Kız kulesine ilk deniz feneri üçüncü Ahmet devrinde Sadrazam Nevşehirli ibrahim Paşa'nın emri ile konuldu. O zaman ahşap olan kulenin içindeki fener ağır yağlar ile yakılırdı. Bir gün fenerin yakıldığı büyük kandil tutuşarak ahşap kule bir meşale gibi yandı. Yangının ardından kule bu kez kagir olarak yapıldı.
istanbul'da, Marmara denizinin kuzeydoğu ucunda, istanbul Boğazı'nın güneyinde, Üsküdar kıyılarına yakın kayalıklar üzerinde, küçük adacık şeklinde bir kule. Bu kulenin kuruluşu üzerinde çeşitli söylentiler vardır. Bunlardan biri; imparator Kostanün'in kızının bir yılan tarafından sokulmak suretiyle öleceği yolundaki kehanet üzerine, bu tehlikeden kızını kurtarmak için, deniz üzerinde bu kuleyi yaptırmış olduğudur.Kızkulesi, bugün bir deniz feneri olarak kullanılmaktadır.
orta halli bir vatandaş için akşam yemeği adına rezervasyon yaptırılmayacak yerdir. paranın TL olduğu dönemlerde fiyat listesindeki sıfırları sayayım derken uğruna gözlerimi bozduğum, olay mahalinden yüzerek kaçmayı düşündüğüm mekan.
Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdarda Bizans devrinden kalan tek eserdir. M.Ö. 2475 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadenizin Marmara ile kucaklaştığı yerde minicik bir ada üzerinde kurulmuştur. Bazı Avrupalı tarihçiler buraya Leander Kulesi derler. Kule hakkında pek çok rivayetler bulunmaktadır. Evliya Çelebi kuleyi şöyle tarif eder: "Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam seksen arşındır. Sathı mesahası iki yüz adımdır. iki tarafına bakan yerde kapısı vardır."
Bugün gördüğümüz kulenin temelleri ve alt katın mühim kısımları Fatih devri yapısıdır. Kulenin etrafındaki sahanlık geniş taşlarla kaplanmıştır. Üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren Sultan II. Mahmutun, Hattat Rasimin kaleminden çıkmış 1832 tarihli bir tuğrası vardır. Kulenin Eminönü tarafı daha genişçe olup burada bir de sarnıç vardır.
salacak sahilinde karşısındaki bankın dizi çekimleri için belediye tarafından kiralanması yoluyla köprülerde ücretsiz geçişi sağlayabilecek kuledir. üç ggün sonra bunu da öğrenip, yapmaya kalkarlarsa şaşırmamamız gerekir.
anlatılan hikayelerden olsa gerek karşısındaki merdivenlerin üzerine minder koyup işleten büfenin sürekli romantik şarkılar çalmasına, insanları hüzünlendirmesine neden olan ama her ne olursa olsun soğuk kış gecelerinde bir bardak sıcak çayla izlenmesi ve düşüncelere dalınması elde olmayan yer.
kurtlar vadisindeki mafya babasıyla esas kızın bulusma noktası olmasından sonra her uzun pardesü giyip yanına bır kız alan ya da her uzun pardesülünün karsısına geçip sigara yakarak kendilerince klip cektikleri mekan olmuştur.
istanbul'un simgesi olan mekan.
gelgelelim böyle bir mekan nasıl olur da restaurant olarak kullanılır akıl alır gibi değil.
kız kulesine çatal-bıçak sesleri hiç yakışmıyor.
eski isimlerinden biri damialis (dana yavrusu) olan üsküdar salacak mevkiinde bulunan tarihi yapı.
sunay akın ''62 den tavşan'' adlı şiirinde kız kulesini denizen düşen bir oyuncağa benzetmiştir.
istanbul da boğaz girişinde, üsküdar tarafında, kıyıdan 200 m. kadar içerde, yaklaşik 35-36 m2 lik dörtgen üzerinde kule olup, şimdiki görünümünü 1835'lerde almıştır.
kız kulesi üsküdar açıklarındaki kayalık döküntülerde, 1510'da inşa edilmiştir.kız kulesi xvı. yüzyıldan daha geride takip edilmemektedir.ancak, özellikle xvıı. yüzyıldan sonraefsaneleri ile birlikte bilinenler çoktur.
t.t.k. yayınları - prof. dr. tuncer baykara - kız kulesi