su ve yağ bir araya geldiklerinde ( birleştiklerinde demiyorum çünki karıştırılamazlar) alevlenmeye sebep olmazlar. su, ilk entryde açıklandığı sıcak metal yüzeye temas edince çok hızlı kaynama sıcaklığına ulaşır, oluşan reaksiyon yağı tavanın dışına iter, kızgın yağ ateşle temas edince alev alır. yani yangın çıkartmak için yağın yanında suya ihtiyaç yoktur. kızgın yağı ocağa dökün, sonrasında üüç, ikii, biiir motoooor.*
Dünyanın en güzel tavuk pişirme taktiklerinden bir tanesi kısık ateşte yarım saat kadar kapağı kapanmış tavada uygulananıdır. Yağa gerek yok, kendi yağıyla pişer. 15 dakika sonra da tavukları ters çevirirsiniz. O zaman coss coss seslerinden uzak müreffeh bir tavuk yersiniz. Belki iki. Bilemeyiz, ayılık hayal gücüyle sınırlıdır.
Acı bi cosss sesi ve duman. Artı çok acayip bir kokuyu da beraberinde getiren olay. Lavabonun içinde yapılmalı yapılacaksa da. En güzeli o yağın bir havlu peçeteyle sıyrılıp alınması aslında.
Deneyimsiz kişinin meydana gelen ateşi söndürmek için tekrar su dökmesiyle yağ sıçramalari suyla temas edecek ve ciddi boyutlarda ateş oluşmasına sebep olacak durum.
ama bir cüneyt arkın'ın kaleye tırmanırken başından aşağı kızgın yağ dökmek değildir. herif bi silkinip tırmanmaya devam ediyo ya. etin kemiğinden ayrılır lan şerefsiz.
su 100 derecede buhar olacağından damla yüzeylerinde buharlaşma başlar o buharlaşma su damlasını bir kılıf gibi sarar. bu esnada damladaki kalan su kızgın yağın etkisiyle buharlaşarak kılıfını patlatarak aniden genişler.işte damlanın infilak ettiği an o andır. yani 2 aşamada buhar olma hali vardır. buhar olan o çok az su hacminin 600 katına ulaşır aniden.