Ic anadolu'da ozellikle eskisehir, afyon, konya dolaylarinda yapilan su boregi. Kiymali su boregine alisanlar, peyniri su boregine hakaret olarak gorme egilimindedirler.
evde annen yaptı mı iyi olan lakin dışarda kıymalı börek ver dediğinde icinde genelde soğan, maydanoz, soya ve bilumum farklı gıdalar barındıran börektir...
ayrıca su böreği kıymalı olmaz, peynirli olur...
içinde kıyma olan su böreğine kıymalı börek denir, lezzetlidir ve tadından geçilmez...
son olarak da bu börek yenirken uyuz olunan bir nokta vardır ki şudur : kıymalar çatalı batırıp da börek dilimine, ağza götürülürken patır patır dökülür...
dökülmezse bu işte bir terslik vardır ya malzemeden çalınmıştır ya da kıvamı tutmamıştır...
Su böreği narin hamuru ve erimiş iç peyniriyle ünlüdür. Yediğinizde çiğnemeseniz dahi boğazınızdan akar gider. (bkz: su böreği) ama içine koyulan; kıyma, patates vb. gıdalar onun canım yapısını bozar. Dokunmayın be ona! Her böreğe her poğaçaya zeytin, biber, kıyma hatta mıyma ne katarsanız katın ama su böreğine yazıktır yav. Su böreği boğazda kalsa da öldürmeyecek kıvamda olmalı. Ankara ege mahallesi tıp fakültesi caddesinde büyük marketin karşısında ufacık-tefecik bir dükkan vardır. Sabahları yapar sadece. Ah ah nasıl tütüyor burnumda oralar.
Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinin su böreği standardıdır. Buralılar için başka türlü bir su böreği düşünülemez. Ağır olacağını düşünenleri sivrihisar'a gidip denemeye davet ediyorum. Ne kadar yanıldığınızı anlayacaksınız ve bir daha su böreği sizin için asla aynı şeyleri ifade etmeyecek.