe ve Sünni olarak bölgede yaşamaya devam etmiştir.

    osmanlı devletinin iskan siyaseti gereği bu oymağın bir kısmı belli bazı bölgelere dağıtılmıştır; kastamonu-bolu yöresine, aydın-manisa civarına, rumeli'nde selanik, langaza, manastır çevrelerine, tuna boyunda ise dobruca, deliorman ve gerlova yörelerine yerleştirilmişlerdir.

    günümüzde kızıl oğuzların yaşadıkları şehirler: bozok (yozgat), kayseri, sivas, tokat, adana, maraş, teke (burdur), hamid (isparta), kastamonu, bolu, tarsus, mersin, karaman, konya, afyonkarahisar, bolvadin, dinar, şark-i karaağaç, çerkeş, gümülcine, dimetoka, kavala, üsküp, hezargrad (razgrad), eskicuma, şumnu, silistre, varna, vardar, selanik, ustruga, ohri, manastır.

    mustafa kemal atatürk de baba tarafından bu oymaktandır.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük