emperyalist batı ülkeleri ile rus emperyali arasında ortadoğu da enerji kaynaklarına sahip olma savaşı 1.dünya savaşından önce başladı. 1. dünya savaşın da ingiliz ve almanların ortadoğuya egemen olma yarışı 1917 de bolşevik ihtilali ve 1918 de almanyanın yenilgisi sonrası britanya ve sovyet rusya arasında devam etti. britanyanın ortadoğu da kurduğu düzene karşı sovyetler 1920 'lerden itibaren türk kurtuluş savaşına destek verdi ve batının boğazlar konusundaki hevesini kursağında bıraktı.
2.dünya savaşı sonrası yeni dünya lideri amerika ortadoğu da mısır , suriye ve ırak gibi ülkelerde işbaşına gelen ( sovyetlerin el altından desteklediği) sosyalist baas rejimlerine karşı aralarında iran , türkiye , suudi arabistan ve körfez ülkelerinin de olduğu yeşil kuşak projesini devreye soktu. amaç sovyet hegamonyasını ortadoğu ve akdenizden uzak tutmaktı. bu yeşil kuşak projesi içinde düşünülen irandaki şah rejimi sovyetlerin el altından desteklediği humeyni taraftarları tarafından yıkılıp yerine islam cumhuriyeti kurulunca irana karşı yeşil kuşak projesini dengelemek için amerikan destekli 12 eylül 1980 askeri darbesi yapıldı. böylece amerikaya yakın türkiye , suudi arabistan , körfez ülkeleri ve ürdünün olduğu yeşil kuşağa karşı , sovyetlerin kısmen yanında olan suriye , ırak ,mısır , libya ve iranın olduğu kızıl kuşak oluştu. yeşil -kızıl ayrışması ortadoğu'da amerika destekli sünni - islamcı -vahhabi tezlerin karşısınasovyet destekli sosyalist arap milliyetçisi - şii islam tezini oluşturdu.
iran devrimi ardından sovyetlerin yakın durduğu 2 ülke yani ırak ve iranın savaşması , sovyetlerin amerika ve körfez ülkelerinin desteklediği mücahitler karşısında afganistan da başarısız olması kızıl kuşağı geriletti.
1990'ların başında sovyetlerin yıkılmasından sonra en büyük destekçisini kaybeden kızıl kuşak ülkeleri günümüzde tek tek kurgulanmış halk ayaklanmaları ve iç savaşla iktidarlarını değiştirmektedir.( ırak ,mısır ,libya ve halen suriye)
2010 yılında başlayan arap baharı ve suriyedeki iç savaş aslında 1970' lerde ortadoğu 'da amerikanın rusyaya karşı kaybettiği mevzileri geri alma savaşıdır.
amerika tarafından geliştirilmiş, sovyet imparatorluğunu yumuşak karın bölgesinden; yani orta kuşağın güneyinden başlayarak kuzeye, moskovaya kadar neo-islamcı uydu devletçikleriyle sarmayı amaçlayan projedir. bu sayede sovyetlerin basraya inip dünya petrollerini ele geçirmesi engellenmiştir. taliban bu projenin en başarılı örneğidir zira afganistan düşseydi sovyetler humeyni tarafından daha henüz tasfiye edilmemiş, şahın devrilmesini sağlayan hatırı sayılır mevcudu bulunan iran devrimci güçleriyle birleşerek sosyalist baas devletleriyle komşu olacak dünya petrollerinin %70'ini ele geçirecekti.tabi amerikada doğal olarak hemen refleks göstermiş islam ülkelerinde yaygınlaşan kızıl kuşağa karşı yeşil kuşağı meydana getirmiş ve de başarıya ulaşmıştı.bu proje ülkemizde de denenmiş tsk tarafından hem sola hem de milli nizam partisiyle birlikte başlayan irtica olarak görülen siyasal islama karşı kullanılmıştır. soğuk savaş sonrası bu projenin gönüllü erleri * hedef tahtasını soldan, karındaş oldukları siyasal islama * çevirmişler ve 28 şubatın uygulanabilmesi için orduya var güçleriyle destek vermişlerdir.tabi daha sonrasında ordu 45 senedir kullandığı cemaatlerden bazılarına ; yeter lan sen çok güçlendin siktir git bir çay koy ya tribini atınca, çok üzülüp depresyonlara giren amansız hastalıklara yakalanıp 45 yıllık filörtüm beni nasıl siktir etti lan diye göz yaşları döken ve hala acısını çeken bazı tarikat ve cemaat liderleri mecnun olup amerikaya düşmüşlerdir. şimdi cia ile birlikteyiz çok mutluyuz 2023 de düğünümüz var mesajını yayınlıyorlar.